De oudjes op het EK: Ronaldo op recordjacht, Nederlander mag zich nestor noemen

De oudjes op het EK: Ronaldo op recordjacht, Nederlander mag zich nestor noemen

08-06-2021 09:00 Laatste update: 23:00

De toekomst is aan de jeugd, maar op een Europese eindronde komen ervaring en leeftijd evenzeer van pas. Op het toernooi van 2016 zette cultfiguur Gabor Kiraly een nieuwe standaard: de Hongaarse doelman met lange broek was de eerste veertigjarige die ooit op een EK aantrad. Hoewel het anno 2021 niet zo’n vaart zal lopen, duiken ook nu enkele hoogrijpe heren op in de verschillende selecties. VoetbalPrimeur.be neemt een kijkje in de seniorenafdeling van Euro 2020.

De oudste vedette: Cristiano Ronaldo (Portugal, 36 jaar en 123 dagen)
Het wordt het vijfde en misschien wel laatste EK van de wereldster uit Madeira. Op de vorige editie zette Ronaldo de kroon op het werk, maar wie denkt dat hij daardoor op zijn lauweren zal rusten, slaat de bal compleet mis. De komende weken gaat CR7 op zoek naar een nieuwe triomftocht, ook op persoonlijk vlak. Het Portugese uithangbord kan namelijk een waslijst aan records breken. Zo wordt hij zonder twijfel de eerste voetballer die aan vijf Europese eindrondes deelneemt, kan hij koploper Gianluigi Buffon voorbijsteken op de ranglijst met meeste (kwalificatie-)wedstrijden (56 tegenover 58) én is het mogelijk dat hij legende Michel Platini achter zich laat als all-time-topscorer. Beide heren staan nu op negen EK-treffers. Kortom: alweer een afspraak met de geschiedenis!

De oudste krijger: Giorgio Chiellini (Italië, 36 jaar en 299 dagen)
Wees maar zeker dat Roberto Mancini een kaars brandt voor de intellectueel uit zijn achterhoede. Op zijn 36e is Chiellini stiekem nog altijd de allerbeste mandekker binnen La Squadra. Een blessure kostte hem de periode voor Nieuwjaar, maar sindsdien heeft de linkspoot met de karakteristieke neus geleidelijk opgebouwd richting dit EK. Enkele dagen geleden volgde de finale test in de oefenpot tegen Tsjechië. Het volk zag dat het goed was: Chiellini kon 64 minuten opdraven, hield op overtuigende wijze de deur dicht en zag zijn ploeggenoten voor een deugddoende 4-0-zege zorgen. De kans is groot dat Mancini in de ongetwijfeld hypernerveuze openingsmatch tegen Turkije voor wat broodnodige ervaring en onverzettelijkheid kiest.

De oudste stilist: Luka Modric (Kroatië, 35 jaar en 273 dagen)
Romelu Lukaku kroonde zich uiteindelijk tot Man van de Match zondagavond, maar één andere klasbak zette zijn voet naast de Belgische recordschutter. Een verrassing was dat eigenlijk niet, want ook bij Real Madrid bewees Modric dit seizoen dat hij nog lang niet versleten is. Het loopvermogen mag misschien wat afgenomen zijn en in duel is hij nooit de allerstrafste geweest; voetballen kan de controleur echter nog steeds als de beste. Hoe sierlijk Modric zondag door het Koning Boudewijnstadion zweefde, met de fraaie panna aan Youri Tielemans als stilistische hoogtepunt … Drie jaar na zijn geweldige WK verkeert de Kroatische aanvoerder alweer in een begenadigde vorm.

De oudste Duivel: Thomas Vermaelen (35 jaar en 208 dagen)
Tijd om eens binnenskamers te loeren. Vorige week kwam al een opvallende statistiek naar buiten: de Rode Duivels reizen straks naar Sint-Petersburg af met de oudste en meest ervaren selectie van alle 24 deelnemers. Een verstokte krokodil loopt er niet echt rond op het basiskamp in Tubize, maar de leeftijd van Vermaelen valt wel stilaan onder de noemer ‘respectabel’. Gezien zijn fysiek frêle lichaam heeft de Antwerpenaar zich al enkele jaren teruggetrokken in de mindere belastende J-League. Toch kan hij straks een sleutelrol vervullen voor onze nationale ploeg. Tegen Kroatië overleefde Vermaelen alvast 45 minuten. Met verve zelfs, want de verdediger oogde messcherp!

De top-vijf

Yuri Zhirkov (Rusland, 37 jaar en 299 dagen)
Wie zijn nu de echte nestors op het voor de deur staande EK? Het nummer vijf zouden de Rode Duivels zaterdag al in de ogen kunnen kijken. Ondanks zijn vergevorde leeftijd blijft Zhirkov in het gedachtegoed van bondscoach Stanislav Cherchesov een waardevolle kracht. In de kwalificatiecampagne verscheen hij nog in de helft van de duels aan de aftrap. Ergens toont dat de bloedarmoede binnen het Russische voetbal aan, want de linksachter haalt al lang het niveau niet meer van zijn periode bij Chelsea FC. De ideale tegenstander voor een Jérémy Doku, als je het ons vraagt …

Goran Pandev (Noord-Macedonië, 37 jaar en 317 dagen)
Nog enkele jaren ouder dan zijn Russische generatiegenoot, maar over een week begint deze Pandev wel aan hét avontuur uit zijn voetballersbestaan. Zijn land trekt voor het eerst in haar geschiedenis naar een groot toernooi, met dank aan de vrijgevige UEFA, die zelfs voor de mindere goden een ticket beschikbaar stelde via de Nations League. In die historische kwalificatiequeeste eiste good old Pandev de hoofdrol op. De linksvoetige aanvaller maakte zowat elke belangrijke treffer, waardoor hij zijn status in Noord-Macedonië stilaan die van halfgod bereikt heeft.

Pepe (Portugal, 38 jaar en 103 dagen)
Voorin rekent de titelverdediger op de oude, doch onvermoeibare benen van Ronaldo, achteraan moet een andere veteraan de boel helpen dichttimmeren. Na een indrukwekkende carrière bij Real Madrid acteert Pepe nog steeds op erg hoog niveau bij FC Porto, waarmee hij de kwartfinales van de Champions League haalde. Ook voor zijn vaderland blijft de spijkerharde mandekker een rots in de branding. Als hij geen lichamelijke euvels oploopt, zal Pepe straks naar goede gewoonte weer heel wat aanvallers het bloed vanonder de nagels verdedigen.

Craig Gordon (Schotland, 38 jaar en 160 dagen)
Kiraly indachtig hoeft het geen verbazing te wekken dat de twee nestors van Euro 2020 handschoenen dragen. Vanuit Schotland waait de naam van Gordon nu al ruim vijftien jaar over, al heeft de sluitspost eigenlijk niet zo gek veel interlands op de teller. Voorlopig wijst die 51 stuks aan. Na de voorrondes voor het WK in 2018, waar de Schotten zich niet wisten voor te plaatsen, leek zijn interlandloopbaan dan ook voorbij. De voorbije zes maanden werd Gordon echter opnieuw opgeroepen en verscheen hij zelfs drie keer in de basis. Een voorbode voor het EK?

Maarten Stekelenburg (Nederland, 38 jaar en 260 dagen)
Een noorderbuur topt het lijstje van oudste EK-spelers. De uitblinker van het faliekant afgelopen WK 2010 zou normaal tweede viool spelen, maar door de positieve coronatest van Jasper Cillessen (en de drastische beslissing van de KNVB) zit er mogelijk een nieuwe glansrol in. Momenteel zou Stekelenburg in de weegschaal liggen met Tim Krul, nog zo’n oudgediende. Als de Haarlemnaar die concurrentiestrijd in zijn voordeel beslecht, steekt hij Edwin Van der Sar voorbij als oudste Nederlander ooit in het Oranje-shirt. Het record van Kiraly, daar moet Stekelenburg echter nog minstens drie jaar op wachten …