VP Analyse: Een typische Martinez-selectie en daar is niks mis mee

VP Analyse: Een typische Martinez-selectie en daar is niks mis mee

17-05-2021 13:50
3

Roberto Martinez zijn huiswerk is af. De bondscoach maakte maandag zijn EK-selectie bekend. Martinez selecteerde 26 namen. Maakte de bondscoach de juiste keuzes? VoetbalPrimeur.be velt zijn oordeel.

Doelmannen: Casteels pechvogel van dienst
In de selectie van 26 namen werden weinig of geen verrassingen verwacht en toch. Bij de derde naam was het prijs. "Matz Sels", klonk het uit de mond van Martinez terwijl iedereen Koen Casteels verwachtte. Martinez lichtte daarna toe dat Casteels een selectie verdiende, maar het een medische beslissing was. Na het seizoen wordt de doelman van Wolfsburg geopereerd. Wat een pech voor de man die na Péter Gulácsi het vaakst de nul hield in de Bundesliga.

Nu kiest Martinez voor Sels. Bij Strasbourg nam hij onlangs na maanden blessureleed weer zijn plaats in onder de lat. Sels kon sindsdien nooit de nul houden, maar krijgt nu toch de voorkeur op Thomas Kaminski, een van de stand-by-heren. Nu is de kans dat Sels op het EK zal spelen, klein. Hoe kan het ook anders met Thibaut Courtois en Simon Mignolet voor je. Over de derde doelman gaan we echt niet moeilijk doen. Die moet vaak alleen goed kunnen kaarten. En dat Sels nog aardig kan keepen is mooi meegenomen. 

Centrale verdedigers: hopen op fitheid
Martinez speelt graag met drie man achteraan. Hij selecteerde slechts vijf centrale verdedigers. De bondscoach gaf toe hij vooral hoopt dat Dedryck Boyata, Jason Denayer, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen fit blijven. Op eerdere toernooien was dat lang niet het geval. We begrijpen de bondscoach wel. Hij kan immers nog altijd Leander Deconcker een rij naar achteren halen en in de achtergrond houden Brandon Mechele en Zinho Vanheusden zich klaar. Voorlopig nog geen reden tot paniek.

Flankspelers: Meunier door de vingers gekeken
Mogelijk is Adnan Januzaj de 'grootste naam' die ontbreekt in de selectie. Maar toch is hier de keuze van Martinez logisch te noemen. Bij de nationale ploeg was Januzaj nooit een vaste waarde. Ja, hij kan als joker gebruikt worden, maar die rol lijkt weggelegd voor Jérémy Doku, die ook dichter bij een basisplaats staat. De voorbije maanden had Januzaj ook moeite om zich in de ploeg te knokken bij Real Sociedad. Terwijl Doku bij Stade Rennes wel regelmatig zijn minuten maakt.

Net zoals Januzaj speelt Thomas Meunier een pak minder dan hij hoopte bij zijn club. Maar Meunier bewees zich al vaker bij de Rode Duivels. Toch vrezen we voor de speler van Dortmund dat Timothy Castagne hem stilaan aan het voorbijsteken is. Nacer Chadli is volgens de bondscoach weer volledig fit en zijn multi-inzetbaarheid is een bonus.

Yannick Carrasco bijna kampioen in Spanje en Duits bekerwinnaar Thorgan Hazard zijn ook logische keuzes. Over de selecties van Dries Mertens en Leandro Trossard zal niemand vallen. En Eden Hazard is én blijft de kapitein van de Rode Duivels.

Centrale middenvelders: jammer geen Fellaini
Geef toe, ook jij had stiekem gehoopt op de mini-comeback van Marouane Fellaini. Maar kunnen we de bondscoach ongelijk geven dat hij Big Fella niet selecteerde? Nee, al was hij de ideale buffelinvaller geweest als het echt nodig was. Een type-Fellaini zit niet in de groep. Ach, dan moeten de Rode Duivels de klus maar klaren binnen de negentig minuten.

Axel Witsel mag zich dra wel melden op het Basecamp in Tubeke. Het is nooit een geheim geweest dat Martinez wild is van Witsel. Ondanks zwaar blessureleed riep de bondscoach de middenvelder van Dortmund op. Het siert Martinez dat hij Witsel een hart onder de riem steekt. Witsel verdient dat ook door zijn status bij de nationale ploeg, maar of hij echt een meerwaarde zal zijn op het EK betwijfelen we. We gaan get niet erg vinden als Witsel ons ongelijk bewijst. 

Gelukkig voor Martinez is Youri Tielemans in bloedvorm. Ons lijkt hij na zijn beslissende knal in de FA Cup-finale klaar voor een basisplaats op het EK. Samen met Kevin De Bruyne de lijnen uitzetten. Veel landen kunnen er maar van dromen. Voor Hans Vanaken en Dennis Praet wordt het dus vooral bankzitten.

Aanval: Lukaku, who else?
Tot slot zijn er nog drie aanvallers. Christian Benteke speelde zich in Engeland weer in de kijker en mag samen met Mitchy Batshuayi gaan uitvechten wie er als eerste zal inkomen als het even niet loopt. Twee verschillende types, dus goed gekozen van de bondscoach, die natuurlijk met Romelu Lukaku zijn vaste scorende nummer één spits heeft.

Afvallers: Geen EK voor jeugdspelers
Na de derde plaats op het WK wil Martinez duidelijk oogsten. De bondscoach kiest – op uitzondering van Doku – puur voor de ervaring. De jeugdige jongens genre Charles De Ketelaere, Yari Verschaeren, Sambi Lokonga en Zinho Vanheusden mogen zich in de achtergrond nog wel fit houden, maar zij weten nu al dat ze nog moeten groeien met ook op het WK in Qater van 2022.

Kunnen we het de bondscoach – die mogelijk aan zijn laatste Belgische klus begint – kwalijk nemen dat hij niet voor de jeugd kiest? Nee, de 'oudere' spelers staan gewoonweg verder in hun loopbaan en hebben al meer bereikt. Dat ze de ervaring van het toernooi missen, is natuurlijk jammer maar wie had u thuisgelaten?