Vanderbiest (KV Mechelen) en advocaat overwegen klacht wegens laster

Vanderbiest (KV Mechelen) en advocaat overwegen klacht wegens laster

23-05-2021 16:07
10

Fred Vanderbiest en diens advocaat Sven Mary overwegen een klacht neer te leggen voor laster en eerroof na de rel die ontstaan is na de wedstrijd tussen KAA Gent en KV Mechelen. De poppen ging daar aan het dansen na het laatste fluitsignaal. Aanleiding daarvoor was een uitspraak van Vanderbiest.  

Vanderbiest riep naar Gent-invaller Chinoso Emeka: “Heeft die geen eten gehad?” Volgens Vanderbiest was dit absoluut niet racistisch bedoeld, maar daar denken ze bij Gent anders over. Zo vertelde Gent-coach Hein Vanhaezebrouck na afloop van de match dat er dingen werden geroepen die niet thuishoren op een voetbalveld of in de maatschappij.

De advocaat van Vanderbiest, Sven Mary ziet het echter helemaal anders. In een gesprek met VTM Nieuws gaf hij tekst en uitleg over het voorval. “Je moet al een verre verbeelding hebben om in die specifieke woorden een racistische ondertoon te zien”, zei Mary. “Als dit Roman Yaremchuk of Laurent Depoitre was geweest, dan had Fred Vanderbiest net hetzelfde gezegd, hoor.”

Volgens Mary is er hier geen sprake van racisme. “Ik vraag: herhaal wat er gezegd is en als het enkel over die woorden gaat, dan lees ik daar nergens iets racistisch in. Het moet stoppen om de kleurproblematiek te gebruiken om iets in gang te steken. Dit zijn woorden die door duizenden anderen op een voetbalveld worden gezegd.”