NOS: Eredivisie-speler verdacht van matchfixing, politie neemt zaak 'heel serieus'

NOS: Eredivisie-speler verdacht van matchfixing, politie neemt zaak 'heel serieus'

09-05-2021 17:15 Laatste update: 17:35
2

Een speler die uitkomt in de Nederlandse Eredivisie wordt verdacht van matchfixing. Met die onthulling komt de NOS zondagmiddag. De voetballer zou dit seizoen een gele kaart hebben uitgelokt, zodat hij of anderen daar geld aan konden verdienen op de gokmarkt.

De zaak ligt bij de politie. De voetballer in kwestie zegt zelf van niets te weten. Over zijn identiteit is nog niets bekend, behalve dat hij in de Eredivisie speelt. De NOS weet op basis van eigen onderzoek wel om welke speler, gele kaart en verdachte gokpatronen het gaat.

'Omdat het strafrechtelijk onderzoek nog in een vroeg stadium zit, en er nog niet is besloten om tot vervolging over te gaan, heeft de NOS besloten de naam van de speler niet te publiceren', meldt de omroep. Op de gele kaart werd 3000 euro ingezet, waarmee één gokker een slordige 13.000 euro won. Twee andere gokkers verdienden er zo'n 1000 euro mee.

Eerste matchfixing in NL
Het is een unieke zaak: als het Openbaar Ministerie besluit om tot vervolging over te gaan, dan is het de eerste keer dat er een matchfixingzaak in Nederland voor de rechter komt. "We nemen het heel serieus", zegt een woordvoerder van de politie. "Zodra de signalen bij ons zijn binnengekomen zijn we een onderzoek gestart."

Het moment van de gele kaart was opvallend: de speler in kwestie vloerde een tegenstander ver buiten het strafschopgebied, zonder dat er direct gevaar was. De voetballer erkent dat het een onhandige en onnodige overtreding was. "Maar ik heb wel eens gekkere overtredingen gemaakt", laat hij weten aan de NOS.

Eén van de gokkers woont niet ver van de voetballer vandaan. De twee delen op social media verschillende gemeenschappelijke vrienden. Hij zet naar eigen zeggen wel vaker impulsief grote bedragen in. "Meestal verlies ik, en dan staan jullie niet voor mijn deur", aldus de man.

Belgische matchfixing
Ook in België kregen we al meermaals te maken met matchfixing op het hoogste niveau. Zo was er in de jaren '60 nog de omkoopaffaires Turnhout-Beringen en Lierse-Beringen. Zo'n twintig jaar later kwam de omkoopzaak Standard-Waterschei aan het licht.

In de meer recente geschiedenis was er in 2005 de zaak Zheyun Ye, die verschillende Belgische voetballers wist om te kopen. In 2018 was er dan weer het schandaal rond Propere Handen.