VP’s Hall of Fame van de Jupiler Pro League: tien iconen uit Play-Off-tijdperk

VP’s Hall of Fame van de Jupiler Pro League: tien iconen uit Play-Off-tijdperk

30-04-2021 13:00 Laatste update: 19:20
Jupiler Pro League 2 Reacties

Begin deze week pakte de Premier League uit met een nagelnieuw initiatief. Ter ere van de dertigste verjaardag van de competitie riep het een ‘Hall of Fame’ in het leven, met legendes Alan Shearer en Thierry Henry als eerste leden. Waarom stampen we geen gelijkaardige eregalerij uit de grond voor onze Jupiler Pro League, dacht VoetbalPrimeur.be? Met het volgende tiental als pioniers!

Vanzelfsprekend is zo’n Hall of Fame een subjectieve, voor discussie vatbare oefening met een overvloed aan kandidaten. Daarom bakende onze redactie enkele krijtlijnen af. Allereerst gaat het uiteraard om spelers die hun sporen hoofdzakelijk in onze vaderlandse competitie hebben verdiend, niet zozeer in het buitenland. Spelers als Thibaut Courtois of Kevin De Bruyne schitterden in de JPL, maar bouwden hun carrière er niet bepaald uit. Daarom komen zulke spelers niet in aanmerking. Daarnaast maken enkel jongens kans die vanaf de start van de play-Offs, in 2010, het mooie weer maakten. Belangrijkste criteria: aantal gespeelde wedstrijden, individuele prestaties en de veroverde prijzen in clubverband. Na lang wikken en wegen kwamen volgende tien namen uit de bus:

Thomas Buffel
Een tweetal jaar geleden nam Buffel afscheid van het profvoetbal. De immer minzame werd niet gespaard in zijn privé-leven, met het veel te vroege overlijden van zijn vriendin Stephanie, maar tussendoor viel daar nauwelijks wat van te merken op het voetbalveld. Als flankspeler draaide hij menig tegenstander dol. Zo groeide hij uit tot hét boegbeeld van Genk in het voorbije decennium. Dat Buffel tot zijn 38e doorging, is het beste bewijs van zijn liefde voor het spelletje.

Erelijst
Matchen JPL: 298
Clubs: Cercle Brugge, KRC Genk, Zulte Waregem
Doelpunten: 66
Clubtrofeeën: 1x titel, 1x beker, 1x Supercup
Individuele onderscheidingen: /

Olivier Deschacht
De man met de meeste duels op het hoogste niveau op de teller, althans in recente tijden. Als kind aan huis bij Anderlecht bouwde hij een prijzenkast uit om ‘u’ tegen te zeggen. Elke zomer opnieuw streek een nieuwe concurrent neer op Neerpede, maar niemand overleefde good old Ollie. Net als bij Buffel geldt ook bij Deschacht dat het belangrijkste fundament van zijn rijkgevulde loopbaan zijn eeuwige passie is. Tot aan zijn 40e toe! Uitgerekend deze vrijdag deelde de ouderdomsdeken mee dat hij er een punt achter zet.

Erelijst
Matchen JPL: 477
Clubs: RSC Anderlecht, Sporting Lokeren, Zulte Waregem
Doelpunten: 12
Clubtrofeeën: 8x titel, 1x beker, 7x Supercup
Individuele onderscheidingen: /

Mbaye Leye
Niemand uit onze tien uitverkorenen heeft meer Belgische clubs op zijn cv staan. Aan de échte top lukte het Leye net niet, waardoor hij geen enkele landstitel op zijn erelijst heeft prijken. De Senegalees mag zich echter de koning van de beker noemen, met drie verschillende teams bovendien. Als centrumspits viel Leye niet alleen op door zijn neus voor doelpunten, maar evenzeer dankzij zijn uitstraling, leiderschap en intelligentie. Die kwaliteiten moeten hem nu naar een nieuw, succesvol hoofdstuk loodsen als trainer van Standard.

Erelijst
Matchen JPL: 288
Clubs: Zulte Waregem, KAA Gent, Standard Luik, Sporting Lokeren, KAS Eupen, Royal Excel Moeskroen
Doelpunten: 94
Clubtrofeeën: 3x beker
Individuele onderscheidingen: Ebbenhouten Schoen 2013

Dieumerci Mbokani
Waarschijnlijk de meest complete spits van de voorbije vijftien jaar in onze hoogste klasse. Vraag het maar aan zijn directe tegenstanders hoe moeilijk deze Mbokani te bekampen valt … De aanvalsleider van Antwerp is ijzersterk aan de bal, heeft een haarfijne balaanname en laat zelden een wenkende kans onbenut. Die capaciteiten demonstreerde hij als jonge gast al in Luik en Brussel. Vreemd genoeg bleek een topcompetitie een trapje te hoog gegrepen, maar in de JPL is Dieu God.

Erelijst
Matchen JPL: 206
Clubs: RSC Anderlecht, Standard Luik, Royal Antwerp FC
Doelpunten: 105
Clubtrofeeën: 5x titel, 1x beker, 2x Supercup
Individuele onderscheidingen: Gouden Schoen 2012, Ebbenhouten Schoen 2012 en 2020, topschutter 2020

Silvio Proto
Uiteraard hebben ook doelmannen hun plek in deze eregalerij. Als één naam het afgelopen decennium domineerde, was het Proto wel. You love him or you hate him, dat zeker, maar als sluitpost van Anderlecht dreef hij een heleboel aanvallers tot wanhoop. Zijn kattenreflexen vertaalden zich in zes kampioenschappen met paars-wit. Bovendien droeg de Italobelg ook lange tijd de aanvoerdersband in het Astridpark.

Erelijst
Matchen JPL: 385
Clubs: La Louvière, Germinal Beerschot, RSC Anderlecht, KV Oostende
Doelpunten: 1
Clubtrofeeën: 6x titel, 2x beker, 6x Supercup
Individuele onderscheidingen: Keeper van het Jaar 2005, 2012 en 2013

Lior Refaelov
De huidige controverse rond zijn overstap naar Anderlecht toont het eigenlijk perfect aan: Refaelov is een naam die het Belgische voetbal niet snel zal vergeten. De meestertechnicus doet wekelijks monden openvallen met geweldige balaannames, kwieke dribbels en vernuftige doorsteekpasses. Tussendoor pikt Rafa geregeld zijn doelpuntje mee. Na fantastische jaren in Brugge en Deurne-Noord, bekroond met een Gouden Schoen, moet de spelmaker zijn ervaring straks doorgeven aan de youngsters van Anderlecht.

Erelijst
Matchen JPL: 213
Clubs: Club Brugge, Royal Antwerp FC
Doelpunten: 59
Clubtrofeeën: 2x titel, 2x beker, 1x Supercup
Individuele onderscheidingen: Gouden Schoen 2020

Hans Vanaken
Met zijn 28 lentes is de rijzige Limburger de jongste uit het rijtje, maar zijn verdiensten aan ons nationale voetbal zijn inmiddels ontegensprekelijk. Zowel zijn individuele als collectieve bekroningen spreken boekdelen: sinds 2010 hebben weinig spelers zo hun stempel gedrukt op de JPL als Vanaken. Het ziet er meer en meer naar uit dat de draaischijf van Club Brugge nooit de grens zal oversteken, maar daar hoeft de neutrale fan allerminst rouwig om te zijn.

Erelijst
Matchen JPL: 238n
Clubs: Sporting Lokeren, Club Brugge
Doelpunten: 66
Clubtrofeeën: 3x titel, 1x beker, 2x Supercup
Individuele onderscheidingen: Gouden Schoen 2018 en 2019, Profvoetballer van het Jaar 2018 en 2019

Jelle Van Damme
Ja, ook bonkige rebellen hebben hun plek bij de crème de la crème van Eerste Klasse! Vooral het karakter van Van Damme zal voor altijd in het geheugen gegrift staan. Dat iemand voor Anderlecht, Standard en Antwerp uitkomt én bij elk van die drie clubs nog steeds geliefd is, zegt eigenlijk alles. Dankzij zijn polyvalentie en fysieke oerkracht ging de vurige aanjager steeds voorop in de strijd. Die nooit aflatende winnaarsmentaliteit legde hem geen windeieren.

Erelijst
Matchen JPL: 271
Clubs: Germinal Beerschot, RSC Anderlecht, Standard Luik, Royal Antwerp FC
Doelpunten: 30
Clubtrofeeën: 2x titel, 2x beker, 3x Supercup
Individuele onderscheidingen: /

Ruud Vormer
Misschien nog net iets meer dan Vanaken staat maatje Vormer symbool voor de wederopstanding van Club Brugge. Sinds de mondige Nederlander in Brugge arriveerde, groeide Blauw-Zwart stap voor stap uit naar de onbetwiste nummer één van het Belgische voetbal. Daar zit de geestdrift van de kapitein voor veel tussen, al mag niet uitgevlakt worden dat Vormer ook gewoonweg geweldig kan voetballen. De laatste jaren strooit hij met de regelmaat van de klok met haarfijne voorzetten.

Erelijst
Matchen JPL: 183
Clubs: Club Brugge
Doelpunten: 38
Clubtrofeeën: 3x titel, 1x beker, 2x Supercup
Individuele onderscheidingen: Gouden Schoen 2017

Jelle Vossen
Voor dé doelpuntenmachine van het Play-Off-tijdperk moeten we in Bilzen zijn, al geef je dezer dagen beter de Gaverbeek in in de GPS. Als sluipschutter kent Vossen zijn gelijke niet. De jaartjes beginnen stilaan te wegen, maar in zijn beste periode scoorde de Limburger met zijn ogen toe. Daar mochten eerst Genk en later Club Brugge wel bij varen. In de huidige Eerste Klasse A heeft niemand meer doelpunten op de teller staan.

Erelijst
Matchen JPL: 291
Clubs: KRC Genk, Cercle Brugge, Club Brugge, Zulte Waregem
Doelpunten: 114
Clubtrofeeën: 3x titel, 2x beker, 3x Supercup
Individuele onderscheidingen: /

Eervolle vermeldingen zijn er voor de slangendribbels van Mehdi Carcela, de goedlachse Igor De Camargo, de sluwe Guillaume Gillet, het vernuft van Vadis Odjidja en eeuwige clubspeler Killian Overmeire.

Trainers
Achter elke topspeler en –ploeg staat natuurlijk een doordachte coach. Het voorbije decennium ging geen trainersnaam meer over de tongen dan die van Michel Preud’homme. De gewezen doelman werd haast uitgespuwd door tegenstanders, maar in Luikse en Brugse kringen heeft hij nog steeds een godenstatus. Hoewel de aanpak van MPH niet altijd tot gelukkige gezichten leidde, boekte hij ontegensprekelijk resultaat. Een meester-tacticus!

Clubs: Standard Luik, KAA Gent, Club Brugge
Clubtrofeeën: 2x titel, 2x beker, 1x Supercup
Individuele onderscheidingen: Trainer van het Jaar 2008, 2015 en 2016, Guy Thys Award 2012, Raymond Goethals 2016

Aan zijn zijde kan de trouwe Francky Dury niet ontbreken. De gewezen politie-inspecteur is een zeldzame baken van vertrouwen in de woelige jungle van het Belgische trainersgilde. In december zou hij exact tien opeenvolgende jaren in het zadel zitten bij Zulte Waregem. Waar hij tussen 2001 en 2010 ook al de plak zwaaide … Ondanks de beperkte financiële middelen gidste Dury Essevee geregeld naar grote hoogten, met de op-een-haar-na gemiste titel in 2013 als strafste stoot.

Clubs: Zulte Waregem, KAA Gent
Clubtrofeeën: 2x beker
Individuele onderscheidingen: Trainer van het Jaar 2006 en 2013, Guy Thys Award 2014, Raymond Goethals 2013

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie