EK-elf der thuisblijvers: Ramos, Ibra en negen anderen schitteren in afwezigheid

EK-elf der thuisblijvers: Ramos, Ibra en negen anderen schitteren in afwezigheid

03-06-2021 17:00 Laatste update: 21:00

Nog een dikke week en het Europees Kampioenschap 2020 gaat van start, weliswaar met een jaar vertraging. De allergrootste sterren van het Europese voetbal zullen het beste van zichzelf geven om de prestigieuze trofee te veroveren. Toch ontbreken ook enkele jongens met naam en faam. VoetbalPrimeur.be laat zich door hen inspireren om een ‘Elftal der EK-afwezigen’ op te stellen.

Doelman
In Duitsland maakte iedereen zich op voor een rondje moddergooien rond de keeperskwestie, maar Marc-Andre Ter Stegen heeft daar zelf de stekker uitgetrokken. De sluitpost van FC Barcelona sukkelt al even met een oud letsel aan de knie en heeft dan ook besloten om een operatie te ondergaan. Daardoor is Manuel Neuer de onbetwiste nummer één onder de Duitse lat.

Verdediging
De weelde binnen de Franse EK wordt het best geïllustreerd door de afwezigheid van Dayot Upamecano. De krachtcentrale van RB Leipzig, die komend seizoen uitkomt voor Bayern München, is absoluut EK-waardig, maar de moordende concurrentie in zijn thuisland heeft hem de das omgedaan. Als troostprijs mag Upamecano de rechtsback voor zijn rekening nemen in ons elftal.

In het hart van de defensie moet een brok ervaring de gelederen gesloten houden. Madrileens legende Sergio Ramos en Liverpool-leider Virgil van Dijk zouden een gouden tandem vormen. Althans, wanneer ze in topfitte staat verkeren. Dat is momenteel niet het geval. Terwijl Ramos van de ene in de andere kwaal sukkelde en daardoor te veel risico inhield voor Luis Enrique, liep onze noorderbuur in november vorig jaar een verschrikkelijke kruisbandblessure op.

Ook op de linksachter staat een verweesd achtergebleven Fransman. Ferland Mendy speelt nochtans al twee seizoenen de pannen van het dak bij Real Madrid. Het bleek onvoldoende om keuzeheer Didier Deschamps te overtuigen. In plaats van de 25-jarige linkspoot koos die met Lucas Digne en Lucas Hernandez voor twee andere opties.

Middenveld
KRC Genk heeft al bijzonder veel bekende gezichten rondlopen op het EK, maar als Servië zich had weten plaatsen, was daar met Sergej Milinkovic-Savic nog een voormalig goudhaantje bijgekomen. De alleskunner maakt nu al jaren grote sier bij SS Lazio. Met zijn thuisland lukt het echter minder: in de barrages versperde Schotland de weg richting het eindtoernooi.

Rond Milinkovic-Savic mogen Dani Parejo en Dominik Szoboszlai het spel proberen maken. De 32-jarige Parejo was één van de absolute vaandeldragers van het Europese sprookje van Villarreal, maar dat mocht niet baten met het oog op een EK-selectie. De Hongaren hadden sterspeler Szoboszlai dan weer dolgraag meegenomen. Jammer genoeg moest de sterkhouder van RB Salzburg, die vanaf de zomer voor zusterclub Leipzig uitkomt, forfait geven vanwege een blessure.

Aanval
De laatste jaren kleurt de Engelse voorhoede steeds talentrijker, met leidsman Harry Kane en jonge wolven als Marcus Rashford en Mason Mount. Een andere Mason heeft zeker gelijkaardige adelbrieven. Helaas, Greenwood kan er upniet bij zijn straks. Dat besliste de vleugelaanvaller van Manchester United overigens zelf. Hij voelde zich niet volledig fit. In ons fictieve elftal mag hij ondersteuning bieden aan twee absolute klasbakken.

Eerst en vooral zorgt Erling Haaland voor dreiging voorin. Met zijn verschroeiende diepgang en onwaarschijnlijke torinstinct was de youngster sowieso een sensatie geweest op het EK, ware het niet dat … Noorwegen zich niet wist te kwalificeren. Dat lukte Zweden dan weer wel, waardoor Zlatan Ibrahimovic zijn kans schoon zag om weer international te worden. Niet iedereen bleek daar even gelukkig mee. Zeuren en klagen zal echter niet hoeven, aangezien de inmiddels 39-jarige spits zich te zwaar kwetste aan zijn knie.