Leicester City wint eerste FA Cup ooit na wereldgoal van Tielemans

15-05-2021 20:10 Laatste update: 20:13
25

Leicester City heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de FA Cup gewonnen. De finale tegen Chelsea werd laat in de tweede helft beslist door een kanonskogel van Youri Tielemans. Het werd 0-1.

Maar liefst 21000 supporters waren op Wembley getuige van de overwinning van Leicester, met Timothy Castagne en Youri Tielemans in de basis, op Chelsea. De Britse overheid gaf toestemming om een beperkt aantal toeschouwers binnen te laten. Het deed de spelers zichtbaar goed, al was het begin van de wedstrijd nog wat tam.

Chelsea moest de eerste kans aan Jamie Vardy laten. Even later was er een kans voor Mason Mount, maar voor meer dan dat zorgden Chelsea en Leicester niet. Pas vlak voor rust was er weer een opleving toen Caglar Soyuncu, de man die Manchester United velde, een kopkans kreeg. Leicester had weinig moeite om Chelsea op afstand te houden.

De ploeg van Thomas Tuchel had het niet op Wembley en kreeg naar mate de tweede helft vorderde steeds meer problemen met Leicester. De goal van Tielemans na 67 minuten kwam echter uit het niets vallen. Hij besloot vanaf een meter of 35 uit te halen en met succes: doelman Kepa Arrizabalaga had geen antwoord op de kanonskogel van de Rode Duivel.

De 0-1 was het signaal van Tuchel om iets te doen. In de jacht op de gelijkmaker bracht hij zowel Callum Hudson-Odoi als Kai Havertz. Ben Chilwell zou in de slotfase de hoofdrol opeisen. De linksback speelde vorig seizoen nog voor Leicester en werd door de supporters dan ook uitgefloten bij balbezit. De gelijkmaker diende zich aan, ware het niet dat Kasper Schmeichel zich in de slotfase onderscheidde na een inzet van Chilwell. Hij maakte in de 89e minuut alsnog gelijk, maar voor die goal stak de VAR wegens buitenspel een stokje.