Nieuwe VP-analist trapt af met het grote gevaar van Rusland: spits Dzyuba

Nieuwe VP-analist trapt af met het grote gevaar van Rusland: spits Dzyuba

Gepubliceerd: vrijdag 11 juni 2021 om 17:00vr 11-06-2021 om 17:00

Laatste update: zaterdag 12 juni 2021 om 20:01za 12-06-2021 om 20:01

Tot op heden was Kristof De Croock de huisanalist van VoetbalPrimeur.be. Hij bracht hij ons in aanraking met zijn opvolger, elite scout Andy Mulders en die maakte exclusief voor VoetbalPrimeur.be een analyse over de eerste EK-tegenstander van België: Rusland. En in het bijzonder over de gevaarlijke spits: Artem Dzyuba.

Dzyuba is een 32-jarige rechtsvoetige diepe spits. Hij is 196cm groot en weegt ongeveer 90kg, huidige speler van Zenit St Petersburg en kapitein van de nationale ploeg. Hij moet voor de doelpunten voor dit Rusland gaan zorgen op dit EK.

Sterkte:
-Eindpassing
-Afwerking
-Luchtduels
-Passing
-Sterk met het hoofd (zowel defensief als aanvallend)

Zwakte:
-Buitenspelval
-Defensieve omschakeling

Stijl van spelen:
-Speelt aanvallend graag korte ballen tussen twee tegenstanders door in de vrije ruimtes om een medespeler vrij voor doel te zetten
-Speelt vrij hoog op het veld
-Past zijn snelheid en richting  goed aan om ruimte te creëren voor zichzelf (speelt vaak in de blinde hoek van de tegenstander

Artem Dzyuba is de dragende kracht achter het aanvalsspel van de Russen. Hij heeft hier een grote verantwoordelijkheid in. Daarom dat deze speler zowel de kracht als de zwakte kan zijn van Rusland op dit EK.

Als we naar de statistieken gaan kijken dan valt op dat Dzyuba een enorme aanwezigheid heeft in het strafschopgebied van de tegenstander, hij trapt vaak en snel naar doel en heeft een neus voor het kiezen van de juiste posities voor doel. Zijn xG-waarden per 90 en xG- waarden met schot zijn indrukwekkend en komen zelfs in de buurt van de 100%. Hierdoor is hij de meest dreigende speler van de Russen, een echte "stroper". (Stroper / Poacher: heeft als doel voorbij de verdedigingslinie te breken en te scoren. Opbouwend spel wordt niet van een stroper verwacht. Spelen vooral op instinct)

-xG (oals)-waarden: 12.96 -> scoorde 9 doelpunten in 900min. Hij had hiervoor 48 schoten naar doel , 21 op doel, 17 naast doel & 10 schoten geblokt nodig.
-xA (ssist)-waarden: 5.40 -> gaf 5 assists in 900min. Hij had hiervoor een passing% van 67%.

Maar daarnaast heeft hij zeker ook nog andere kwaliteiten. Zijn eindpassing, korte passing en progressie zijn ook van hoog niveau. Hij neigt dieper te gaan spelen om de verbinding te maken met het middenveld. Dit lijkt zeer vruchtbaar voor dit team.

De defensieve kwaliteiten zijn niet goed bij hem. Hij blijft graag zeer hoog op het veld en daardoor is hij niet de speler die snel zal terug verdedigen of mee zal doen aan de defensieve omschakeling. Hierdoor gaat hij vaak 'buitenspel' staan. Maar hij gaat ook voor de doelman van Rusland zeker een aanspeelpunt creëren + zal hij de eerste man zijn die druk zal uitoefenen op de tegenstander.

Daarnaast is hij wel sterk met het hoofd, zowel in aanvallend opzicht, maar ook in verdedigend opzicht. Bij stilstaande fases tegen, zal hij zeker de kopkracht van de tegenstander coveren.

Rusland is een team dat gevaarlijk kan zijn in de omschakelingen, vaak door een paar korte combinaties of een simpele lange pass gericht op de spitsen. Hierbij heeft Dzyuba een belangrijke taak om de bal bij te houden en het team aan te laten schuiven.

Rusland speelt het liefste in een 1-4-2-3-1 (51% in het laatste kalenderjaar), 1-3-4-2-1 (15%) en 1-3-5-2 (12%).

Enkele voorbeelden van spelsituaties
Verdedigend
Het lijkt best apart om over zijn verdedigende taken te beginnen als we praten over een aanvaller. De statische aanvaller is de eerste minuten wel actief in de pressing maar naarmate de wedstrijd de vordert, vermindert dit duidelijk. Hij heeft niet de pure snelheid om druk te ontwikkelen waardoor Rusland hem een vrij eenvoudige rol geeft in de pressing.Voorbeeld 1: Dzyuba moet mandekking spelen op de 6 van de tegenstander, de Russen willen dan een lange bal afdwingen waarna Dzyuba kan worden gebruikt als aanspeelpunt of voor gevecht van een mogelijke tweede bal.


Voorbeeld 2: Dzyuba zet druk op de doelman van de tegenstander. De andere twee cv’s worden ook onder druk gezet door de aanvallende middenvelders van Rusland. Doel: tegenstander moet de lange bal spelen, ze zorgen ervoor dat de tegenstander niet uit kan voetballen van achteren uit.

Aanvallend

Dzyuba neemt positie in de rug van de tegenstander (verdediger van Slovakije kan niet tegelijk Dzyuba en de bal zien). Omdat hij positie kiest in de rug van de tweede centrale verdediger, is hij aanspeelbaar met een diagonale bal. Op die manier kan hij een hoek maken om door te koppen of af te leggen voor een opkomende medespeler.

Door hier positie kiezen trekt hij ruimte in de zone van de bal, waardoor de zwervende spits rond Dzyuba eventueel een overtal kan creëren. Mocht de centrale verdediger van Slovakije toch de zwervende spits van Rusland volgen, kloppen de onderlinge afstanden niet meer in de laatste linie waardoor er ruimte komt voor lopende mensen van Rusland.

De omschakeling


De voorbereiding naar de 1-1: Dzyuba speelde hierin een belangrijke rol. Hij ontving de bal vanaf de flank met zijn rug naar doel. Omdat hij zo sterk is in het afhouden van een tegenstander reageerde Slovakije hierop en wilden ze hem insluiten vanaf meerdere kanten. Dit zorgde ervoor dat er meerdere Russen vrij kwamen te staan. Dzyuba legde de bal achteruit, het schot werd nog gered door de keeper maar in de rebound werd het 1-1.


Voorbeeld van een aanvallende omschakeling. Dzyuba staat duidelijk in buitenspel. Hij start de loopactie en komt voor de verdediger. Hierdoor kan hij ofwel de bal bijhouden of bijhouden en doorspelen. Hierna kiest hij positie in de backlijn van de tegenstander.


Voorbeeld van een defensieve omschakeling. Rusland speelt in een 1-4-4-1-1 met Dzyuba heel diep. Hier doet hij zelden/nooit mee aan de defensieve omschakeling. Nu moet hij positie kiezen als diepste aanspeelpunt.

Stilstaande fase
Corner voor (deel 1)Dzyuba hier als laatste man in het treintje van Rusland, loopt naar de eerste paal terwijl de derde man in het rijtje een blok zet, op deze manier kreeg Dzyuba twee kopkansen tegen Malta.       

Corner voor (deel 2)


Andere manier waarop Dzyuba gebruikt wordt op corners is dat hij tweede zone loopt en het merendeel van zijn ploegmaats naar de eerste paal loopt, indien hij in de tweede zone niet naar doel kan koppen, kan hij nog altijd terug voor doel koppen.

Conclusie
Dzyuba past snelheid en richting goed aan om ruimte voor zichzelf te creëren, speelt goed uit de blind spot van de tegenstander. Alternatief voor Dzyuba is Dennis Makarov. Een super-sub en speler om zeker in de gaten te houden. Interessant: in de vorige twee confrontaties speelde Dedryck Boyata tegen Rusland en zat Jason Denayer fit op de bank.

Auteur: Andy Mulders, elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be.
Welke speler, club of land wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws