Wie is Verbruggen (Anderlecht)? Nederlands kroonjuweel met dank aan keeperstrainer

Wie is Verbruggen (Anderlecht)? Nederlands kroonjuweel met dank aan keeperstrainer

Gepubliceerd: zondag 2 mei 2021 om 18:45zo 02-05-2021 om 18:45

Laatste update: maandag 3 mei 2021 om 08:45ma 03-05-2021 om 08:45

Voor Bart Verbruggen was 2 mei 2020 een bijzondere dag. De doelman maakte zondag immers zijn debuut als prof. Verbruggen deed dat niet in zo maar een match, maar wel in Club BruggeRSC Anderlecht. Wat weten we van de Nederlandse keeper van paars-wit? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

In de zomer van 2020 zette Verbruggen zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij Anderlecht. De lange Nederlander (1m93) had toen net zijn 18e verjaardag gevierd. Acht maanden eerder koppelde Verbruggen nog zijn lot nog aan NAC Breda. Sinds 2014 kwam Verbruggen uit voor de jeugdreeksen van de Parel van het Zuiden in Nederland.

Op het moment dat Verbruggen zijn lot aan NAC verbond was onze landgenoot Tom van den Abbeele er nog aan de slag als technisch directeur bij de Nederlandse club. Van den Abbeele was toen maar wat blij met de handtekening van Verbruggen. “Bart is een van de meest talentvolle keepers van zijn leeftijd in Nederland. Hij heeft alles in zich om uit te groeien tot de eerste keeper van NAC”, klonk het destijds.

Het debuut bij NAC kwam er evenwel nooit en dat heeft de club mede te danken aan een clubicoon, Jelle ten Rouwelaar. De man die meer dan 250 matchen voor NAC speelde, ging er na zijn actieve loopbaan aan de slag als keeperstrainer. Ten Rouwelaar kneedde Verbruggen in Nederland, maar toen de keeperstrainer bij Anderlecht tekende tipte hij paars-wit.

Het bestuur van Anderlecht volgde het advies van Ten Rouwelaar en Verbruggen werd aangetrokken als extra doelman, een talent getekend met het oog op de toekomst. Bij de lokale pers van BN DeStem klonk het dat NAC haar kroonjuweel had verloren. Begrijpelijk, want de doelman is ook jeugdinternational bij Oranje. Op het WK U17 van 2019 speelde Verbruggen nog de halve finales van het toernooi. Uiteindelijk verloor Jong Oranje na strafschoppen.

Toen eerste doelman Hendrik Van Crombrugge eerder dit seizoen voor lange tijd uitviel bij Anderlecht, schoof Verbruggen geen plaats op in de pikorde. Sterker nog Anderlecht haalde niet één, maar twee doelmannen. Ook Timon Wellenreuther en Warner Hahn kenden een Eredivisie-verleden. Sinds de blessure van Van Crombrugge staat Wellenreuther onder de lat bij Anderlecht.

Nmecha eert de vader van Verbruggen
De basisplaatsen van Wellenreuther waren evenwel niet altijd een succes. Vincent Kompany zette tegen Club Brugge de Duitser op de bank en geeft haast uit het niets Verbruggen een basisplaats. Helaas voor Verbruggen kan zijn vader Coen zijn debuut bij Andelecht niet meer meemaken. In januari van dit jaar overleed de vader van Verbruggen. De Anderlecht-groep was toen erg aangeslagen. Toen paars-wit speelde tegen KAS Eupen en Lukas Nmecha scoorde, toonde de Duitser een truitje van zijn ploegmaat.

Verbruggen gaf deze week nog een interview aan Voetbal International. Daarin sprak hij over de samenwerking met Kompany. Verbruggen gaf onder meer toe dat zijn trainer na zijn periode bij Manchester City veel verwacht van zijn doelmannen. “Bij ons doen de keepers ook echt mee aan het positiespel en de tactische trainingen. Dat was voor mij aan het begin wel even wennen, maar het is wel één van de redenen dat ik voor Anderlecht heb gekozen. Dat was een heel bewuste keuze, ik wilde daar nog beter in worden."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws