'The Special One' niet bijzonder meer: tijdlijn van het mislukte Spurs-huwelijk

'The Special One' niet bijzonder meer: tijdlijn van het mislukte Spurs-huwelijk

Gepubliceerd: maandag 19 april 2021 om 17:00ma 19-04-2021 om 17:00

Laatste update: maandag 19 april 2021 om 21:13ma 19-04-2021 om 21:13

José Mourinho is niet langer de trainer van Tottenham Hotspur. De Portugees werd maandag ontslagen wegens tegenvallende resultaten en daarmee lijkt het aura van 'de ultieme prijzenpakker' rond The Special One weg. Hoe kon het zo mislopen?

20 november 2019: torenhoge verwachtingen
Het gerucht zong al een tijdje rond en voorzitter Daniel Levy kon het eind november eindelijk bevestigen: José Mourinho werd twaalf uur na het ontslag van Mauricio Pochettino aangesteld als de nieuwe trainer van Tottenham Hotspur. Onder de Portugees moest de club eindelijk een keer een hoofdprijs pakken en van het 'leuk voetballen en nooit winnen'-imago af zien te komen. Zijn eerste wedstrijd als eindverantwoordelijke, drie dagen later, leverde meteen een 3-2 uitzege bij West Ham United op.

4 december 2019: eerste tegenslag in het hol van de leeuw
De eerste nederlaag van Mourinho's Spurs wordt geleden op een plek die voor de manager erg pikant is. Old Trafford, het stadion waar hij als trainer van Manchester United uitgekotst en weggehoond werd, viert na negentig minuten een 2-1 overwinning op de Portugees. Marcus Rashford scoort twee keer en velt het vonnis over zijn oud-trainer. In de weken daarna krijgt Tottenham te maken met een heuse blessuregolf en laat vooral het ontbreken van Harry Kane zich voelen.

10 maart 2020: de Europese campagne komt ten einde
Het coronavirus hield de wereld nog net niet in zijn greep en dus kon Tottenham nog op bezoek bij RB Leipzig, om aldaar een plekje in de kwartfinale van de Champions League te bemachtigen. De clubleiding van de Londenaren bestempelt het miljardenbal als 'de competitie waarin het moet gebeuren', aangezien de achterstand op koploper Liverpool in de Premier League al onoverbrugbaar is. Het gaat faliekant mis: de Duitsers winnen met 3-0 en voor Spurs resteert de strijd om plaats vier en een nieuwe kans op het hoogste Europese podium.

26 juli 2020: het 'minderwaardige' vangnet van de Europa League
Op de slotdag van de Engelse competitie, die door de uitbraak van het coronavirus maanden stillag, speelt Spurs met 1-1 gelijk tegen Crystal Palace. Daardoor plaatst Mourinho zich voor een Europees toernooi, maar niet de competitie die hij wilde. The Special One gaat de Europa League in en dat stelt hem, zo is in de Amazon-documentaire over het afgelopen Tottenham-seizoen te zien, teleur. In het openbaar stelt hij dat het tweede Europese toernooi een mooie kans is voor zijn team en dat hij de wedstrijden 'hoe dan ook serieus gaat nemen'.

21 november 2020: koploper na een geweldige seizoensstart
Een jaar na zijn aanstelling als trainer in Noord-Londen grijpt Mou met Tottenham de koppositie in de Premier League. Manchester City wordt met 2-0 verslagen en eerder werd ook Manchester United al met 6-1 weggevaagd. Zelfs de kritiek op het degelijke en weinig sprankelende spel van Tottenham vervaagt en de hoop bestaat dat Spurs onder de Portugese prijzenpakker zowaar een keer zilverwaar kan gaan toevoegen aan de prijzenkast. Een kampioenschap, twee bekertoernooien en de Europa League: ze kunnen allemaal nog gewonnen worden.

14 maart 2021: openlijke kritiek en een dramatische serie
Van de jubelstemming van vier maanden eerder is niets meer over in het Tottenham Hotspur Stadium. Een barslechte reeks, waarin punten worden verspeeld tegen laagvliegers als Fulham en Brighton en de hoop op een FA Cup-zege vervliegt na een verliespartij bij Everton, wordt door Mourinho aangegrepen om zijn spelers openlijk te bekritiseren. Hij twijfelt of zijn spelers wel de echte wil om te winnen hebben en heeft op dat moment al geen behoefte meer aan de diensten van een speler als Dele Alli, die weinig speeltijd meer krijgt en fikse ruzie met zijn trainer lijkt te hebben.

18 maart 2021: Maksimir Stadion is het begin van het einde
Met een veilige 2-0 voorsprong op zak reisden de manager uit Setúbal en zijn spelers naar Kroatië, om in het Maksimir Stadion in Zagreb een ticket voor de kwartfinale van de Europa League op te halen. Ze verslikken zich echter in het taaie Dinamo, dat door Mislav Orsic bij de hand wordt genomen en na negentig minuten de twee goals achterstand heeft weggepoetst. In de verlenging gaat het definitief fout: Orsic maakt zijn derde van de avond en de sensatie is compleet, want Spurs en Mourinho liggen uit Europa.

19 april 2021: 'The Special One' is niet bijzonder meer
Een paar dagen na het 2-2 gelijkspel bij Everton komt voorzitter Levy met de bevestiging die niemand écht verrast. José Mourinho, de prijzenpakker pur sang, is ontslagen bij Tottenham en heeft geen enkele prijs kunnen pakken met de club. De slechte resultaten, maar ook de constante botsingen met spelers, maken dat de positie van de Portugees onhoudbaar werd. Na zijn ontslag bij Man United wordt The Special One dus ook bij Spurs weer vroegtijdig de laan uitgestuurd. Het bijzondere is er nu definitief af.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws