Rusland in een notendop: allereerste primus, gesloten grenzen en markante Dzyuba

Rusland in een notendop: allereerste primus, gesloten grenzen en markante Dzyuba

12-06-2021 13:00

It's Deviltime! Om 21u trappen de Rode Duivels hun zesde EK-eindronde af, een zoektocht naar de allergrootste triomf uit onze vaderlandse voetbalgeschiedenis. Ten hoogste zeven andere naties versperren de weg naar eeuwige roem. VoetbalPrimeur.be neemt hen met vakkundige precisie onder de loep. In een notendop, tegenstander één: Rusland.

Steekkaart
Aantal deelnames aan EK: 10 (tot 1988 als Sovjet-Unie)
Beste resultaat op EK: winst in 1960 (weliswaar als Sovjet-Unie)
Vorige EK: 2016, gesneuveld in een groep met Wales, Engeland en Slowakije met één puntje

Onderlinge confrontaties
Als Belgische voetbalfan moet je eigenlijk victorie kraaien telkens wanneer Rusland uit een urne tevoorschijn komt. Het moet namelijk zowat onze favoriete tegenstander zijn! Sinds de Russen op hun eigen benen staan, zonder hulp van voormalige Sovjet-bondgenoten dus, konden ze nog nooit zegevieren tegen ons. Nochtans kruisten onze wegen al zeven keer elkaars pad.

Balans: 5 W - 2 G - 0 V

Voor de laatste ontmoeting hoeven we ons langetermijnsgeheugen zelfs niet aan te spreken. In november 2019 troffen de Duivels Rusland al in Sint-Petersburg, toen in het kader van de kwalificaties voor dit EK. De familie Hazard nam daar het voortouw: met drie doelpunten waren broertjes Eden en Thorgan de drijvende krachten achter een poepsimpele 1-4-zege.

Opvallendste figuur
Niemand kan erom heen: Artem Dzyuba draagt dit Russische elftal op zijn schouders. De bonkige spits is ijzersterk in het bijhouden van de bal en vormt de kapstok voor zowat elke aanval in de plannen van bondscoach Stanislav Cherchesov. Voeg daar nog een bovenmatige doelpuntenproductie aan toe (29 interlandtreffers tot nu toe) en je krijgt de vaandeldrager van het huidige team. Hoe lijzig Dzyuba ook oogt op het terrein, de aanvoerder blijkt een lolbroek met een hoek af. Toen hij met Zenit de landstitel mocht vieren, haalde hij zijn medaille op in een kostuum van superheld Deadpool. Na het verrassende WK in 2018 lachte hij president Vladimir Poetin dan weer uit vanwege diens gebrekkige voetbalkennis. Een figuur, kortom.

Weetje om mee uit te pakken
Ondanks het uiteenvallen van de Sovjet-staat telt Rusland nog steeds de meeste inwoners van alle Europese landen. Anno 2021 lopen er ruim 140 miljoen miljoen op deze aardbol rond. Toch slaagde het er nooit in om zich tot Europees kampioen te kronen, in tegenstelling tot zowat alle andere grote Europese naties. Na Rusland zijn eigenlijk ook Oekraïne, Polen en Roemenië het aan hun stand verplicht om ooit de oppergaai te pakken. Net als ... België overigens. Op de ranglijst van 'grootste landen zonder EK-triomf' staat ons land op positie vijf.

Blik op de selectie
1) Naar goede gewoonte teren de Russen vooral op spelers uit de eigen Premjer League. Jongens die het maken buiten de eigen landsgrenzen, ze lopen immers dun bezaaid, zelfs niet bij het Chelsea FC van Roman Abramovich. Nee, de meeste onder hen zoeken het op bekend terrein. Gevolg: enkel Fedor Kudryashov (Antalyaspor), Denis Cheryshev (Valencia), Aleksei Miranchuk (Atalanta) en Aleksandr Golovin (Monaco) verdienen hun brood elders. Ter vergelijking, bij de Duivels spelen enkel Simon Mignolet en Hans Vanaken nog in eigen land.

2) Corona-alarm binnen het Russische kamp! Vrijdag gingen plots alle sirenes af, toen bekend geraakte dat Andrei Mostovoy positief getest heeft. De middenvelder van Zenit Sint-Petersburg moest de selectie onmiddellijk verlaten. Aangezien Mostovoy normaal gezien geen basiskracht is, zal de schade meevallen. Al is het vooral kaarsjes branden dat het virus zich niet verspreidt ...

3) Zoek niet langer naar Igor Akinfeev in doel. De keeper, een ware volksheld in en rond Moskou, heeft zijn handschoenen aan de haak gehangen. Dat moet een bevreemdend gevoel geven voor de Russische voetbalfan. Sinds het EK 2004 (!) was Akinfeev er namelijk altijd bij op de grote toernooien. In 2004 en 2012 moest hij zich wel tevreden stellen met een rol als doublure. Overigens kan zijn pensioen de komende dagen wel eens des te hard pijn doen aan het Russische voetbalhart, want opvolger Anton Shunin (ook al 34) laat niet bepaald de meest bedrijfszekere indruk na.