VP’s Brandmeter: Extra plekjes in EK-selectie, haalt fitte Hazard ook hoogvorm?

VP’s Brandmeter: Extra plekjes in EK-selectie, haalt fitte Hazard ook hoogvorm?

07-05-2021 13:00 Laatste update: 13:45
3

Met een jaar vertraging zal 2021 in het teken van het Europees Kampioenschap staan. Bij de Rode Duivels, één van de topfavorieten op eindwinst, worden de plaatsjes in de selectie van Roberto Martinez bijzonder duur, al is zijn opgave door de uitbreiding van 23 naar 26 kernspelers wat vereenvoudigd . VoetbalPrimeur.be meet maandelijks de temperatuur op in haar ‘Brandmeter’. Wie is voldoende ‘hot’ om een selectie af te dwingen? En bij welke Duivel dreigt het vuur te doven?

Als uitgangspunt van onze Brandmeter nemen we de prestaties en gebeurtenissen van enkele opvallende Belgen tijdens de voorbije maand. Niet alle – mogelijke - Rode Duivels komen dus aan bod.

In vuur en vlam
Alle zwartkijkers ten spijt : de Rode Duivels zijn wel degelijk favoriet op het komende EK. Als je zowel in doel, op het middenveld als in de spits één van de beste spelers op deze aardbol hebt rondlopen, kan je een groot toernooi winnen. In de ideale wereld zou Kevin De Bruyne de absolute uitblinker moeten worden binnen anderhalve maand. Hopelijk heeft de draaischijf van Manchester City tegen dan een allereerste Beker met de Grote Oren in de tas zitten. Het kan zijn zelfvertrouwen enkel ten goede komen. En, laat ons even verder dromen, mits een glansprestatie op het EK zou KDB zich zomaar tot hoofdkandidaat bombarderen voor de Gouden Bal.

In steun van De Bruyne hebben Thibaut Courtois en Romelu Lukaku een afspraak met het doel, weliswaar aan weerszijden van het terrein. De keeper van Real Madrid lijkt nu al maanden quasi onklopbaar, terwijl Lukaku alle Engelse frustraties van zich af juichte bij zijn eerste échte buitenlandse triomftocht. Die geweldige drietand moet elke tegenstander angst inboezemen. Daar komt nog een man-in-vorm van de tweede lijn bij: Yannick Carrasco. De voorbije maand hield de vleugelflitser uit Vilvoorde zowat in zijn eentje de titeldroom van een kwakkelend Atlético Madrid in leven. Op zijn 27e is hij inmiddels zo volrijp dat hij ook verdedigend nauwelijks nog op foutjes te betrappen valt.

Heet
Een doelman die alles tegenhoudt, ook in Wolfsburg kent men het fenomeen. Koen Casteels is daar namelijk bezig aan het allerbeste seizoen uit zijn carrière. Daardoor bestaat er eigenlijk geen discussie over de drie keepers die Martinez zal oproepen. Bij Leicester City lopen eveneens twee zekerheidjes rond. De klasse van Youri Tielemans is inmiddels genoegzaam gedemonstreerd, maar ook Timothy Castagne draafde in april feller rond dan ooit tevoren. Meer en meer lijkt het erop dat Thomas Meunier serieus moet rekening houden met een bankzittersstatuut op het EK.

In enkele Duivelse huiskamers zal ongetwijfeld een zucht van opluchting gevallen zijn bij de bekendmaking van de UEFA: geen 23, maar 26 krachten per selectie. Enkele twijfelgevallen schuiven zo een bank naar voren. Jérémy Doku bijvoorbeeld. Na de vorige interlandperiode zette de monsteraanwinst van Stade Rennes zich al nadrukkelijk in de kijker, nu kan hij wel eens onverwacht het definitieve duwtje in de rug gekregen hebben.

Warm
Enkele ouderdomsdekens zetten afgelopen maand hun beste beentje voor om de bondscoach te overtuigen. Wat gedacht van Christian Benteke bijvoorbeeld, die eindelijk weer de weg naar de netten gevonden heeft? Als joker in gesloten matchen kan hij van waarde zijn. Over Nacer Chadli heerste dan weer veel onvrede tijdens de voorbije interlands, maar stilaan draait de motor warm in Turkije. De vleugelspeler pakte onder meer uit met een knap lobdoelpunt. Toeval dat die twee ervaren lieden net nu in stijgende lijn zitten?

Die vaststelling geldt jammer genoeg niet voor Dennis Praet. Ondanks zijn overduidelijke kwaliteiten slaagt de middenvelder er niet in om zich in de basiself van Brendan Rogers te knokken. Een EK-selectie zou kantje-boordje worden … ware het niet dat de uitbreiding naar 26 ook hem ten goede komt. Over Leandro Trossard heerst nog wat minder onzekerheid. De aanvaller was één van de drijvende krachten achter de redding van Brighton & Hove Albion. Bovendien leunt zijn profiel misschien wel het dichtst aan tegen dat van zorgenkind Eden Hazard.

Zo is de olifant in de kamer ook meteen benoemd: quid Hazard? De pechvogel van Real Madrid haalde zich deze week nog de toorn van Madrid op de hals door de uitschakeling in de Champions League wel érg luchtig op te vatten. Op Stamford Brigde, nochtans bekende grond, was Hazard ook zo goed als onzichtbaar. Toch brandt er één hardnekkig vlammetje: voor het eerst in haast twee jaar tijd lijkt hij wel weer helemaal fit. In Londen viel op hoe vaak Hazard druk zetten, haast atypisch. Zeker nu er drie extra spelers mee mogen, kan Martinez zich veroorloven om een risicootje te nemen. Diezelfde aanname gaat op voor Axel Witsel, die nog altijd hersteld van een enkelbreuk.

Lauw
Rampspoed voor Jason Denayer. Net in money time viel onze landgenoot geblesseerd uit. Over de aard van zijn letsel is nog niet al te veel bekend, maar het betekent sowieso een kink in de kabel in zijn ambities voor de Franse titelstrijd, waar Olympique Lyon nog steeds een kansje maakt. Hopelijk komt zijn EK niet in gevaar, want achterin is de spoeling dun. Verder blijven we duchtig op dezelfde nagel timmeren: het nieuws uit UEFA-hoek komt voor enkele jongens als een geschenk uit de hemel.

Neem nu Albert Sambi Lokonga. In maart werd hij voor het eerst opgeroepen, al kreeg hij geen enkele speelminuut van Martinez. Game over, dacht iedereen toen, maar gezien de recente ontwikkelingen krijgt het Anderlecht-product nog een kans. In de Play-Offs moet hij Martinez zien te overtuigen. Bij de 2-2 in Brugge legde Lokonga alvast een fraaie prestatie op de mat. In die mate zelfs dat Hans Vanaken er een beetje bij verbleekte. De spelmaker van Club Brugge beleeft niet zijn beste seizoen, integendeel. Opletten dat hij niet té ver wegzakt …

Smeulend
We zeiden het al: schitteren in de Play-Offs kan Martinez in laatste instantie nog op andere gedachten brengen. Théo Bongonda heeft die boodschap goed in de oren geknoopt. In de spectaculaire 2-3-zege bij Royal Antwerp FC was de winger van KRC Genk ongrijpbaar. Verdict: twee goals, één assist. Terwijl de linkspoot zijn vlammetje lichtjes aangewakkerd heeft, lijkt dat van Yari Verschaeren steeds kleiner te worden. De bondscoach is fan, dat zeker, maar zich echt profileren bij Anderlecht is hem eigenlijk nog niet gelukt in 2021.

Gedoofd
Voor de jongens die de vorige interlandperiode afvielen, leek het doel gevallen. Een Sambi Lokonga kan zich eventueel nog in de gratie spelen, maar Mats Rits weet inmiddels wel hoe laat het is. Als bijkomende bittere pil hield Philippe Clement hem op de bank tegen Anderlecht, waardoor hij uitgerekend een rechtstreekse confrontatie met Lokonga misliep. Nee, Martinez lijkt andere pistes te bewandelen om het mogelijke gemis van Witsel op te vangen.

VP’s EK-selectie begin april:
Doelmannen: Koen Casteels - Thibaut Courtois – Simon Mignolet
Centrale verdedigers: Toby Alderweireld - Dedryck Boyata – Jason Denayer – Thomas Vermaelen - Jan Vertonghen
Vleugels: Yannick Carrasco - Timothy Castagne – Nacer Chadli - Thorgan Hazard - Thomas Meunier
Middenvelders: Kevin De Bruyne – Leander Dendoncker – Dennis Praet – Albert Sambi Lokonga - Youri Tielemans - Hans Vanaken
Aanvallers: Michy Batshuayi – Christian Benteke - Jérémy Doku - Eden Hazard  –  Romelu Lukaku - Dries Mertens – Leandro Trossard