Musonda de eeuwige kroonprins, leeftijdsgenoten nu prijzenpakkers en Rode Duivels

Musonda de eeuwige kroonprins, leeftijdsgenoten nu prijzenpakkers en Rode Duivels

29-04-2021 12:00 Laatste update: 01-05-2021 16:00
4

In 2012 stond het in de sterren geschreven, Charly Musonda Jr zou de nieuwe sensatie van het Belgische voetbal worden. Anno 2021 is de kroonprins van weleer nog altijd niet doorgebroken. Dit in tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten, die wel een succesvolle loopbaan opbouwden.

Het verhaal is bekend, vader Charly Musonda speelde jaren voor Anderlecht en dankte – een soort van – zijn leven aan Michel Verschueren. Anderlecht wilde ook ver gaan om zijn zoon in Brussel te houden, maar toen Londen belde in 2012 trok de familie Musonda naar Chelsea. Charly Musonda JR en zijn broers Tika en Lamisha sloten aan bij de jeugdopleiding van Chelsea. 

Chelsea rekende evenwel alleen op de grote doorbraak van Junior, maar die kwam er nooit. Onsuccesvolle verhuurperiodes voldoende. Bij Real Betis een paar flitsen, maar daarna was het een pak minder bij Celtic en Vitesse. Dit kwam mede door zwaar blessureleed. Ondertussen is de kroonprins van het Belgische voetbal al 24 jaar en revalideert hij van een knie-operatie.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Charly Musonda Junior 🇧🇪⚡️ (@musonda)

De teller van gespeelde wedstrijden als prof staat bij Musonda op amper 112 matchen goed voor 6.898 speelminuten (circa 60 minuten per match). In de prijzenkast staan een Engelse Beker, een Schotse titel en een Schotse beker, maar de inbreng van Musonda in die prijzen was quasi nihil.  Zijn laatste match als prof dateert van 16 augustus 2019 bij Vitesse. Sindsdien is Musonda op de sukkel met een zware knieblessure. 

Musonda werd ook nooit Rode Duivel. Zijn laatste basisplaats bij de Belgische U21 dateert van 7 oktober 2016. De jonge Rode Duivels verloren toen met 3-0 van Montenegro U21. De tien Belgen die toen langs Musonda speelden zijn ondertussen allemaal volwaardig prof. Sommigen hebben inmiddels een gevulde prijzenkast en/of mogen zich Rode Duivel noemen. Hoe deden zij het de laatste jaren? Een overzicht. 

Davy Roef
Leeftijd: 27 jaar
Huidige club: KAA Gent 
Matchen (Minuten dit seizoen): 13 (1.170)
Matchen (Minuten als prof): 111 (10.031) 
Prijzenkast: 3x Belgisch kampioen 
Caps: 0 

Roef debuteerde in 2014 bij Anderlecht. Speelde zich nadien in de harten van de Anderlecht-fans toen hij succesvol Silvio Proto verving tegen Club Brugge. The Roef was on fire. Maar toen Anderlecht koos om het talent de voorkeur te geven op de ervaren Proto ging het mis. Eerst werd hij verhuurd aan Deportivo La Coruña. Hij kwam daarna weer aan de oppervlakte bij Waasland-Beveren. Na zijn verhuurperiodes aan de Freethiel liet Roef het Lotto Park defintief achter zich voor de Ghelamco Arena. Roef begon dit seizoen tussen de palen bij KAA Gent, maar wacht nu al sinds begin oktober op speelminuten in de Jupiler Pro League.

Timothy Castagne
Leeftijd: 25
Huidige club: Leicester City
Matchen (Minuten dit seizoen): 28 (2.298)
Matchen (Minuten als prof): 223 (17.594) 
Prijzenkast: / 
Caps (goals): 13 (2)

In september van 2014 stak Castagne bij KRC Genk echt het neus aan het venster. Hij knokte zich als jonge knaap in de ploeg en zou uiteindelijk drie seizoenen een vaste waarde worden bij de Limburgers alvorens naar Atalanta Bergamo te vertrekken. In Italië bleek hij zowel goed op links als op rechts te kunnen spelen. Na drie seizoenen Serie A ging het naar de Premier League. Bij Leicester City speelde hij dit seizoen al 21 wedstrijden in de Premier League. Castagne behoort ondertussen tot de vaste kern van de Rode Duivels. Moest de voorbije jaren bij België op rechts de strijd aangaan met Thomas Meunier. Vlak voor het EK kan die deze strijd ook gaan winnen. 

Michaël Heylen
Leeftijd: 27 jaar
Huidige club: Sparta Rotterdam 
Matchen (Minuten dit seizoen): 27 (2.154')
Matchen (Minuten als prof): 191 (14.984) 
Prijzenkast: 1x Belgisch kampioen 
Caps: 0

Kreeg op 16-jarige leeftijd te horen dat hij de ziekte van Crohn heeft, maar groeide wel uit tot de kapitein van de beloftenploeg van Anderlecht. Kreeg als jeugdspeler ook zijn kans bij de A-ploeg van paars-wit. De grote doorbraak blijft uit, maar later op huurbasis laat Heylen zien bij KV Kortrijk en Westerlo mee te kunnen als prof in België. Na nog twee seizoenen bij Zulte Waregem verlaat Heylen de Belgische competitie. In Nederland vindt hij eerst onderdak bij FC Emmen. Tegenwoordig speelt Heylen op het Kasteel. In de Eredivisie bij Sparta staat hij vast in de ploeg. 

Jason Denayer
Leeftijd: 25 jaar
Huidige club: Olympique Lyon
Matchen (Minuten dit seizoen): 30 (2.439)
Matchen (Minuten als prof): 256 (21.220) 
Prijzenkast: 1x Turks kampioen, 1 x Turks bekerwinnaar, 1 x Schots kampioen, 1 x Schots League Cup
Caps/Goals: 23 (1)

Is samen met Musonda de enige van de ploeg van 2016 die nooit een match in de Jupiler Pro League speelde. Denayer maakte wel minuten in de Premier League, de Turkse, de Franse en de Schotse Eerste Klasse. Opvallend, Denayer stond zes jaar op de loonlijst van Manchester City, maar speelde nooit een minuut voor de Cityzens. Denayer is ondertussen al drie seizoenen een certitude bij Olympique Lyon. Met die ploeg had hij dit seizoen de kans om de hegemonie van PSG te doorbreken, maar het lijkt nu toch net niet te gaan lukken. 

Joris Kayembe
Leeftijd: 26 jaar
Huidige club: Sporting Charleroi
Matchen (Minuten dit seizoen): 38 (3.396')
Matchen (Minuten als prof): 174 (12.318) 
Prijzenkast: /
Caps (goals): 2 (0) 

Verruilde voor zijn 20e de jeugdopleiding van Standard voor FC Porto. In Portugal speelde de linksachter voornamelijk voor de B-ploeg. Mocht een keer proeven van de A-ploeg, maar werd al snel verhuurd. Koos in 2017 voor Nantes, maar liep in Frankrijk twee zware kruisbandletsels op. In januari van 2020 kwam zijn loopbaan weer op de rails. Kayembe tekende bij Charleroi en kwam zo zelfs in beeld bij Roberto Martinez. Twee keer mocht Kayembe kort invallen bij de nationale ploeg. 

Birger Verstraete
Leeftijd: 27 jaar
Huidige club: Royal Antwerp FC
Matchen (Minuten dit seizoen): 26 (1.585)
Matchen (Minuten als prof): 185 (12.866) 
Prijzenkast: /
Caps (goals): 1 (0) 

Verstraete kreeg in 2012 dankzij Georges Leekens bij Club Brugge zijn eerste minuten als prof. Een grote toekomst bij Club Brugge kwam er niet. Via Moeskroen, Kortrijk en KAA Gent dwong Verstraete een transfer naar de Bundesliga af, maar bij FC Köln raakte hij al snel op het B-plan. Dit seizoen speelde de middenvelder op huurbasis voor Royal Antwerp FC. De laatste weken was hij bij The Great Old basisspeler. Verstraete heeft ook 1 cap achter zijn naam. In september van 2018 mocht hij tijdens een oefeninterland tegen Schotland vijf minuten ons land vertegenwoordigen. 

Rob Schoofs
Leeftijd: 27 jaar
Huidige club: KV Mechelen
Matchen (Minuten dit seizoen): 37 (3.000)
Matchen (Minuten als prof): 258 (19.198) 
Prijzenkast: 2 x kampioen Proximus League, 1 x bekerwinnaar
Caps (goals): 1 (0) 

Bij STVV groeide het jeugdproduct al snel uit tot kapitein van de A-ploeg. Schoofs was nog groen achter zijn oren toen Yannick Ferrera hem bombardeerde tot kapitein. De jonge Schoofs bleek de ideale aanvoerder en hielp STVV mee aan promotie naar de Jupiler Pro League. Ook in 1A stond Schoofs zijn mannetje en KAA Gent trok hem aan. De Buffalo’s betaalden naar verluidt 2,5 miljoen euro voor de middenvelder en maakten zo van hem één van de duurste aankopen van de club. Bij Gent kon Schoofs evenwel nooit zijn stempel drukken. Met Mechelen degradeerde Schoofs, maar dwong hij ook promotie af. In het kampioensjaar van 2019 kwam er nog een hoogtepunt. Malinwa won als tweedeklasser de Beker van België. Schoofs en co klopten in de finale … KAA Gent. 

Dennis Praet
Leeftijd: 26 jaar
Huidige club: Leicester City 
Matchen (Minuten dit seizoen): 24 (1.202)
Matchen (Minuten als prof): 348 (24.576) 
Prijzenkast: 4 x Belgisch kampioen
Caps (goals): 10 (1)

Van alle gasten die begin oktober 2016 de jonge Belgen vertegenwoordigden, is Praet tot nu toe de meest succesvolle gebleken. Anderlecht plukte de middenvelder op zijn 16e weg bij KRC Genk. Een jaar later debuteerde hij in de paars-witte hoofdmacht en toen ging het snel. Met Anderlecht won hij vier titels, pakte de Gouden Schoen en werd verkozen tot profvoetballer van het jaar. Trok naar de Serie A om dan via UC Sampdoria bij Leicester City in de Premier League terecht te komen. Ondanks dat hij op zijn 20e zijn eerste cap versierde, staan er 6 jaar later slechts 10 interlands op de teller. Zware concurrentie en blessures op een vervelend moment verklaren een deel. Mag nu wel dromen van het EK binnen 50 dagen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Dennis Praet (@dennispraet)

Siebe Schrijvers
Leeftijd: 24 jaar
Huidige club: Oud-Heverlee Leuven 
Matchen (Minuten dit seizoen): 26 (1.015)
Matchen (Minuten als prof): 265 (15.557) 
Prijzenkast: 1 x Belgisch kampioen, 1 x Belgische beker
Caps (goals): 0

Een jeugdproduct van KRC Genk. Schrijvers werd in Limburg een grote toekomst voorspeld, maar had een verhuurperiode aan Waasland-Beveren nodig om terug op de radar te komen. In 2018 haalde Club Brugge Schrijvers naar het Jan Breydelstadion. Net zoals in de Luminus Arena was Schrijvers meer dan een goede kracht, maar nooit echt de onbetwistbare nummer één in de spits. Schrijvers trok in de winter naar Oud-Heverlee Leuven, maar aan Den Dreef komt hij voorlopig nog niet op gang. 

Zakaria Bakkali
Leeftijd: 25 jaar
Huidige club: RSC Anderlecht
Matchen (Minuten dit seizoen): 6 (274)
Matchen (Minuten als prof): 156 (7.656) 
Prijzenkast: /
Caps (goals): 2 (0)

Eindigen doen we Bakkali. Er zijn wat parallellen met Musonda te trekken. Van Bakkali werd immers veel verwacht, maar het kwam er te weinig uit. Hij leek ooit de nieuwe ster van PSV te worden, maar gefaalde contractonderhandelingen lieten het huwelijk stranden. Valencia bood een reddingsboei, maar in LaLiga bleef Bakkali een ruwe diamant. De winger speelde nog even op huurbasis voor Deportivo La Coruña om daarna te proberen bij RSC Anderlecht zijn loopbaan weer op de rails te krijgen. Mede door blessureleed kwam het talent van Bakkali er nooit echt uit. Een periode op huurbasis bij Beerschot dit seizoen was helaas ook geen schot in de roos.