Debutanten in de Play-Offs: Mbamba jongste Club-veulen, Gent en Standard durven

Debutanten in de Play-Offs: Mbamba jongste Club-veulen, Gent en Standard durven

24-05-2021 23:00 Laatste update: 25-05-2021 23:53
4

De Play-Offs zitten erop en dus sluit de Jupiler Pro League haar deuren voor even. De voorbije weken gaf de absolute crème de la crème van het Belgische voetbal het beste van zichzelf, maar hier en daar staken ook enkele talentvolle jongeren hun neus aan het venster. Hen zien we volgend seizoen mogelijk vaker aan het werk. Een overzicht van de debutanten in de Play-Offs door VoetbalPrimeur.be.

CHAMPIONS PLAY-OFF

Kampioen Club Brugge bouwde hoofdzakelijk verder op de automatismen van de voorbije jaren, al veroverden jongelingen als Charles De Ketelaere, Noa Lang en Odilon Kossounou wel een basisstek in de machine van Philippe Clement. Misschien is Noah Mbamba (16) wel de volgende in het rijtje. Afgelopen zondag kreeg de tiener zijn allereerste startbewijs in de ‘overbodige’ pot met KRC Genk. Opvallen deed hij niet echt, maar door de mand zakken evenmin. Een bevredigend debuut dus voor Mbamba.

Bij KRC Genk en Royal Antwerp FC vielen er geen nieuwe namen te bespeuren, maar Vincent Kompany kon het uiteraard niet laten. Al op speeldag één verraste hij vriend en vijand door Bart Verbruggen (18) onder de doellat te zetten, ten nadele van de onzekere Timon Wellenreuther. Van plankenkoorts was hoegenaamd niets te merken bij de Nederlander. In hoeverre hij écht de kwaliteiten heeft om eerste doelman te worden, is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar deze ervaring neemt Verbruggen wel mee in de tas.

Daarnaast mocht ook Zeno Debast (17) in money time zijn doorbraak bij de grote jongens vieren. Op het veld van zowel Club Brugge als Antwerp, toch geen simpele verplaatsingen, moest de jonge mandekker komen depanneren. Het voorbije weekend trakteerde zijn trainer hem nog met een lofzang. In navolging van Hannes Delcroix, Marco Kana en Lucas Lissens is Debast weer een nieuwe optie uit eigen kweek voor in het hart van de achterhoede.

EUROPE PLAY-OFF

Een complete verrassing zal het niet zijn, maar het merendeel van de debutanten viel een trapje lager te bewonderen. Nochtans weigerde KV Mechelen vers bloed te gebruiken en hield KV Oostende het bij een korte invalbeurt van Manuel Osifo (17). Grote namen KAA Gent en Standard Luik deden dat dan weer wel. Bij de Rouches beschouwt men dat best als een geluk bij een ongeluk: omdat de Europese hoop al vroeg opgeborgen mocht worden, kon Mbaye Leye experimenteren. Nathan Ngoye en Alexandro Calut (18) grepen die kans met beide handen.

De opvallendste verschijning was echter Allan Delferriere (19), die eigenlijk de hele nacompetitie voor zijn rekening nam. Liefst vier keer verscheen de jeugdige verdediger aan de aftrap bij Standard. In die wedstrijden wisselde hij goede flitsen af met mindere momenten. De perfecte leerschool als opstap naar het volgende seizoen, zou je denken. Als Zinho Vanheusden aan boord blijft, heeft Delferriere alvast een voorbeeld om met ogen en oren van te stelen op training.

Tot slot is er nog KAA Gent. De Buffalo’s hebben niet meteen de reputatie om jeugd te lanceren, maar toch deed Hein Vanhaezebrouck zijn stinkende best om die trend te keren. En dat terwijl er voor zijn elftal eigenlijk nog veel op het spel stond. Twee Nigeriaanse beloften, Adewale Oladoye (19) en Chinonso Emeka (19), kregen speelgelegenheid, die laatste zelfs in de beslissende partij met KV Mechelen. Ook Wouter George (19) zal de Play-Off-campagne van 2021 niet snel vergeten. Hij debuteerde op het veld van Oostende.