Analisten zijn het er roerend over eens: Doku wordt de revelatie van het EK

Analisten zijn het er roerend over eens: "Doku wordt de revelatie van het EK"

12-06-2021 10:06 Laatste update: 10:09
11

Italië en Turkije kregen de eer om Euro 2020 (een jaar na datum) af te trappen, op matchdag twee komen meteen ook de Rode Duivels aan de beurt. Op de dag van de confrontatie met Rusland lijkt er nog één vraagteken over: krijgt Dries Mertens of Jérémy Doku een plek in de rug van Romelu Lukaku? De analisten van VTM neigen naar de tweede optie.

Het Laatste Nieuws peilde bij enkele kenners naar wie volgens hen de revelatie van het toernooi zal worden. Het merendeel was het er roerend over eens: Doku! "Hij is relatief onbekend en door zijn snelheid en wendbaarheid een troef", zegt Jan Dewijngaert onder meer. Toch ziet de commentator hem eerder als invaller, om vermoeide tegenstanders helemaal af te maken.

Voor bijvoorbeeld Gilles De Bilde mag het zelfs meer zijn. Hij ziet Mertens "jammer genoeg tegenvallen" en zou zo van bij de aftrap kiezen voor Doku. Ook Jan Mulder en Jarno Bertho kunnen zich daarin vinden. "Hij zal het buitenland verrassen", argumenteert de Nederlander.

Bertho komt dan weer met een statistiek op de proppen. Als Doku erin zou slagen om te scoren, wordt hij de jongste Belgische doelpuntenmaker ooit op een eindronde. Het huidige record op een EK staat op naam van Emile Mpenza (2000), voor het WK moeten we terug naar 2014, toen Divock Origi de sensatie was. Volgt Doku hem op?