Ajax vergroot problemen Feyenoord in Klassieker: twee eigen goals, twee keer rood

09-05-2021 17:14
3

De overwinning in de Klassieker is zondag een prooi geworden voor Ajax. In De Kuip had Feyenoord geen antwoord op de kampioen uit Amsterdam, mede door twee eigen goals en een rode kaart. Ook Ajax eindigde de wedstrijd met tien man.

In de eerste wedstrijd sinds het binnenhalen van de landstitel kreeg Ajax geen erehaag, maar werd de rode loper wel degelijk uitgerold door Feyenoord. Na 21 minuten kwam de eerste goal op het scorebord. Eric Botteghin probeerde de bal weg te werken, maar schoot tegen Marcos Senesi aan en was daarmee de veroorzaker van de 0-1.

Niet veel later dacht Feyenoord-spits Róbert Bozeník, de vervanger van de geschorste Steven Berghuis, zijn ploeg meteen op gelijke hoogte te zetten. De vlag van de grensrechter ging echter omhoog: 1-0. Het venijn van de bloedeloze eerste helft zat 'm echter in de staart. Vlak voor rust kreeg Feyenoord een penalty door een handsbal van Edson Álvarez op de doellijn. De Mexicaan ontving een directe rode kaart van scheidsrechter Danny Makkelie en Leroy Fer ging achter de bal staan, maar de penalty van de ervaren middenvelder werd gekeerd door Maarten Stekelenburg.

Feyenoord helemaal onderuit
Na rust ging het van kwaad tot erger bij Feyenoord, dat dus niet profiteerde van de nederlaag van concurrent Vitesse bij Sparta. Van een overtalsituatie was amper wat te merken en tot overmaat van ramp kwam de ploeg van trainer Dick Advocaat óók met tien man te staan. Tyrell Malacia vergreep zich aan Antony en kon douchen met twee keer geel op zak.

Niet veel later kwam Ajax op een 0-2 voorsprong. En opnieuw was het een eigen goal. Ridgeciano Haps was de pechvogel door een lage voorzet van Dusan Tadic achter Bijlow te werken. In de slotfase zorgde Mohammed Kudus voor het slotakkoord: Ajax speelde de Feyenoord-defensie aan gort en de Ghanese invaller mocht afronden.

De vreemde Klassieker zonder fans kreeg een cru einde: Lucas Pratto liep een ogenschijnlijk zware enkelblessure op in blessuretijd en moest van het veld worden gedragen. Makkelie floot vervolgens maar voor het einde.