Vier Duivels in top-100 van meest waardevolle spelers, Hazard valt daar buiten

Vier Duivels in top-100 van meest waardevolle spelers, Hazard valt daar buiten

07-06-2021 22:31
3

De Rode Duivels staan aan de vooravond van een mogelijk historisch EK. De ambities reiken ver, vooral dankzij enkele wereldklassespelers in de gelederen. Die zijn uiteraard een smak geld waard, ook in coronatijden. In de top-100 van CIES prijken vier landgenoten. Zonder Eden Hazard, weliswaar ...

De voorbije jaren was Hazard vanzelfsprekend een vaste waarde in het lijstje. In 2018 en 2019, vlak voor zijn transfer naar Real Madrid, zat de dribbelaar op zijn piek. Zijn prijskaartje destijds hing rond de 150 miljoen euro. Sinds zijn overstap naar de Spaanse hoofdstad en de bijbehorende beslommeringen is die waarde echter flink gedaald. Momenteel valt hij zelfs buiten de eerste honderd in de rangschikking van CIES. Volgens Transfermarkt is Hazard nog zo'n 40 miljoen euro waard.

Welke Belgen houden de eer dan wél hoog? Het zal niemand verbazen dat Kevin De Bruyne de hoogste genoteerd landgenoot is. De spelmaker van Manchester City, deze zondag nog verkozen tot de PFA Player of the Year in Engeland, kaapt de 29e stek weg met een slordige 100 miljoen euro op zijn etiket. Ook Romelu Lukaku (43e met 76,9 miljoen euro) en Youri Tielemans (73e met 59,7 miljoen euro) zouden bij een transfer flink wat geld in het laatje brengen.

Opvallende vierde naam in de top-100 is Jérémy Doku. De vleugelflitser van Stade Rennes, die in de voorbereiding op het EK een goede indruk naliet, is medio 2021 welgeteld 67,5 miljoen euro waard. Daarmee valt hij net buiten de top-50. Als negentienjarige belooft Doku dus één van de toekomstige sterren van het Europese voetbal te worden. RSC Anderlecht verkocht hem vorige zomer nog voor ongeveer 26 miljoen euro.

Youngsters aan de macht
Doku is lang niet de enige jongeling die het uitstekend doet in de ranglijst van CIES. Integendeel, helemaal bovenaan prijken voornamelijk tieners of prille twintigers. Phil Foden topt het lijstje. Het wonderkind van Man City staat nu al op dik 190 miljoen euro. Mason Greenwood en Marcus Rashford maken het volledig Engelse podium compleet. Kylian Mbappé staat op stek vijf, al zakte hij lichtjes in waarde.