Club Brugge is properste ploeg, Cuesta en Vukotic hebben bedenkelijke reputatie

Club Brugge is properste ploeg, Cuesta en Vukotic hebben bedenkelijke reputatie

Gepubliceerd: maandag 19 april 2021 om 20:30ma 19-04-2021 om 20:30

De reguliere fase van de Jupiler Pro League zit erop. De voorbije acht maanden hebben achttien ploegen geknokt en gestreden voor het hoogst haalbare. Sommigen onder hen namen die termen echter iets te letterlijk ... VoetbalPrimeur.be duikt in het kaartenarchief van het seizoen 2020-2021!

Clubs
De ploeg die helemaal bovenaan het Fairplay-klassement prijkt, is ... Club Brugge. Zeg gerust dat Blauw-Zwart er met kop en schouders bovenuit steekt in dit nevenklassement. Niet alleen pakte het in 34 speeldagen amper twee keer een rode kaart (enkel Beerschot doet beter met één), bovendien ligt het totaal van 41 gele kaarten een stuk lager dan bij de overige clubs. Elf clubs uit Eerste Klasse A kregen zelfs 60 gele prenten of meer te verwerken.

Is het toeval dat Club, uitgerekend de koploper van de JPL, ook uitblinkt als propere ploeg? Hoegenaamd niet! Hoe beter de sportieve prestaties van een team, hoe minder kaarten het pakt namelijk. Niet toevallig staan ook de andere clubs uit het linkerrijtje eerder bovenaan de Fairplay-rangschikking. Aan de onderkant vinden we met Cercle Brugge, Waasland-Beveren, Royal Excel Moeskroen en Sint-Truiden dan weer de laatste vier uit de eindafrekening. Het kanariegeel van STVV kleurt het donkerst, niet in het minst door de acht (!) uitsluitingen die het onderging.

Vreemde eend in de bijt: Antwerp. The Great Old verzekerde zich de voorbije week van de tweede stek en bijbehorende deelname aan Play-Off 1, maar krijgt de bedenkelijke eretitel van 'op één na vuilste ploeg van ons land'. Het viriele spel van weleer is met andere woorden nog niet verdwenen, bewijzen onder meer de vier rechtstreekse uitsluitingen.

Hoe is de rangschikking opgemaakt? Op basis van het aantal gele kaarten, dubbele gele kaarten en directe rode kaarten werd een klassement met strafpunten opgebouwd. Voor één gele kaart kreeg een club één strafpunt, voor twee keer geel drie strafpunten en voor een rechtsreekse rode kaart vijf strafpunten. Die telling levert volgende lijst op, van 'proper' naar 'vuil'.

Individueel
Als we individueel naar de verschillende spelers kijken, moet Aleksandar Vukotic zowat de meest gevreesde mandekker van onze vaderlandse competitie zijn. De verdediger van Waasland-Beveren kreeg niet alleen acht keer een geel karton onder de neus geduwd, maar moest ook twee maal vroegtijdig gaan douchen. Ook onder meer Maximiliano Caufriez, Jelle Bataille en Jorge Teixeira werden tot twee keer toe uitgesloten.

Opvallende naam in de top van het lijstje is Carlos Cuesta. De spijkerharde Colombiaan van KRC Genk pakte weliswaar slechts één keer geel, maar voegde daar in al zijn hevigheid nog twee directe rode kaarten én een dubbele gele aan toe. Het komt hem op veertien strafpunten te staan in ons systeem. Met dat aantal is Cuesta de enige 'vuile' speler uit de top-20 die straks ook aantreedt in Play-Off 1. De eerstvolgende op het lijstje is Abdoulaye Seck. King Kong, zoals zijn toepasselijke bijnaam bij Antwerp luidt, staat op vier gele kaarten en één rechtstreekse uitsluiting.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws