Zorgen rond De Bruyne: veertiende blessure bij City, maar geen reden tot paniek

Zorgen rond De Bruyne: veertiende blessure bij City, maar geen reden tot paniek

20-04-2021 17:15 Laatste update: 23:09
1

Net als het blauwe gedeelte van Manchester houdt ook de modale Belgische voetbalfan zijn of haar hart vast omtrent Kevin De Bruyne. De spelmaker van de Rode Duivels moest afgelopen zaterdag naar de kant in de halve finale van de FA Cup tegen Chelsea FC. Oorzaak: last aan de enkel. Het is niet voor het eerst dat KDB even uit roulatie geraakt bij City. VoetbalPrimeur.be overschouwt zijn afwezigheden.

Laat ons eerst en vooral aftrappen met geruststellend nieuws: volgens Man City is de vrees voor een lange inactiviteit van De Bruyne helemaal ongegrond. Woensdagavond zal onze landgenoot er weliswaar niet bij zijn tegen Aston Villa en ook de League-Cup-finale van komende zondag komt te vroeg, maar toch hebben The Citizens er goede hoop op dat hun aanvoerder snel weer van de partij zal zijn. Inmiddels weet de Engelse koploper ook wel hoe het moet omspringen met het soms overbelaste lichaam van haar goudhaantje. Het is namelijk lang niet de eerste keer dat De Bruyne even aan de kant staat.

Blessure-overzicht
Sinds zijn overstap van VFL Wolfsburg naar Manchester kreeg De Bruyne al dertien keer af te rekenen met stevige fysieke ongemakken, blijkt uit de gegevens van Transfermarkt. In zijn debuutjaar was het al meteen prijs. Van eind januari tot eind maart 2016 lag hij 63 dagen in de lappenmand, waardoor hij niet minder dan twaalf City-duels door de neus geboord zag. Destijds speelde de knie hem parten. De jaren erna zouden vooral zijn spieren en gewrichten opspelen.

Die allereerste langdurige afwezigheid (al valt 63 dagen best nog mee) kreeg slechts één keer navolging. In het seizoen 2018-2019 baarde de knie hem opnieuw zorgen, al ging het ditmaal om een scheur in de buitenste band van het gewricht. Het zou De Bruyne toen 65 dagen kosten om te herstellen, goed voor een werkonbekwaamheid van tien wedstrijden. In het tweede deel van oktober vierde de draaischijf zijn wederoptreden, maar op 1 november moest hij alweer gas terugnemen. Uiteindelijk zou KDB dat seizoen eigenlijk zijn hele heenronde in rook zien opgaan.

Of City dat jaar in de fout ging in haar medische begeleiding, valt niet te zeggen. Feit is wel dat de aanpak van de Britse topclub sindsdien erg voorzichtig verloopt. Dat loont ook, want lange onbeschikbaarheden heeft De Bruyne de laatste jaren niet meer moeten verdragen. Hier en daar miste hij wel eens een match of twee, maar eerder uit voorzorg, nooit vanwege een fundamentele blessure. Tot een hamstringletsel aan het begin van dit kalenderjaar voor een terugval zorgde. Een kleine maand later kon hij alweer aan de arbeid, maar in tussentijd had de Rode Duivel wel zeven wedstrijden gemist.

De blessurecijfers van De Bruyne:

Totaal aantal dagen afwezig: 315
Totaal aantal wedstrijden gemist bij Man City: 58
Langste afwezigheid: 65 dagen

Gemiste wedstrijden
Bij zijn vorige absentie, van eind januari tot midden februari, zag De Bruyne uiteindelijk zeven duels langs zich voorbijgaan. Opvallend: ook zonder haar sterkhouder trok City telkens aan het langste eind. In de Premier League ging het om overwinningen tegen West Bromwich Albion (0-5), Sheffield United (1-0), Burnley FC (0-2), Liverpool FC (1-4) en Tottenham Hotspur (3-0). Met die laatste twee ontmoetingen stonden er dus ook heuse krakers op het programma. Tussendoor stootte Man City tot twee maal toe vlot door in de FA Cup. Desondanks slaakte Pep Guardiola een zucht van opluchting toen zijn patron op het middenveld op het veld van Everton FC (0-3) weer kon invallen.

Aangezien er in januari en februari geen interlands gepland stonden, had het ontbreken van KDB geen impact op de nationale ploeg. In oktober van vorig jaar was dat wél het geval, zij het in beperkte mate. In de prestigieuze Nations-League-ontmoeting met de Engelsen (2-1) moest De Bruyne een kwartier voor tijd noodgedwongen naar de kant voor invaller Yari Verschaeren. Om het zekere voor het onzekere te nemen keerde hij vervroegd terug naar Manchester, waardoor de match in IJsland (1-2) er eentje zonder onze sterspeler werd. Belangrijkste boodschap voor de Duivels-fans: voor het overige was De Bruyne er eigenlijk altijd bij sinds 2019. Dat moet vertrouwen inboezemen voor het naderende EK.