De verloren zonen van Anderlecht: weinig sportief succes, mogelijk centen op til

De verloren zonen van Anderlecht: weinig sportief succes, mogelijk centen op til

29-04-2021 14:00 Laatste update: 01-05-2021 11:35
4

Nu de zomermercato met rasse schreden nadert, hopen de Belgische clubs weer zaakjes te doen. Dan doelen we niet enkel op witte merels aantrekken, maar evenzeer op een financiële slag slaan op uitgaand vlak. De voorbije maanden plaatsten onze G5-clubs alvast enkele jongens nadrukkelijk in het uitstalraam door hen te verhuren. Tijd voor een stand van zaken vanwege VoetbalPrimeur.be. In deze vierde aflevering: de verloren zonen van RSC Anderlecht.

Luka Adzic (FC Emmen)
In Turkije kon de jonge Serviër zich moeilijk doorzetten, waarna oude bekende Emmen de deur weer opende. Vorig seizoen had Adzic zich er al ontplooid, evenzeer op uitleenbasis. Terugkeren bleek de goede keuze, want bij zijn wederoptreden lukte hem meteen een cruciale treffer tegen PEC Zwolle. Sindsdien bekleedde Adzich steevast de linksmiddenpositie van bij de aftrap, al mocht hij nooit een volledige wedstrijd afwerken.

Basisplaatsen - invalbeurten: 8 - 0
Selecties: 8
Speelminuten: 546
Doelpunten: 2
Assists: 0

Zakaria Bakkali (K. Beerschot V.A.)
Ook een doortocht aan het Kiel heeft de carrière van het gewezen toptalent niet uit het slop helpen halen. Door een vervelende knieblessure behoorde Bakkali pas begin april voor het eerst tot de selectie van Will Still. Op de allerlaatste speeldag volgde zijn eerste basisstek. Die 3-0-aftocht op het veld van Standard Luik vat zijn Antwerpse periode misschien wel treffend samen …

Basisplaatsen - invalbeurten: 1 - 3
Selecties: 4
Speelminuten: 154
Doelpunten: 0
Assists: 0

Mustapha Bundu (FC Kopenhagen)
Een veelbelovende zomertransfer waar in eerste instantie té veel van verwacht werd. Een uitleenbeurt was op haar plaats, maar met de roemrijkste club van Scandinavië viel geen eenvoudige klus uit de bus. In de Deense hoofdstad draaft Bundu vooral op als luxe-invaller. Toch klinkt de technische staf er best tevreden over zijn inbreng.

Basisplaatsen - invalbeurten: 3 - 9
Selecties: 14
Speelminuten: 470
Doelpunten: 1
Assists: 2

Antoine Colassin (SV Zulte Waregem)
Een tweetal jaar geleden schoot de youngster uit Charleroi als een duivel uit een doosje richting bepalende rol bij Anderlecht. Korstondig, weliswaar, waardoor een tijdelijke verhuis naar de Gaverbeek zich aandiende. Daar viel Colassin niet op. Geen enkele basisplek, geen enkel doelpunt en geen enkele assist. Benieuwd hoe Vincent Kompany daarover denkt.

Basisplaatsen - invalbeurten: 0 - 10
Selecties: 12
Speelminuten: 147
Doelpunten: 0
Assists: 0

Sieben Dewaele (SC Heerenveen)
In de heenronde van de Eredivisie kon de polyvalente Dewaele, die bij Anderlecht zowat elke denkbare positie heeft ingevuld, nog af en toe rekenen op wat speeltijd. Na de jaarwisseling is dat perspectief echter helemaal weggevallen. Van speeldag 20 tot en met 28 moest onze landgenoot zelfs in de tribune plaatsnemen.

Basisplaatsen - invalbeurten: 2 - 4
Selecties: 20
Speelminuten: 171
Doelpunten: 0
Assists: 0

Isaac Kiese Thelin (Kasimpasa)
De pannen van het dak spelen bij Anderlecht zien we hem niet meer doen, maar je moet het Thelin nageven: op het juiste niveau pikt hij geregeld zijn doelpuntje mee. Bij Kasimpasa staat zijn teller op acht stuks. Dat hadden er zelfs meer kunnen zijn, mocht het coronavirus geen roet in het eten gestrooid hebben op het moment dat hij zijn topvorm benaderde.

Basisplaatsen - invalbeurten: 18 - 0
Selecties: 18
Speelminuten: 1441
Doelpunten: 8
Assists: 1

Thierry Lutonda (RKC Waalwijk)
Een uitleenbeurt met gemengde gevoelens, zo lijkt het. In Waalwijk behoorde Lutonda duidelijk tot de plannen van trainer Fred Grim, maar dan voornamelijk als vaste wisselkracht. Liefst vijftien keer mocht het Brusselse jeugdproduct in de loop van een duel inkomen. In die drie keer dat hij startte, won RKC dan weer nooit …

Basisplaatsen - invalbeurten: 3 - 15
Selecties: 27
Speelminuten: 529
Doelpunten: 0
Assists: 1

Aristote Nkaka (SC Paderborn)
Misschien wel dé spooktransfer uit het tijdperk Coucke-Devroe, deze Nkaka. Na een Spaans avontuur vond Anderlecht nu een nieuwe oplossing in de 2. Bundesliga. Dat dreigde alweer uit te draaien op een fiasco, tot Nkaka de voorbije vier speeldagen toch zijn stek veroverde, zowaar als centrale verdediger. Wacht hem op die positie wél een kleurrijke toekomst?

Basisplaatsen - invalbeurten: 4 - 6
Selecties: 18
Speelminuten: 388
Doelpunten: 0
Assists: 0

Bubacarr Sanneh (Aarhus)
Acht miljoen, dat lijkt nog steeds een overdreven prijs, maar eindelijk liet de tegenvallende monsteraanwinst iet of wat zien waarom hij ooit zo gegeerd was. Sanneh werkte enkele keren negentig minuten af in de Superligaen. Toch schoot hij zichzelf weer in de voet, door een domme rode kaart te pakken in de ontmoeting met Nordsjaelland. Daardoor verloor de mandekker opnieuw krediet.

Basisplaatsen - invalbeurten: 5 - 3
Selecties: 10
Speelminuten: 423
Doelpunten: 0
Assists: 1

Michel Vlap (Arminia Bielefeld)
Na een voortvarende start, met een goal en een assist tegen grootmacht Bayern München, zakte de Fries weg. Basisplekken werden invalbeurten, invalbeurten werden louter selecties. Bovendien boekte Bielefeld haar meest recente drie overwinningen telkens met Vlap een hele match lang aan de bank gekluisterd. Geen reden om te veranderen dus voor hoofdcoach Frank Kramer.

Basisplaatsen - invalbeurten: 5 - 2
Selecties: 12
Speelminuten: 373
Doelpunten: 1
Assists: 1

Ognjen Vranjes (Sporting Charleroi)
Het Bosnische woelwater lijkt maar één grote droom te hebben: voor AEK Athene voetballen! Helaas, het werd Mambourg in plaats van de Griekse zon. Over zijn kwaliteiten als spijkerharde mandekker valt eigenlijk niet te redetwisten. Door de vaak weerkerende kortsluiting in de bovenkamer lijkt een verdere toekomst bij Anderlecht niettemin uitgesloten.

Basisplaatsen - invalbeurten: 9 - 0
Selecties: 10
Speelminuten: 796
Doelpunten: 0
Assists: 0

Peter Zulj (Göztepe)
Net als collega Vlap schoot Zulj als een pijl uit een boog bij zijn ontmaagding in Turkse loondienst. Twee doelpunten loodsten Göztepe naar een 2-3-zege bij Konyaspor. Plots scheen er wél verticaliteit in zijn spel te zitten. Na de wittebroodsweken moest de Oostenrijker echter steeds vaker knokken voor zijn stek. Uiteindelijk is hij vooral tot invaller vervallen bij het nummer tien uit Turkije.

Basisplaatsen - invalbeurten: 8 - 8
Selecties: 18
Speelminuten: 702
Doelpunten: 4
Assists: 2

Conclusie
Het kan vriezen, het kan dooien. Enerzijds liet geen enkele van de twaalf uitgevlogen vogels bewonderen dat ze hun plaats hebben binnen het ouderlijke nest. Anderzijds hebben zware contracten als Kiese Thelin, Sanneh, Vranjes en Zulj zich wel weer op de kaart gezet. Aangezien de opzet van hun verhuur eigenlijk hoofdzakelijk financieel van aard was, kan het op dat vlak nog een mooie zomer worden. De dichtste mist blijft rond de toekomst van Vlap hangen. Neemt Anderlecht definitief afscheid of kan Kompany de Nederlander toch nog gebruiken?

De individuele statistieken hebben enkel betrekking op het nationale kampioenschap waarin de speler in kwestie actief is.