Nieuws voor Oranje: neef Promes dreigt met 'artikel 12-procedure' voor EK-start

Nieuws voor Oranje: neef Promes dreigt met 'artikel 12-procedure' voor EK-start

09-06-2021 08:26
1

De zaak rond Quincy Promes wordt de komende dagen een thema bij het Nederlands elftal. Het Openbaar Ministerie moet vóór de EK-start - komende vrijdag - een beslissing nemen over eventuele strafvervolging, vindt de neef van de Oranje-international.

Promes raakte vorig jaar betrokken bij een steekincident, waarbij hij zijn neef bij een familiefeest in Abcoude zwaar zou hebben verwond. Advocaat Yehudi Moszkowicz suggereert woensdag in De Telegraaf dat het OM de beslissing bewust uitstelt tot na het EK.

"Er is meer dan voldoende bewijs, onder meer aangedragen door twee ooggetuigen, om tot strafvervolging over te gaan", stelt Moszkowicz. "Iedere andere verdachte in deze relatief eenvoudige zaak was allang voor de rechter gebracht."

Het OM zegt in de krant dat de officier van justitie het onderzoeksdossier eind mei ontvangen heeft. Sindsdien wordt de zaak bestudeerd. Gerard Spong, advocaat van Promes, wil niet reageren. Moszkowicz zal een zogeheten 'artikel 12-procedure' aanspannen als het OM niet voor het EK een beslissing neemt. In dat geval kan het gerechtshof gedwongen worden om tot strafvervolging over te gaan.

KNVB-topman Eric Gudde meldt dat er geen sprake van is dat de KNVB het OM heeft verzocht de zaak over het EK te tillen. Promes (29) zou afgelopen zomer zijn neef hebben neergestoken. Het slachtoffer liep ernstige knieletsel op. Promes ontkent te hebben gestoken.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie