Nog geen akkoord over belofteclubs in 1B: ‘Nieuwe vergadering gepland’

Nog geen akkoord over belofteclubs in 1B: ‘Nieuwe vergadering gepland’

27-04-2021 10:00 Laatste update: 29-04-2021 09:14
28

Het seizoen in 1B is voorbij, dus ook het eerste jaar van Club NXT in het professionele voetbal. Of de beloften van Club Brugge ook volgend seizoen in 1B mogen aantreden, zal de komende dagen duidelijk moeten worden.

Het Nieuwsblad schrijft namelijk dat de Pro League woensdag samenzit over het competitieformat in 1B voor het seizoen 2021-2022. De bedoeling was om extra beloftenteams toe te voegen aan de reeks. Zo werd er gedacht aan RSC Anderlecht, KRC Genk en Standard, maar daar waren KAA Gent en Sporting Charleroi dan weer niet mee akkoord.

Door die laatste twee clubs werd er voor een uitbreiding met maar liefst zeven beloftenploegen gepleit, maar dat voorstel werd afgeschoten. Het valt te betwijfelen of er deze keer wel een tweederdemeerderheid kan gevonden voor de integratie van extra beloftenploegen in 1B. Een scenario waarin opnieuw enkel Club NXT mag aantreden in de Proximus League, lijkt dan weer ondenkbaar.

Update: Het Nieuwsblad meldt dat er uit de vergadering van woensdag geen akkoord is gekomen over het voorstel om belofteclubs vanaf het seizoen 2022-2023 te laten meespelen in 1B. Volgend seizoen zou er een overgangsjaar zijn waarin de clubs die hun beloften willen laten meedoen zullen laten integreren tegen elkaar in een aparte reeks. De vier beste belofteploegen zullen dan vanaf het seizoen 2022-2023 meedoen in 1B. Een nieuwe vergadering is gepland voor 6 mei.