Refaelov volgt bij Anderlecht eindelijk Praet op

Refaelov volgt bij Anderlecht eindelijk Praet op

26-04-2021 18:00
6

RSC Anderlecht kondigde maandag de komst van Lior Refaelov aan. Door de transfer van de middenvelder heeft Anderlecht eindelijk nog eens de huidige Gouden Schoen in haar midden lopen.

Ooit klonk het dat de Gouden Schoen een paarse schoen is, maar de voorbije jaren was daar weinig van te merken. Anderlecht liet het de voorbije jaren afweten en Club Brugge nam de overhand in het Belgische voetbal. Dat was ook te merken aan de uitslagen van de Gouden Schoen.

Opvolger van Praet
In 2014 ging de Gouden Schoen voor de laatste keer naar een speler van RSC Anderlecht. Dennis Praet mocht op 14 januari 2015 de prijs in de lucht steken. Praet zou uiteindelijk Anderlecht in de zomer van 2016 verlaten voor het Italiaanse UC Sampdoria.

In 2015 ging Sven Kums met de Gouden Schoen aan de haal. Het jeugdproduct van Anderlecht 'verzilverde' dat jaar zijn uitstekende seizoen bij KAA Gent. Zes maanden na het winnen van zijn prijs, verliet ook Kums de Jupiler Pro League. Het Engelse Watford kocht Kums aan, maar verhuurde hem meteen aan het Italiaanse Udinese. Begin juni 2017 haalde Anderlecht Kums uiteindelijk terug naar huis.

Club Brugge vier jaar boven
Toen Kums terug voor Anderlecht speelde, had José Izquierdo alweer een nieuwe Gouden Schoen gewonnen met name de editie van 2016. Het was het begin van Blauw-Zwarte regeerperiode bij de verkiezing, want ook Ruud Vormer en twee keer Hans Vanaken zouden namens Club Brugge de Gouden Schoen winnen.

De hegemonie van Club Brugge bij de uitreiking van de Gouden Schoen stopte begin dit jaar. Uitgerekend ex-speler Refaelov ging met de award van 2020 aan de haal. Volgend seizoen zal Rafa dus uitkomen voor Anderlecht en heeft paars-wit dus weer een winnaar van de Gouden Schoen in de rangen.