Op de schoolbanken van de Play-Offs: evolutieleer, Kunst en deus ex machina

Op de schoolbanken van de Play-Offs: evolutieleer, Kunst en deus ex machina

17-05-2021 18:30
1

De Belgische jeugd mag weer voltijds naar de klas, net op tijd als je het ons vraagt. In onze vakschool ‘Jupiler Pro League’ stapelt de leerstof zich namelijk razendsnel op. Welke lessen vallen er te trekken uit de voorbije speeldag in de Champions en Europe Play-Off? VoetbalPrimeur.be haalt krijt en schoolbord vanonder het stof.  

BIOLOGIE: Survival of the fittest
Anderhalve eeuw geleden vormden de Galapagos-eilanden het decor voor de evolutieleer van Charles Darwin. Mocht de Brit anno 2021 onderzoek verrichten, had hij probleemloos voor de Champions Play-Off kunnen kiezen. Na vier speeldagen blijven met Club Brugge en KRC Genk nog twee troonpretendenten over, niet toevallig de twee elftallen die de voorbije negen maanden het vaakst konden bekoren. Verdedigt titelhouder Blauw-Zwart haar territorium succesvol of verstoot de uitdager uit Limburg het grootste mannetje van de kudde?

CHEMIE: Gentse verbindingen lopen weer gesmeerd
Kommer en kwel, zo viel het seizoen van KAA Gent het best te omschrijven. In het ultieme slot lijkt professor Hein Vanhaezebrouck dan toch de juiste formule gevonden te hebben. Met Alessio Castro-Montes hoger op zijn rechterflank vlotten de onderlinge verbindingen weer uitstekend. Vooral de samenwerking met de Oekraïense tandem, een herboren Roman Bezus en sluipschutter Roman Yaremchuk, slaat gensters. Met deze chemie kan Gent het dartele KV Mechelen nog aftroeven voor het laatste Europese ticket.

GESCHIEDENIS: Nigeriaanse overheersing
In de klassieke les geschiedenis zal er met geen woord over gerept worden, maar aan het begin van dit derde decennium is Nigeria wel degelijk baas in ons land. De grote leider van de Afrikaanse kolonisator: Paul Onuachu. Noem hem gerust een dictator, want de reusachtige spits van Genk bepaalt eigenlijk zelfstandig het lot van de anderen. In Anderlecht stond hij voor de zevende wedstrijd op rij aan het kanon, goed voor zijn 33e treffer uit dit wonderbaarlijke seizoen. Het valt voor de Belgische verdedigers te hopen dat Onuachu straks andere oorden opzoekt.

LATIJN: Deus ex machina in het Lotto Park
De Latijnse uitdrukking kent u voornamelijk van het theater, maar zaterdagavond viel er ook eentje te bewonderen in het Lotto Park. Net wanneer de titeldroom van Genk helemaal vervlogen leek, sloeg uitgerekend de verguisde Cyriel Dessers toe. De dure zomeraanwinst, vorig seizoen nog topschutter in de Eredivisie, trad eindelijk eens uit de imposante schaduw van Onuachu. Wat een moment om zijn allereerste (!) treffer van 2021 aan te tekenen!

PLASTISCHE OPVOEDING: Kunststukje van De Ketelaere
Tien op tien voor vorm en stijl, die De Ketelaere. Tegen Antwerp demonstreerde het Brugse goudhaantje zijn technisch meesterschap nog eens. Het leek voor Club een bijzonder zware dobber te zullen worden om de bezoekende muur te slopen, tot De Ketelaere uitpakte met een geniaal bruggetje bij Maxime Le Marchand. Na de vliegensvlugge gelijkmaker van Dieumerci Mbokani toverde de stilist nogmaals, deze keer met een haarfijne doorsteekpass die de strafschop inluidde. Kunst met grote K.

WISKUNDE: Mathematica heeft haar grenzen
‘Mathematisch kan het nog’, het moet zowat de grootste dooddoener uit de Belgische voetbalgeschiedenis zijn, maar in Luik mag zelfs die wetmatigheid nu uit de tabellen. Als eerste der acht overgebleven clubs moeten de Rouches de strijd om een Europees ticket definitief staken. In de 3-1-nederlaag bij KV Mechelen viel alweer een gebrek aan zowel kwaliteit als mentaliteit op. Daardoor zal Standard volgend seizoen niet te bewonderen vallen op het Europese toneel. Er komt een erg belangrijke transferzomer aan op Sclessin.