De zomerplannen van Hazard: joker op het EK, nadien op naar Parijs of Londen?

De zomerplannen van Hazard: joker op het EK, nadien op naar Parijs of Londen?

Gepubliceerd: maandag 10 mei 2021 om 11:15ma 10-05-2021 om 11:15

Laatste update: maandag 10 mei 2021 om 17:28ma 10-05-2021 om 17:28

Eden Hazard stond de voorbije week nadrukkelijk in de schijnwerpers, maar weer hoofdzakelijk in negatieve zin, helaas. Het beruchte akkefietje na de Champions-League-pot met ex-club Chelsea FC verdoezelde eigenlijk nog enigszins dat onze landgenoot écht niet in vorm zit. Wat betekent dat voor zijn rol op het nakende EK en zijn persoonlijke toekomst in clubverband? VoetbalPrimeur.be haalt haar set tarotkaarten van zolder.

Wie had ooit gedacht dat het verbond tussen Hazard en Real Madrid haast twee jaar na zijn transfer nog steeds geen droomhuwelijk is? De hele saga rond zijn broze lichaam, waarvan hij zelf de proloog schreef door met overgewicht in Madrid te arriveren, is uitgebreid met een nieuw, tragisch hoofdstuk. Het opvallend luchtige groeten na de uitschakeling op Stamford Bridge leidde er zelfs toe dat heel wat fans en media Hazard de afgelopen week naar de Madrileense exit schreeuwden. Zelfs voor een monsteraanwinst van een slordige 100 miljoen euro blijkt geduld niet eindeloos …

Toch waren er de voorbije dagen ook hoopgevende signalen. Eerst en vooral lijkt Hazard weer volledig fit. Dat op zich moet al een geruststellende vaststelling zijn, aangezien hij die status het voorbije anderhalf jaar eigenlijk zelden mocht aanvinken. Hoewel de bloedvorm nog steeds ver te zoeken is, draaft Hazard wel opnieuw aan volle kracht over het terrein. Er zit geen terughoudendheid meer in zijn sprints. Bovendien maakte uitgerekende de verguisde aanvaller zondagavond de levensbelangrijke 2-2-gelijkmaker tegen Sevilla FC. Ook al  is ‘maken’ een behoorlijk misplaatste term, zijn naam op het scorebord zien prijken zal stiekem deugd doen.

Duivelse joker
De hamvraag die voetbalminnend België zich momenteel stelt: welke rol zal Hazard kunnen vervullen op het komende Europees Kampioenschap? Het blijft hout vasthouden, maar het goede nieuws is dat de sterspeler inmiddels wel voldoende fitheid vertoont om in de selectie van Roberto Martinez te verschijnen. Daar heersten pakweg twee maanden geleden toch nog grote vraagtekens rond. Anderzijds zou het een huzarenstukje zijn om tegen dan weer de Hazard van vanouds te zijn, als die ooit al terugkeert … Het EK vat immers aan midden juni, binnen ruim een maand met andere woorden.

In tussentijd speelt Real Madrid slechts drie competitiewedstrijden meer. Die zal Hazard zeker kunnen gebruiken om zijn vormpeil op te vijzelen, maar gezien de matige flow waarin hij nu verkeert, lijkt het onbegonnen werk om bij de start van het EK een messcherpe versie aan de aftrap te brengen. De olifant in de kamer is dan ook: beschikt Hazard over voldoende adelbrieven om een basisstek op te eisen? Zijn verdiensten uit het verleden schreeuwen luidkeels ‘ja’, maar de voetbalwereld leeft uitermate in de waan van de dag. Die spreekt eerder in het nadeel van Hazard.

Neem nu Yannick Carrasco, die momenteel barst van het vertrouwen bij Atlético Madrid. De Vilvoordenaar liet al meer dan eens verstaan dat hij eigenlijk liefst van al de positie van Hazard invult bij de Duivels. Nooit zullen zijn kaarten beter geschud zijn om Martinez te overtuigen. Durft de bondscoach Carrasco de voorkeur te geven? Bij een Leandro Trossard, die toch een trapje lager staat in de hiërarchie, ligt dat al moeilijk. Wat Hazard onbewust een zetje in de rug kan geven, is dat ook Dries Mertens niet gespaard is gebleven van blessureleed. Dit weekend viel de recordschutter van SC Napoli opnieuw uit met last aan de enkel.

Daardoor lijkt het toch aannemelijk dat Hazard zijn vaste plekje weer zal innemen bij de Duivels. Extra argument: in de groepsfase mag België in principe niet al te veel hinder ondervinden van Denemarken, Finland en Rusland. In die wedstrijden kan de gebruikelijke aanvoerder best flink wat minuten maken. Benadert hij daarin zijn allerbeste vorm, dan heeft ons land er een dodelijk wapen bij voor de eindfase van het toernooi. Valt het tegen, ligt een rol als joker in het verschiet. Eén ding staat als een paal boven water: als Hazard in de slotminuut van een kwartfinale stommelings de bal in doel devieert zoals tegen Sevilla, zal geen haan naar zijn zwakke prestaties kraaien!

Bestemming Parijs?
Niet alleen het EK spookt door zijn achterhoofd, ook zijn toekomst in clubverband wordt omgeven door een mistgordijn. In Madrid gaan steeds meer stemmen op om Hazard naar de uitgang te begeleiden. Een aftocht in mineur zou het zijn. Waar kan onze landgenoot vervolgens terecht? Sommigen zullen er misschien voor pleiten om een stap terug te zetten, maar dat hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn. Allereerst krijgen grote namen vaak een herkansing aan de top. Ondanks alle tegenspoed is het pas de eerste keer in zijn loopbaan dat Hazard faalt bij een club. Daarnaast heeft hij de voorbije matchen aangetoond fysiek weer klaar voor de dienst te zijn, al blijft dat altijd met twee woorden spreken.

Hoe dan ook moeten de kandidaat-overnemers voor Hazard bij de absolute Europese elite gezocht worden. Er zal namelijk ook boter bij de vis moeten komen, want als Real haar monsteraanwinst weer van de hand doet, zal het zoveel mogelijk centjes willen recupereren, niet in het minst omdat de financiële huishouding niet bepaald rooskleurig oogt. Kapitaalkrachtige grootmachten, in die vijver zoeken we het dus. Wie geld zegt, zegt al snel Engeland. Manchester City eventueel? In de lente van 2019 werd dat lijntje al eens getrokken, maar de vraag is of Pep Guardiola en co nog wel geïnteresseerd zijn in een 30-jarig twijfelgeval.

Dé kanshebber van over het Kanaal is waarschijnlijk gewoon de meest logische: Chelsea FC. Uiteraard zou een terugkeer naar Stamford Bridge sensationeel zijn, maar het staat buiten kijf dat de Londense fans hun voormalige goudhaantje met open armen zullen verwelkomen. Bovendien heeft Roman Abramovich vorige zomer laten verstaan dat hij de portefeuille wil opentrekken om The Blues opnieuw richting top te gidsen. Dankzij toekomstige klasbakken als Kai Havertz en Timo Werner leverde dat al onverwacht succes op, met de CL-finale tot gevolg. Uitgerekend het Real van Hazard moest voor de bijl in de halve finales. Heeft Chelsea 2.0 wel nog nood aan Hazard?

Buiten Engeland lopen de kanshebbers dunner gezaaid. Bayern München smijt niet graag met geld voor vedetten, terwijl een overstap binnen Spanje érg gevoelig zou liggen. Nochtans klonk het de voorbije weken vaak dat FC Barcelona eigenlijk meer bij het DNA van Hazard past dan Real. Juventus dan maar? Gezien het huidige rampseizoen ziet het er in ieder geval naar uit dat La Vecchia Signora voor een zomerse transfermetamorfose staat. Naar verluidt is het bestuur van plan om Cristiano Ronaldo te laten vertrekken. Hazard zou zomaar in dat vacuüm kunnen springen, al hangt veel af van welke trainer aan het roer komt in Turijn. Het korte tijdperk van Andrea Pirlo lijkt alvast voorbij.

Nee, als de bookmakers één mogelijke nieuwe werkgever met stip bovenaan zullen zetten, is het Paris Saint-Germain. Een gehele verrassing zou die overgang allerminst zijn, aangezien de Fransen in het verleden al hardnekkig aan de mouw trokken. Nu de ster van Hazard wat minder fel fonkelt, is het moment misschien wel gekomen. Terwijl Neymar zijn verbintenis al verlengde in Parijs, heerst er bovendien onduidelijkheid over de toekomst van dat andere fenomeen, Kylian Mbappé. De snelheidsduivel wordt net in verband gebracht met … Real. Zit er een onwaarschijnlijke ruilconstructie aan te komen? Wat er ook van zij, de zomer van 2021 wordt ongetwijfeld een scharniermoment in de carrière van Hazard.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Welke rol krijgt Hazard op het EK volgens jou?

Vaste basisklant
69%
Luxe-invaller
26%
In de kern, maar nauwelijks minuten maken
4%
Niet in de kern
2%
(131 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws