Topschutter Nmecha slaat opnieuw toe en loodst Duitsland naar Europese titel

06-06-2021 23:04
7

Duitsland heeft Spanje opgevolgd als Europees kampioen in de leeftijdscategorie Onder 21. De jonge Mannschaft heeft zondag de finale tegen Portugal gewonnen: Anderlecht-spits Lukas Nmecha tekende vlak na rust voor de enige treffer van de avond in Ljubljana.

Duitsland had Nederland uitgeschakeld in de halve finales, terwijl Portugal te sterk was voor de leeftijdsgenoten uit Spanje. De jonge Seleçao startte het meest voortvarend in de eindstrijd, al kwam Florian Wirtz het dichtst in de buurt van een treffer: hij trof echter de onderkant van de lat. Vitinha had vlak voor rust alsnog de openingstreffer op zijn schoen, maar draaide zichzelf dol in het strafschopgebied.

Kort na de pauze werd de wedstrijd alsnog opengebroken. Wie anders dan Nmecha pikte een slim steekpassje van Ridle Baku op, omzeilde doelman Diogo Costa en liet de bal in het lege doel achter: 1-0. Daarmee kroonde de Anderlecht-huurling zich meteen tot topschutter van het eindtoernooi. Die stand bleef in de rest van de tweede helft op de borden staan.

Portugal moest komen en gaf ruimte weg, maar Duitsland – met name Karim Adeyemi – verzuimde om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Na de vier minuten durende blessuretijd was het echter alsnog feest voor Die Mannschaft, omdat Portugal niet meer tot een slotoffensief kon komen. Duitsland heeft zijn derde EK-titel te pakken, Portugal komt juist op drie verloren finales.