Tien om te zien: wonderkinderen die van plan zijn het EK-firmament te bestormen

Tien om te zien: wonderkinderen die van plan zijn het EK-firmament te bestormen

09-06-2021 15:00 Laatste update: 20:43
4

Vlaggen ontvouwen zich op vensterbanken, koelkasten puilen uit van het bier en de spanning is te snijden: het EK 2020 staat voor de deur! De komende maand gaan een 620-tal voetballers op zoek naar eeuwige roem. Onder hen zitten ook een heleboel jonge pareltjes, gasten die misschien nog geen welluidende naam hebben bij het grote publiek, maar daar deze zomer verandering in willen brengen. VoetbalPrimeur.be selecteert een tiental om in het oog te houden uit de EK-talentenfabriek.

Voorafgaand aan onze queeste heeft de VP-jury enkele criteria vooropgesteld. Allereerst werd een leeftijdsgrens vastgelegd: de geselecteerden zijn ten hoogste 22 jaar jong. Bovendien komen enkel spelers in aanmerking die momenteel nog niet mondiaal in de spotlights staan. Dat João Félix, Phil Foden of Kylian Mbappé geweldig met een balletje overweg kunnen, is inmiddels genoegzaam bekend. Ook Jérémy Doku, toekomstig ster van de Rode Duivels, houdt nog weinig geheimen in. Onze redactie zocht het in de categorie daar net onder, jongens die dat laatste zetje in de rug nodig hebben om de wereld te veroveren, met het EK als lanceerplatform. Tien om te zien!

Christoph Baumgartner (21)
De Oostenrijker zette zich het voorbije anderhalf jaar helemaal op de kaart bij TSG Hoffenheim. Met zijn strakke passing, uitstekende vista en agressieviteit bij balverlies is hij de gedroomde spelmaker binnen de Duitse voetbalfilosofie. Daarnaast weet Baumgartner ook  het doel staan: sinds 2020 liet hij twaalf Bundesliga-treffers optekenen. In de poule van KAA Gent voegde de technicus er daar nog eens drie aan toe in de Europa League. Op het EK moet Baumgartner een frisse toets toevoegen aan het Oostenrijkse middenveld. Overigens heeft Christoph nog een oudere broer, Dominik, die ook een verleden in Duitsland heeft. Hij wist echter nog nooit een cap te veroveren bij de grote jongens …

Josip Brekalo (22)
Een slordige 375 kilometer noordelijker schittert een andere EK-youngster. Sinds 2018 staat Brekalo onder contract bij VFL Wolfsburg, waar hij geleidelijk aan is doorgegroeid tot een belangrijke kracht. Als vleugelaanvaller heeft hij een ietwat apart profiel: geen geweldige dribbelaar, maar iemand met veel diepgang en een aardige steekpass. In de Bundesliga opereert Brekalo hoofdzakelijk vanop de linkerkant, al viel de Kroaat afgelopen zondag in op rechts tegen de Rode Duivels. Hij was het die Thibaut Courtois in de toegevoegde tijd nog tot een puike parade dwong.

Ryan Gravenberch (19)
Na zeven jaar afwezigheid zijn onze noorderburen er nog eens bij op een landentoernooi. Meedingen naar het allerhoogste lijkt nog te vroeg te komen, aangezien Oranje met een bijzonder jonge selectie aan de start van het EK verschijnt. Het kroonjuweel van die verse generatie wolven luistert naar de naam van Gravenberch, het zoveelste product uit de Ajax-school. De controlerende middenvelder springt in het oog dankzij zijn sierlijkheid en maturiteit aan de bal. Die troeven leverden hem al de trofee voor ‘Talent van het Jaar’ op in de Eredivisie. In de uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië tankte Gravenberch nog wat vertrouwen door de 3-0 aan te tekenen, goed voor zijn allereerste interlandgoal!

Alexander Isak (21)
In het zog van grootheden als Lionel Messi, Karim Benzema en Luis Suarez parkeerde deze spits van Real Sociedad zich op stek zeven in de topschutterseindstand van La Liga. Hoewel zijn speelstijl eerder lijzig dan gracieus valt te noemen, spreken zijn statistieken boekdelen. Zijn zeventien rozen kwamen dan ook niet geheel uit de lucht gevallen. In 2016 bombardeerde Isak zich immers al tot fenomeen, toen hij als zeventienjarige dubbele cijfers haalde in de nationale Allsvenskan. Borussia Dortmund troefde half Europa af, maar de wipplank richting Ruhrgebied bleek onvoldoende ver te reiken. Een tussenstop in het Baskenland bracht soelaas. Van alle Zweden is Isak ongetwijfeld de meest opgeluchte na het forfait van halfgod Zlatan Ibrahimovic. Alle schijnwerpers nu op hem!

Reece James (21)
Wie een Beker met de Grote Oren op de schouw heeft staan, kan je bezwaarlijk onder de noemer ‘nog te ontdekken’ catalogeren. Toch zal de naam van James bij Jan-met-de-pet nog niet al te veel belletjes doen rinkelen, vermoeden we. De rechtsachter brak dan ook pas dit seizoen volledig door bij Chelsea FC. De komst van Thomas Tuchel werkte zijn opmars nog wat verder in de hand, want zijn power en snelheid bleken al snel onontbeerlijk in de 3-4-3 van de Duitse veldheer. Door het afhaken van Trent Alexander-Arnold heeft James plots een basisstek voor het grijpen bij The Three Lions. Om maar te zeggen dat het razendsnel gaat voor een jonge Londenaar die twee jaar terug nog in de Championship aan de bak moest …

Dejan Kulusevski (21)
Eentje die beter uit corona is gekomen, ze bestaan wel degelijk. Toen de Serie A na de eerste pandemiegolf hervatte, ontplofte de Parma-middenvelder helemaal. Vijf doelpunten in een dikke maand tijd katapulteerden hem richting Turijn. Hoewel Juventus een bijzonder woelig seizoen achter de rug heeft, viel dat Kulusevski niet aan te wrijven. Integendeel, de nieuwkomer deed het zeker naar verwachting, met negentien basisplaatsen als beste bewijs. Bij club en land heeft de krachtige linkspoot eigenlijk dezelfde opdracht meegekregen: de vaandeldrager worden van de ingezette verjongingskuur. Zijn grote idool? Kevin De Bruyne!

Jamal Musiala (18)
Als piepkuiken uit dit lijstje zullen zijn speelminuten waarschijnlijk beperkt blijven, maar dat mag de pret niet drukken. Met Musiala heeft Duitsland immers een nieuw groeibriljantje in handen. Dat had trouwens anders kunnen lopen, aangezien hij pas onlangs tweede vaderland Engeland afwees. Aan de uitbouw van zijn lichaam kan en moet nog gewerkt worden, maar op technisch vlak valt de tiener eigenlijk nauwelijks nog bij te slijpen. Wat meteen opviel bij zijn debuutjaar voor Bayern München, is dat hij vrij eenvoudig de weg naar doel vindt. Wie weet, slaagt Musiala er straks in de ‘poule des doods’ wel in om vanuit het niets een cruciale treffer aan te tekenen. Joachim Löw deinst er alvast niet voor terug om youngster een belangrijk rol toe te schuiven.

Vitalyi Mykolenko (22)
Al wie Club Brugge een warm hart toedraagt, zapt best even weg wanneer de Oekraïners aan zet zijn. In de zestiende finales van de Europa League maakte ‘hun’ Dynamo Kiev namelijk een einde aan de Europese ambities van Blauw-Zwart, dat onfortuinlijk geteisterd werd door een corona-uitbraak. Dé meevaller aan vijandelijke zijde? Deze Mykolenko, straks ook actief op het EK. In de ontmoeting in Kiev stak de linksachter er met kop en schouders bovenuit, al was dat nu ook niet zó lastig gezien de middelmaat in de Dynamo-kern … Toch lijkt hij uit het goede hout gesneden. Gedisciplineerd, groot loopvermogen en comfortabel aan de bal, met dat kwaliteitenpalet kan je het ook hogerop maken.

Giacomo Raspadori (21)
Het witte konijn uit de hoge hoed van Roberto Mancini. Pas vanaf april was Raspadori een vaste waarde bij Sassuolo, maar vooral zijn prestaties op het EK U21 zullen de bondscoach overtuigd hebben. Daar stond de aanvaller drie keer aan het kanon. In de laars wordt de achttienjarige vergeleken met legende Paolo Rossi, wat zijn weduwe naar verluidt deed ‘glimlachen’. Toen Raspadori dat zelf ter oren kwam, viel de verbazing van zijn gezicht af te lezen. Ergens klopt de parallel wel: een technisch woelwater van amper 1,72 meter, die een vleugje onvoorspelbaarheid aan het stugge Italiaanse spel kan toevoegen.

Mykola Shaparenko (22)
De Club-supporters blijven niet gespaard, want ook een tweede Kiev-product staat te popelen om zich op de Europese bühne te begeven. Tegen de Bruggelingen viel Shaparenko wat minder op, maar in zijn thuisland staat hij te boek als een toekomstige steunpilaar van het nationale elftal. De middenvelder is behoorlijk tweevoetig en duikt geregeld zelf op in de zestien meter van de tegenstander. In de recente oefeninterlands, waarin Oekraïne een degelijke indruk naliet, kreeg hij alvast volop zijn kans.