Spelersrapport Gent: hart van elftal liet het afweten, Yaremchuk blijft troefkaart

Spelersrapport Gent: hart van elftal liet het afweten, Yaremchuk blijft troefkaart

25-05-2021 11:00 Laatste update: 23:00
24

De Jupiler Pro League sluit haar deuren voor een tweetal maanden, maar niet voordat VoetbalPrimeur.be een laatste analyse maakt van de verschillende topclubs. Welke spelers staken er bovenuit? En wie zakte door de mand? De titelklas van Club Brugge kwam eerder al aan bod. In deze tweede aflevering: Standard Luik.

UITSCHIETERS

Otman Bukari - 7/10
Je moet al hard je best doen om een onvoorspelbaardere speler dan Bukari te vinden. De winger kwam pas vorige zomer over van het Slowaakse AS Trencin, maar zorgde in de donkere herfstmaanden zowat als enige voor wat Gents licht. Met zijn onnavolgbare dribbels bracht hij menig tegenstander in de problemen. Daarentegen viel de Ghanees ook op met enkele onverklaarbare missers. Daar kan Hein Vanhaezebrouck mee aan de slag!

Alessio Castro-Montes - 8/10
Ook onze jonge landgenoot had het niet onder de markt in de openingsfase van het seizoen, maar na de winterstop krikte hij zijn niveau weer op. In de slotfase zagen we zelfs de beste Castro-Montes tot nu toe. Niet toevallig kwam die hoogconjunctuur er na een tactische ingreep van Vanhaezebrouck, waardoor de flankverdediger nu eigenlijk rechtsbuiten staat. Ligt zijn toekomst op die positie?

Niklas Dorsch - 7/10
Als één zomeraanwinst in de smaak viel, zal het Dorsch zijn. De Duitse jeugdinternational had het in den beginne lastig om zijn ware aard te laten zien, maar dat is hem vergeven, gezien de dramatische vorm van zijn nagelnieuwe elftal. Nadien liet de middenvelder zijn kwaliteiten bewonderen: rustig aan de bal, veel dadendrang en een echte 'bijter' in verdedigend opzicht. Gek dat hij op het einde weer wat uit beeld verdween.

Tarik Tissoudali - 7/10
In de winter besloot Gent de portefeuille open te trekken voor de revelatie van K. Beerschot V.A.. Die paste zich vliegensvlug aan zijn nieuwe werkgever aan. Langzaam maar zeker zwengelde hij de Gentse motor aan, in samenwerking met onder meer Vadis Odjidja en een herboren Roman Bezus. Tissoudali zorgt voor de flits die de Buffalo's een hele heenronde moesten ontberen.

Roman Yaremchuk - 8/10
Weer maar eens sleurde Yaremchuk zijn troepen uit het moeras. De 25-jarige Oekraïner rondde af op twintig competitietreffers. Dat is eigenlijk een half mirakel, rekening houdende met het aantal open kansen die hij verkwanselde. Maar een spits die elke wedstrijd op eigen houtje mogelijkheden afdwingt, zo dik bezaaid lopen ze niet. Vorige zomer wilde Yaremchuk al weg, nu lijkt Gent hem echt niet meer te kunnen tegenhouden. Het EK moet de ultieme springplank vormen.

MIDDENMOOT

Dino Arslanagic - 5/10
Roman Bezus - 6/10
Sinan Bolat - 6/10
Alexandre De Bruyn - 5/10
Nurio Fortuna - 5/10
Bruno Godeau - 5/10
Andreas Hanche-Olsen - 6/10
Yonas Malede - 6/10
Suleyman Marreh - 5/10
Milad Mohammadi - 5/10
Anderson Niangbo - 4/10
Elisha Owusu - 5/10
Davy Roef - 4/10
Matisse Samoise - 6/10

TEGENVALLERS

Laurent Depoitre - 3/10
Minder basisplaatsen dan voorheen, minder bijdrage en vooral minder doelpunten: nee, het was niet de jaargang van Depoitre. De 32-jarige publiekslieveling kon eigenlijk nooit zijn stempel drukken, mede vanwege enkele kleine blessures. Beginnen de jaren te wegen of was dit gewoon een accident de parcours? Aan de bonkige aanvaller om volgende seizoen zelf het antwoord te geven.

Sven Kums - 3/10
Wat voor Depoitre geldt, gaat ook op voor Kums. Krijgen we de veldheer van weleer nog eens te zien? Middenin de malaise slaagde de spelverdeler er niet in om de ontspoorde trein weer op de sporen te krijgen, nochtans een deel van het takenpakket van een metronoom én ouderdomsdeken. Na Nieuwjaar ging het iets beter, maar van een voormalige Gouden Schoen mag je toch meer verwachten.

Michael Ngadeu - 3/10
Eén van de beste verdedigers tijdens het vicekampioenschap, maar die eretitel kon de Kameroener ditmaal niet rechtvaardigen. Vaak oogde Ngadeu onzeker, stelde hij zich verkeerd op of leverde hij de bal te eenvoudig in bij de tegenstander. Toen Gent haar eindspurt inzette, liep het vanzelfsprekend weer wat beter, al slikte het ook in die opwaartse periode te veel tegentreffers.

Igor Plastun - 2/10
De reusachtige Oekraïner zakte nog net wat dieper weg dan zijn collega in het hart van de achterhoede. In het noodlottige seizoensbegin ging Plastun meerdere keren flink in de fout, soms zelfs tot aan het onbegrijpelijke toe. Gezien zijn staat van dienst werd hem nog even de hand boven het hoofd gehouden, maar uiteindelijk schoof Vanhaezebrouck hem toch aan de kant. In 2021 mocht hij amper één keer starten ...

Vadis Odjidja - 3/10
Qua talent blijft de aanvoerder de best bediende uit de Gentse spelersgroep, maar deze jaargang werd er eentje om snel te vergeten. In eerste instantie sukkelde Vadis van de ene kwaal in de andere, waardoor hij pas laat in zijn ritme geraakte. Vanaf maart ging het voorspoediger, maar ook dan bleef hij te vaak onder zijn maatstaven zitten. Een man met zijn reputatie mag geen genoegen nemen met enkele sporadische flitsen.

CONCLUSIE

De centrale as van een elftal vergelijkt men niet toevallig met het menselijke hart. Wanneer dat niet klopt, slaagt de rest van het lichaam er onmogelijk in om uit te blinken. De tegenvallende prestaties van vaste waarden als Ngadeu, Kums, Vadis en Depoitre hebben Gent de dieperik ingesleurd. Dat uiteindelijk toch nog een ticket voor de Conference League uit de bus kwam, viel vooral te danken aan jongere veulens. Trekt het bestuur daaruit conclusies?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s