VP helpt de bondscoach knopen ontwarren, deel één: Denayer versus Vermaelen

VP helpt de bondscoach knopen ontwarren, deel één: Denayer versus Vermaelen

10-06-2021 15:00 Laatste update: 20:01
5

Nog ruim 48 uur en dan vatten de Rode Duivels hun zoektocht naar eeuwige EK-roem aan. In aanloop naar het openingsduel tegen Rusland heeft Roberto Martinez nog enkele knopen door te hakken. Gelukkig schiet VoetbalPrimeur.be de bondscoach te hulp met advies. Eerste knoop: moet Jason Denayer of Thomas Vermaelen centraal achterin starten? 

Eerst legt VP.be beide spelers in de weegschaal, met aandacht voor de sterke en zwakke punten ten opzichte van elkaar. Daarna vellen we ons oordeel: wie zou volgens ons best aan de aftrap verschijnen tegen de Russen?

DENAYER

Sterktes
- Jongere benen en voldoende snelheid om de Russische tegenaanval eruit te halen;
- Een sterk seizoen achter de rug op een behoorlijk hoog niveau. Bij Olympique Lyon, dat pas in extremis afhaakte in de Franse titelstrijd, is hij vaste waarde;
- De voorbije interlands kreeg hij geregeld zijn kans en deed dat naar behoren. In de UEFA Nations League bijvoorbeeld speelde Denayer elke minuut;

Zwaktes
- Durft af en toe wel eens positioneel in de fout te gaan;
- Heeft slechts één wedstrijd ervaring op een eindtoernooi. Dat was dan nog de noodlottige nederlaag tegen Wales op het vorige EK, waarbij de Brusselaar er zelf niet al te best uitzag overigens ... .

VERMAELEN

Sterktes
- Teert op jarenlange ervaring bij onder meer Arsenal FC, FC Barcelona en natuurlijk de Rode Duivels;
- Lijkt zich specifiek voorbereid te hebben op dit EK, want oogde erg scherp bij zijn invalbeurt tegen Kroatië;
- Is kopbalsterker dan Denayer, wat een handige troef is in de rechtstreekse strijd met Artem Dzuyba.

Zwaktes
- Het broze lichaam blijft een vraagteken: kan Vermaelen het aan om vanaf speeldag één vol gas te geven?
- Speelt bij Vissel Kobe, hoe je het ook draait of keer, op een minder hoog niveau dan de Ligue 1;
- De laatste keer dat Vermaelen de negentig minuten volmaakte in het Duivelse shirt, dateert al van 13 oktober 2019, in Kazakhstan.



VP's OORDEEL
De ideale voedingsbodem voor een compromis à la belge: Vermaelen is ongetwijfeld de betere verdediger, maar Denayer lijkt dan weer de verstandigste optie voor deze openingswedstrijd. Eerst en vooral zullen de Russen zich voornamelijk focussen op het verdedigende aspect. Lange ballen richting Dzuyba trappen, dat wordt in principe het hoofdwapen. Een scherpe Denayer moet, zeker met de ervaren Toby Alderweireld en Jan Vertonghen in steun, dat varkentje kunnen wassen.

Bovendien moet een bondscoach in zo'n eindtoernooi op langere termijn durven denken. Daar is Martinez zeker niet vies van, bewijze de selectie van de herstellende Axel Witsel bijvoorbeeld. Heeft het zin om Vermaelen nu al voor de leeuwen te werpen, terwijl zelfs een (halve) misstap tegen Rusland geen drama hoeft te betekenen? Wat ons betreft houdt de bondscoach zijn meest klasserijke verdediger best nog even aan de zijlijn. Pieken naar de knock-out-fase, dat lijkt de ideale strategie!

Ben jij akkoord met het oordeel van VP.be? Laat het ons weten in de reacties!