Is Priske een Vercauteren 2.0? Er was veel kritiek op de defensieve speelwijze

Is Priske een Vercauteren 2.0? "Er was veel kritiek op de defensieve speelwijze"

01-06-2021 10:00 Laatste update: 23:00
7

Brian Priske is de nieuwe coach van Antwerp. De Deen heeft een verleden in ons land als voetballer, als coach is Priske echter nog een onbekende voor de doorsnee Belgische voetbalfan. Wat mogen de Antwerp-supporters verwachten van hun nieuwe coach? VoetbalPrimeur.be zocht naar antwoorden in Denemarken.

Een onbekende naam is Priske niet. Zo heeft de nieuwbakken Antwerp-coach een verleden bij zowel KRC Genk (2003-2005) en Club Brugge (2006-2008). In 2011 ging Priske op voetbalpensioen en stortte hij zich op het trainerschap. Antwerp wordt zijn eerste trainersklus in het buitenland en meteen ook zijn eerste club die niet naar de naam FC Midtjylland luistert.

Bij die Deense club was Priske namelijk jarenlang assistent. De laatste twee seizoenen was hij er als T1 aan de slag. Dat was overigens met wisselend succes. Zo pakte hij er het afgelopen seizoen de titel, dit seizoen was er echter ook kritiek op de speelwijze.

"Op papier heeft Priske met Midtjylland een geweldige collectie spelers. Op het veld valt het echter vaak tegen", oordeelt Kenneth Jensen, Deens journalist bij Tipsbladet, in een exclusief gesprek. "In het offensieve compartiment is er geen creativiteit. De spelers blijven te lang aan de bal en het gaat vaak gewoon niet snel genoeg. Dat wordt toch iets om in de gaten te houden bij Antwerp."

Wat voor voetbal mogen we dan verwachten bij Antwerp volgend seizoen? "Priske gebruikt meestal een 4-2-3-1 of een 4-3-3. Hij past zich wat aan aan het spelersmateriaal dat voorhanden is. De fans mogen zich aan een flexibele manager verwachten. Maar wel eentje die steevast uitgaat van een sterke defensieve organisatie", vervolgt Jensen.

Priske zelf toonde zich alvast in de wolken met zijn nieuwe job. Mogelijk speelt ook landgenoot Jess Thorup daarin een rol. "Hij kent het land en de competitie dus hij weet welk niveau er kan worden verwacht. Op persoonlijk vlak denk ik dat Thorup misschien een voorbeeld was. Hij zag hoe hij zich hier heeft kunnen doorzetten en wil misschien het zelfde bereiken. Net als Thorup is ook Priske een echte professional", besluit de journalist.