Na onder meer Huntelaar, Pirlo en Raul nu ... Nmecha

Na onder meer Huntelaar, Pirlo en Raul nu ... Nmecha

07-06-2021 10:00
1

Zondag kroonde Jong Duitsland zich tot Europees kampioen op het EK U21. Lukas Nmecha was cruciaal voor het binnenhalen van de prijs. De aanvaller, die de voorbije maanden voor RSC Anderlecht speelde, scoorde het enige doelpunt in de finale en kroonde zich zo ook tot topschutter van het EK.

Het EK U21 werd in twee delen afgewerkt. Nmecha blonk in beide delen uit. In de groepsfase wist de spits, die eigendom is van Manchester City, te scoren tegen de jonkies van Hongarije en Nederland. Enkel tegen Roemenië zweeg zijn kanon in de groepfase.

In de kwartfinales stond Nmecha er ook. Tegen Denemarken maakte hij de 1-1. Na 120 minuten stond er 2-2 op het scorebord en moesten er strafschoppen aan te pas komen. Ook daarin bleef Nmecha koelbloedig. Het doelpunt telde niet mee voor de topschuttersstand, maar hielp Jong Duitsland uiteindelijk wel mee aan een '7-8-zege' tegen de Denen.

Ook prachtige assist
Tijdens de halve finales ontmoette Duitsland opnieuw Jong Oranje. De Duitsers haalden het met 1-2. Nmecha scoorde niet, maar tekende na 29 seconden al voor een prachtige assist met de buitenkant van de voet. Zondag maakte Nmecha dan weer de enige treffer in de gewonnen finale tegen Portugal.

Nmecha eindigt het toernooi zo met vier goals. Het aantal was voldoende om zich topschutter van het EK te mogen noemen. Patrick Cutrone (Italië), Dany Mota (Portugal), MyronBoadu (Nederland) en JavierPuado (Spanje) bleven elk op drie goals het afgelopen toernooi steken.

In de geschiedenis van het EK U21 kroonden zich eerder enkele opvallende namen zich tot topschutter van het toernooi. We pikken er enkele uit, die later (wereld)sterren werden.

Eerdere topschutters van het EK U21
2013: Alvaro Morata (Spanje) – vier goals
2006: Klaas-Jan Huntelaar (Nederland) – vier goals
2000: Andra Pirlo (Italië) – drie goals
1996: Raul (Spanje) – drie goals
1990: Davor Suker (Kroatië) – vier goals
1986: Gianluca Vialli (Italië) – vier goals
1982: Piette Littbarski (Duitsland) – zes goals