Jong Oranje stoot door naar de halve finales van EK U21 dankzij goal à la Chadli

Jong Oranje stoot door naar de halve finales van EK U21 dankzij goal à la Chadli

31-05-2021 20:00 Laatste update: 20:44
7

Jong Oranje staat in de halve finale van het EK. Jong Frankrijk, dat op voorhand veel sterker werd geacht, gaat naar huis door twee doelpunten van Myron Boadu. De winnende goal viel in de 93e minuut.

Door de afwezigheid van Noa Lang en Brian Brobbey (blessures) moest bondscoach Erwin van de Looi puzzelen. Hij koos uiteindelijk voor een voorhoede met Justin Kluivert en Myron Boadu, met Calvin Stengs daar iets achter. Bij Jong Frankrijk stond het ijzersterke duo Dayot Upamecano en Ibrahima Konaté achterin. Beide spelers verkassen deze zomer voor veertig miljoen euro van club. De Fransen konden verder ook nog beschikken over Houssem Aouar (Olympique Lyon) en Boubakary Soumaré (Lille OSC).

Menigeen voorspelde een halvefinaleplaats voor Jong Frankrijk omdat het krachtsverschil met Jong Oranje simpelweg te groot zou zijn, maar dat leek in eerste instantie wel mee te vallen. Jong Oranje voetbalde fris en was bestand tegen het krachtvoetbal van Jong Frankrijk. Calvin Stengs noteerde na achttien minuten de eerste grote kans van de wedstrijd. Hij speelde zichzelf knap vrij door een subtiele bal tussen de linies van Abdou Harroui, maar zijn schot werd van richting veranderd. Niet veel later had hij Jong Oranje op 1-0 moeten zetten toen Tyrell Malacia hem vrijspeelde voor de goal, zijn inzet was echter niet sterk genoeg.

Na de opleving van Jong Oranje kwam Jong Frankrijk, dat nog geen kans gekregen had, op voorsprong. De vogelvrije Upamecano kopte binnen uit een corner nadat Stengs hem kwijt was geraakt. Jong Oranje was het even kwijt, maar herstelde zich en kreeg via Justin Kluivert vlak voor rust de grootste kans op een doelpunt.

De eerste de beste kans na rust was wel raak voor Jong Oranje. Een schot van Harroui belandde voor de voeten van Boadu, die niet nadacht en raak schoot. Het had wat weg van buitenspel, maar door het ontbreken van de VAR kon daar niet naar gekeken worden. Ook toen Jong Frankrijk uit een ander vaatje moest tappen en niet meer af kon wachten, was Jong Oranje zeker de mindere partij niet. Al creërde de ploeg van Van de Looi zelf geen kansen meer.

Jong Frankrijk liet vlak voor de slotfase dé kans op een voorsprong liggen. Sven Botman liet zich verrassen door Lille-ploeggenoot Jonathan Ikoné, maar die hielp twee reuzenkansen om zeep. Eerst haalde Perr Schuurs de bal van de lijn en de volgende inzet belandde op de paal. Het was voor Jong Oranje een kwestie van overleven tot de verlenging omdat de druk van de Fransen steeds meer toenam. Vlak voor tijd kreeg Jong Frankrijk een dikke kans, maar Aouar kopte over.