Super League heeft gevolgen voor Rode Duivels: Hoe ziet de EK-kern eruit?

Super League heeft gevolgen voor Rode Duivels: Hoe ziet de EK-kern eruit?

19-04-2021 17:45 Laatste update: 21:17
20

Dat er een Super League aankomt, is een doorn in het oog van de UEFA. Een doorn die ook grote gevolgen kan hebben voor de Rode Duivels en onze EK-kansen. Hoe zit dat precies in elkaar? VoetbalPrimeur.be geeft u een scenario.

Bij de UEFA is men absoluut niet te spreken over de plannen van enkele grote Europese clubs om een Super League te starten en werd er dan ook dreigende taal gesproken. Zo gaf UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin aan dat spelers in de Super League zullen spelen, niet mogen uitkomen op een EK of een WK. Een beslissing die grote gevolgen kan hebben voor onze Rode Duivels.

Onze Rode Duivels zitten met een Gouden Generatie en hebben dus ook heel wat spelers die uitkomen voor grote Europese clubs. Dat betekent dat ook heel wat van onze belangrijke spelers ook hun brood verdienen bij clubs die willen uitkomen in een Super League. In totaal dreigen de Rode Duivels daardoor maar liefst acht pionnen te gaan missen.

De spelers die we missen
Meer bepaald gaat het om Toby Alderweireld (Tottenham), Kevin De Bruyne (Manchester City) , Divock Origi (Liverpool), Yannick Carrasco (Atlético Madrid), Thibaut Courtois (Real Madrid), Eden Hazard (Real Madrid) , Romelu Lukaku (Inter) , Alexis Saelemaekers (AC Milan) en mogelijk ook nog Michy Batshuayi, die door Chelsea wordt uitgeleend aan Crystal Palace.

Grote gevolgen voor de Rode Duivels, waardoor Roberto Martinez de komende weken mogelijk op zoek moet gaan naar enkele oplossingen. Hoe zou de 23-koppige kern er kunnen uitzien als die straf toch wordt uitgevoerd?

Doelmannen
In doel geen Courtois, waardoor Simon Mignolet (Club Brugge) onze eerste doelman zal worden op het EK. Hij was voor de doorbraak van Courtois ook de eerste doelman bij de Rode Duivels, maar verloor die uiteindelijk aan Courtois. Nu krijgt hij mogelijk de kans om toch te schitteren op een toernooi.

In doel zal Mignolet dan de concurrentie krijgen van Koen Casteels (VfL Wolfsburg), die zal opschuiven in de rangorde en de tweede doelman wordt. Achter hem wordt het gissen, maar kan Roberto Martinez kiezen uit Thomas Kaminski (Blackburn Rovers), Matz Sels (Strasbourg) en – wanneer fit – Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht).

Achterhoede
Door het uitvallen van Alderweireld zal het voor Martinez achterin nog wat meer puzzelen worden. Oudgedienden Jan Vertonghen (Benfica) en Thomas Vermaelen (Vissel Kobe) zullen zeker zijn van een basisplek. Jason Denayer (Olympique Lyon) lijkt dan de derde naam achterin te worden.

Daarna wordt het kijken wie de back-ups achterin worden. Centraal zal er niet veel verschoven worden en mogen Brandon Mechele (Club Brugge) en Dedryck Boyata (Hertha BSC) daardoor een selectie verwachten. Verder blijft het nog afwachten of Zinho Vanheusden (Standard) fit raakt en de plek van één van hen overneemt.

Flanken
Op de flanken zien we Saelemaekers en Carrasco wegvallen, al waren die verre zeker van een basisplek bij onze Rode Duivels. Op rechts zal het een strijd tussen Thomas Meunier (Borussia Dortmund) en Timothy Castagne (Leicester City) blijven, terwijl Thorgan Hazard (Borussia Dortmund) helemaal zeker is van een plek. Verder mogen Thomas Foket (Stade Reims) of Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir) hopen op een plekje als back-up.

Middenveld
Een van de grootste problemen bij de Rode Duivels zal op het middenveld liggen. Geen sterkhouder Kevin De Bruyne en hoogstwaarschijnlijk ook nog geen geblesseerde Axel Witsel. Puzzelen dus voor Martinez, die met Youri Tielemans (Leicester City) nog maar één plekje zeker kan vastleggen.

Martinez probeerde door de afwezigheid van Witsel al eens Leander Dendoncker uit als '6' en die kan nu ook vrijwel zeker zijn van een basisplek. Daarnaast lijkt ook Dennis Praet (Leicester City) nu meer aanspraak te maken op een basisplek, of verrast Martinez met Club Brugge-sterkhouder Hans Vanaken? Verder zullen jonkies zoals Orel Mangala (VfB Stuttgart) en Albert Sambi Lokonga (RSC Anderlecht) nu ook mogen hopen op een plekje.

Aanval
Net zoals op het middenveld wordt het ook op aanvallend vlak puzzelen. Geen Lukaku, geen Hazard. En ook Batshuayi is door de Chelsea-connectie lang geen zekerheid als spits. Daardoor zal er plots op Christian Benteke gerekend moeten worden, die wel op een goed niveau presteert bij Crystal Palace.

Verder zullen Dries Mertens (Napoli) en Jérémy Doku (Stade Rennes) een belangrijke rol vertolken als flankaanvallers/schaduwspitsen. Al kan Martinez ook nog gebruik maken van Leandro Trossard (Brighton & Hove Albion).

Daarachter zijn er met Charles De Ketelaere (Club Brugge), Yari Verschaeren (RSC Anderlecht) en Adnan Januzaj (Real Sociedad) drie jongens die mogen hopen op een kans en door hun polyvalentie nog een belangrijke rol kunnen spelen.

De selectie:
Doel (3): Mignolet – Casteels – Kaminski/Sels/Van Crombrugge
Verdediging (5): Vertonghen – Vermaelen – Denayer – Mechele – Boyata – (Vanheusden)
Flank (4): Meunier – Castagne – T. Hazard – Foket/Chadli
Middenveld (6): Tielemans – Dendoncker – Praet – Vanaken – Mangala – Sambi Lokonga
Aanval (5): Benteke – Mertens – Doku – Trossard – De Ketelaere/Verschaeren/Januzaj

Conclusie:
Door de straf die boven het hoofd van enkele van onze internationals hangt, zijn de Rode Duivels in één klap ook alle smaakmakers kwijtgeraakt. Terwijl landen zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland ook heel wat spelers zullen missen, is de breedte van hun kern toch wat groter dan die bij de Rode Duivels. Een EK (of WK) winnen lijkt dan ook zo goed als onmogelijk met de selectie hierboven, al blijft voetbal een onvoorspelbaar beestje...