Geen publiek in de JPL, wel in de Eredivisie: zo doen onze buren het

Geen publiek in de JPL, wel in de Eredivisie: zo doen onze buren het

23-04-2021 17:45 Laatste update: 24-04-2021 18:00
3

De Pro League liet deze week weten dat het in de Jupiler Pro League terug wedstrijden met publiek wenst. Voorlopig blijft het evenwel koffiedik kijken of er bij de Play-Offs suppporters aanwezig mogen zijn. Ondertussen gaat men in Nederland wel weer (even) voetballen met publiek. Hoe zal het verlopen bij onze buren? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

In de Eredivisie bleven de voorbije maanden de tribunes ook akelig leeg. Daar komt op speeldag 30 eindelijk verandering in. Verwacht je wel niet aan een tot de nok gevulde Johan Cruijff ArenA of een volle Kuip.

Beperkt publiek
Er mag slechts een beperkt aantal toeschouwers bij elke match binnen. Bij de openingswedstrijd van de speeldag Willem II – RKC Waalwijk op vrijdag mochten er 2.000 fans aanwezig zijn. In het Koning Willem II Stadion kunnen er normaal 14.700 fans binnen. Bij de topper Ajax – AZ mogen er 7.500 fans binnen in een stadion met 55.000 plaatsen. Niet onbelangrijk, het gaat mogelijk om de kampioenenmatch. Wint PSV zaterdag niet van Groningen en Ajax zondag wel van AZ dan is de titel voor de Amsterdammers binnen.

De reden waarom er beperkt publiek aanwezig mag zijn, is logisch. In Nederland is de coronacrisis immers ook nog bezig. Supporters moeten 1,5 meter uit elkaar zitten. Alle supporters krijgen daarom een vaste plaats in het stadion aangewezen. Tijdens de match moet iedereen op zijn of haar plaats blijven zitten.

Negatieve coronatest
Voor fans het stadion betreden moeten ze wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Deze mag maximaal veertig uur oud zijn. Een ticket voor de wedstrijd is dus onvoldoende. Zonder negatieve test kom je het stadion niet in. De overheid helpt wel een handje. Het organiseerde 'Testen voor Toegang'. Op verschillende plaatsen in Nederland kan men een gratis test laten doen.

Vrijheid in stadion
De fans moeten – wanneer ze zich verplaatsen in het stadion – een mondkapje dragen. Opvallend, het mondkapje mag af wanneer iemand op zijn stoel plaatsneemt. Supporters mogen ook zingen tijdens de wedstrijd. Ook juichen bij een doelpunt is toegestaan. Het moet wel alleen en op de eigen zitplaats gebeuren.

Fans met een knagende maag of een droge keel blijven niet op hun honger zitten. Drank- en eetstanden zullen open zijn. De fans moeten ook hier 1,5 meter van elkaar blijven. Dat geldt ook wanneer ze naar het toilet gaan.De overheid zal alles opvolgen. Het gaat immers om testwedstrijden. In Nederland werkt men aan een wetgeving om evenementen te organiseren met een getest publiek. Als die wet er doorkomt, wil de Nederlandse voetbalbond daarvan profiteren.