De Kompany-jonkies: Debast al 16e speler van maximaal 21 jaar die zijn kans krijgt

De Kompany-jonkies: Debast al 16e speler van maximaal 21 jaar die zijn kans krijgt

Gepubliceerd: maandag 3 mei 2021 om 11:00ma 03-05-2021 om 11:00

Laatste update: maandag 3 mei 2021 om 18:16ma 03-05-2021 om 18:16

Vincent Kompany pakte zondag uit met een verrassing. De trainer van RSC Anderlecht liet tegen Club Brugge Bart Verbruggen debuteren onder de lat. Vlak voor het einde van de match mocht ook Zeno Debast zijn debuut als prof vieren. Het lijstje jongeren dat dit seizoen zijn kans kreeg onder Kompany begint zo aardig lang te worden.

Afgelopen week werd het duidelijk dat Lior Refaelov het shirt van Anderlecht zal aantrekken. Bij de komst van de 35-jarige middenvelder fronsten heel wat personen de wenkbrauwen. Zij stelden cynisch dat Anderlecht toch de club is van 'In Youth We Trust'. De komst van de ex-speler van Club Brugge staat daar volledig haaks op. Het is ondertussen wel duidelijk dat Refaelov in het Lotto Park een joker en mentor wordt en dat kan wel eens handig zijn.

Dit seizoen was het jongste elftal dat Anderlecht op de been bracht gemiddeld 22 jaar. Dat was in de match tegen KV Oostende (2-1 winst). Enkel Yves Vanderhaeghe evenaarde dat Belgische record van dit seizoen één keer de afgelopen maanden. Dat was tegen KAA Gent (1-0 verlies). In de top tien van jongste elftallen van dit seizoen is Anderlecht duidelijk dominant. Anderlecht bracht liefst acht van de tien jongste elftallen in het veld.

Enkele jaren geleden maakte Anderlecht al de switch om vol voor de jeugd te kiezen. Toen Kompany na twee speeldagen het stokje van Frank Vercauteren overnam, erfde hij natuurlijk een jonge groep. Maar Kompany ging nog een stapje verder met het kansen geven aan jeugdspelers in de hoofdmacht van Anderlecht.

Voor de wissel Vercauteren – Kompany hadden al heel wat jongens een kans gehad in de A-ploeg van Anderlecht. Het gaat om Marco Kana (18), Killian Sardella (19), Anouar Ait El Hadj (19), Yari Verschaeren (18), Albert Sambi Lokonga (21), Francis Amuzu (21), Hannes Delcroix (22) en Lucas Nmecha (22). Ook Antoine Colassin (20) dit seizoen uitgeleend aan Zulte Waregem en Jérémy Doku (18) – ondertussen verkocht aan Stade Rennes – moeten we hier vermelden. Voor hun 22e verjaardag speelden zij allen minstens ook één keer onder Kompany. 

Debuteren met goal
Sinds Kompany officieel de hoofdtrainer van Anderlecht is, volgden er nog heel wat jongens die op maximaal 21-jarige leeftijd debuteerden voor Anderlecht. Paul Mukairu, die ondertussen is verhuurd, kreeg op speeldag elf tegen Royal Antwerp FC zijn kans van Kompany. De winger maakte het enige doelpunt van de match, maar kon de hoge verwachtingen nadien amper nog inlossen.

Debuteren met rood
Ook Lucas Lissens (19) kende een opvallend debuut in de Jupiler Pro League. De jongen, die al sinds zijn negende bij Anderlecht zit, kreeg in december zijn kans centraal achterin. Tegen KV Oostende blonk hij meteen uit. In de 69 minuut ging helaas ook even het licht uit. Na een zware ingreep kreeg Lissens rood. Nadien speelde hij nog maar één keer voor Anderlecht. Dat was in de 0-2 nederlaag tegen KV Kortrijk.

Na Lissens volgde het debuut van een ander jeugdproduct niet veel later. Mario Stroeykens was amper 16 jaar toen Kompany hem voor de Panda's gooide. In de 85e minuut viel de middenvelder in tegen Eupen. Anderlecht verloor de match met 2-0. Nadien mocht Stroeykens nog twee keer kort proeven van Eerste Klasse.

Twee jaar geleden haalde Anderlecht Kristian Arnstad (17) naar Brussel. De Noor was toen amper 16 jaar. Net zoals Verbruggen en Debast mocht Arnstad debuteren tegen Club Brugge. Ondanks zijn talent kende de middenvelder een lastige dag. Anderlecht verloor uiteindelijk met 0-3. Arnstad verdween daarna terug uit de ploeg. Later mocht hij tegen KV Oostende nog één keer opdraven op het hoofste niveau.

Verbruggen vertokken
Zondag tegen Club Brugge voegde Kompany nog twee spelers toe aan zijn lijstje van debutanten bij Anderlecht onder zijn bewind. Verbruggen (18) verdrong Timon Wellenreuther onder de lat. Tegen Club Brugge liet de Nederlander een goede indruk na. De kans is groot dat Verbruggen de rest van de Play-Offs bij Anderlecht in de goal staat. In de extra tijd mocht ook Debast zijn eerste seconden als profvoetballer op het veld beleven. Als 17-jarige debuten op het veld van Club Brugge is niet iedereen gegeven.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws