Ceulemans: Als dit daadwerkelijk gouden generatie is, moet het nu wel gebeuren

Ceulemans: "Als dit daadwerkelijk gouden generatie is, moet het nu wel gebeuren"

12-06-2021 11:48
1

De Rode Duivels staan nog maar eens voor een toernooi met torenhoge verwachtingen. Dat gevoel leeft ook bij onze noorderburen. Zo belde de NOS naar Jan Ceulemans om zijn licht te werpen over het komende EK. Naar goede gewoonte deed de oud-recordinternational dat op bijzonder nuchtere wijze.

Ceulemans maakte zelf deel uit van de jongens die in 1980 doorstootten tot de finale van het Europese Kampioenschap. Daarin bleek West-Duitsland te sterk (2-1), maar tot op heden blijft dat wel de beste Belgische prestatie ooit op het toernooi. De huidige generatie kan dat misschien evenaren of, wie weet, verbeteren. "Als dit daadwerkelijk de gouden generatie Rode Duivels is, dan moet het nu wel gebeuren", voert Ceulemans de druk alvast op bij de Nederlandse openbare omroep.

De Caje lijkt zelf niet bepaald de grootste believer te zijn. Zo wijst hij op de fysieke ongemakken bij onder meer Eden Hazard en Axel Witsel. Aangezien heel wat jongens in de herfst van hun carrière zitten, spreekt hij ook over 'de laatste kans'. Vooral in de achterhoede is nood aan vers bloed. "Die jongens gaan na het EK afhaken", voorspelt hij.

Ceulemans ziet de Rode Duivels dan ook niet meer dan als outsider voor EK-winst. "Ik schat Frankrijk, Portugal en Duitsland hoger in dan wij", klinkt het. De Fransen zijn de regerende wereldkampioenen en zakken met een erg sterke selectie af naar het toernooi, terwijl Portugal dan weer de titelverdediger is.