Vijf schijnwerpers op laatste speeldag: ereduel in Brugge, Europa op leven-en-dood

Vijf schijnwerpers op laatste speeldag: ereduel in Brugge, Europa op leven-en-dood

22-05-2021 12:00 Laatste update: 20:00
5

De titelstrijd is beslecht: Club Brugge kroonde zich donderdag tot Belgische landskampioen 2020-2021. Toch betekent dat niet dat er op de slotspeeldag van deze jaargang geen interessante kijkstukken meer op het menu staan, wel integendeel! VoetbalPrimeur.be somt vijf redenen op waarom je ook nu weer op het puntje van je zetel zal zitten.

Strijd om de eer
KRC Genk heeft haar uiterste best gedaan, maar Club Brugge kroonde zich afgelopen donderdag tot verdiende kampioen. De straat voorsprong na de reguliere competitie bleek voldoende om het karwei te klaren. Hoewel ook de bezoekers met een uitermate verzadigd gevoel zitten, dankzij bekerwinst en zekerheid over stek twee, belooft het toch een titanenduel te worden. Ongetwijfeld zal Club, dat in Limburg nog met 3-0 onderuit ging, de puntjes op de ‘i’ willen zetten. Stel je maar eens voor dat Genk straks triomfeert op Jan Breydel … Zou de publieke opinie over die verdiende titel dan keren?

Koers Europa
Zowel in de Europe als de Champions Play-Off staat nog een rechtstreeks duel op het programma, met als inzet een Europees ticket voor de komende jaargang. Op de Bosuil moet Royal Antwerp FC de rug rechten na een onthutsend makke prestatie tegen Genk. Bezoeker RSC Anderlecht kan dan weer de kat uit de boom kijken, want aan een gelijkspel hebben Vincent Kompany en co genoeg om zich te plaatsen voor de laatste voorronde van de Europa League. Een divisie lager wordt een gelijkaardig scenario geschreven. KV Mechelen is gastheer én mathematisch in het voordeel, maar uitdager KAA Gent flitste wel doorheen de voorbije wedstrijden.

Afscheid in stijl
Geen weldenkende mens die er ook maar één seconde aan twijfelt dat Paul Onuachu straks door de grote poort vertrekt uit Genk. De Gouden Stier speelt al een heel seizoen op een monumentaal hoog niveau, wat zich vooral vertaalde in dat hallucinante aantal van 33 competitietreffers. Het duel in Brugge wordt zijn afscheid bij de Limburgers. Bovendien belooft het ook een strijd-in-de-strijd te worden met Noa Lang, die andere topfavoriet voor de trofee van Profvoetballer van het Jaar. Trekt de Nigeriaan nog één keer zijn galakostuum aan?

Experimenteren met jong geweld
Voor de ploegen die niets meer te winnen of te verliezen hebben, zijn die laatste wedstrijden van het seizoen een verplicht nummertje. Ideaal terrein om enkele talentvolle jongeren aan het werk te zien. Zo redeneert Mbaye Leye bijvoorbeeld, die kansen in petto had voor onder meer Alexandro Calut en Allan Delferriere. Ook Hein Vanhaezebrouck, die nochtans wél nog met het mes op de keel speelt, maakt plek vrij voor de jeugd. Matisse Samoise is zowaar basiskracht, terwijl Yonas Malede bij zijn derde startbewijs raak trof tegen Standard Luik. Brandstof voor volgend seizoen!

Einde aan het supporterslijden
Spanning ten top, geregeld goed voetbal, de doorbraak van enkele absolute klasbakken … En toch was  het seizoen 2020-2021 er eigenlijk eentje in mineur. De hoofdreden? De afwezigheid van de fans, uiteraard. Op een schaarse periode in de herfst na werkten de achttien JPL-clubs maandenlang hun matchen af voor drie man en een paardenkop. Die treurige beelden van lege tribunes willen we ab-so-luut niet meer hoeven te aanschouwen op speeldag één van de komende campagne. Schenk Koning Voetbal haar kroon terug!