FAQ Super League: 11 vragen & antwoorden over de competitie van de Europese elite

FAQ Super League: 11 vragen & antwoorden over de competitie van de Europese elite

19-04-2021 11:45 Laatste update: 20:58
8

Het hoge woord is er uit, een resem van de grootste clubs van Europa gaat voluit voor een Europese Super League. Maar wat is die competitie nou net en wat zijn gevolgen van de Super League? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

1. Wat is de Super League?
De Super League is een nieuwe midweekse competitie gevormd door een groot deel van de elite van het Europese voetbal. Die clubs vinden hun (financiële) draai niet meer in het huidige en vernieuwde Champions League-format, maar willen wel blijven spelen in hun landelijke competities.

2. Welke ploegen nemen deel een de Super League?
Liefst zes Engelse clubs beschouwen zichzelf als Super League waardig. Het gaat om Manchester United, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Arsenal en Tottenham. Detail: die drie laatste wisten nog nooit de Champions League te winnen. Enkel de clubs uit Manchester staan trouwens momenteel op een Champions League-plaats in de Premier League.

Bij de Founding Clubs oftewel de stichtende clubs zitten ook de Spaanse grootmachten Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid. De club van Yannick Carrasco wacht voorlopig ook nog op haar eerste Beker met Grote Oren. 

De Italiaanse clubs die zich dan weer te goed voelen voor 'slechts' de Champions League zijn Inter, AC Milan en Juventus.

Momenteel telt de Super League dus 12 Founder Clubs. Dat vinden ze zelf ook nog wat weinig. Het doel is om 15 Founders Clubs te krijgen. Clubs als het Duitse Bayern München en het Franse PSG zijn voorlopig niet bereid om in de competitie te stappen. Over pakweg het Nederlandse Ajax zijn er geen signalen dat ze willen deelnemen de Super League. In de wandelgangen klinkt het dat het Portugese Porto wel oren heeft om deel te nemen aan de competitie. 

3. Zullen er Belgische teams meedoen aan de Super League?
Bij de eerste 12 foundig clubs zitten er alvast geen Belgische teams. Momenteel zijn er ook geen signalen dat die wel bij de 15 stichtende clubs zullen zitten. Of clubs zoals RSC Anderlecht, Club Brugge, Standard, KAA Gent, KRC Genk of Royal Antwerp wel in aanmerking komen om zich te plaatsen via kwalificaties is nog koffiedik kijken. Maar het lijkt er niet op dat er straks clubs uit de Jupiler Pro League gaan deelnemen aan de Super League.

4. Wat wordt het competitieformat van de Super League?
In totaal zullen 20 ploegen strijden om de nieuwe titel. De 15 stichtende clubs – die niet kunnen degraderen – krijgen dus het gezelschap van 5 andere teams, die zouden zich moeten plaatsen op basis van het vorige seizoen in hun eigen land. De Super League start elk jaar in augustus van een seizoen.

De 20 ploegen zullen verdeeld worden in 2 reeksen van 10 clubs. In een reeks spelen de clubs 2 keer tegen elkaar. De 3 beste teams plaatsen zich voor de kwartfinales. De nummers 4 en 5 spelen Play-Offs om te kijken wie ook mag deelnemen aan de kwartfinales.

Daarna volgen de halve finales en de finale. De kwartfinales en halve finales zijn met een heen- en terugmatch. De (enkelvoudige) finale zal doorgaan op neutraal terrein, zoals bij de Champions League.

5. Wanneer start de Super League?
Dat is nog niet officieel bekendgemaakt. Het is wel duidelijk dat de stichtende clubs zo snel mogelijk willen spelen in de nieuwe Super League.

6. Waarom een nieuwe Europese competitie?
Volgens de deelnemende clubs zochten zij al een tijdje naar een format om topclubs en -spelers op een regelmatig tijdstip met elkaar te laten concurreren. Verder zou de huidige pandemie de instabiliteit van het huidige economische model hebben versneld. Lees: het gaat om geld.

7. Wat kunnen de clubs verdienen in de Super League?
Volgens de New York Times zouden de founding clubs liefst 3,5 miljard euro te verdelen hebben onder elkaar. Dat is 4 keer meer dan de winnaar van de Champions League ontving in 2020.

De Amerikaanse bank JP Morgan heeft het geld vrijgemaakt. De oprichters verwachten met de Super League een bedrag van 10 miljard euro te generen in de periode dat de competitie loopt. Elke deelnemer krijgt bij de start in ieder geval 350 miljoen (!) euro. De winnaar ontvangt in totaal, dus inclusief de startpremie, 500 miljoen euro.

8. Hoe reageren de UEFA, FIFA en de landelijke voetbalbonden?
Not amused! Meteen nadat de plannen van de Super League openbaar werden kwamen de UEFA, the English Football Association, the Premier League, the Royal Spanish Football Federation (RFEF), LaLiga, the Italian Football Federation (FIGC) en Lega Serie A met een gezamenlijk standpunt naar buiten. 'Samen zullen wij blijven pleiten dat dit cynische project gebaseerd op eigen belang moet stoppen', klinkt het. De FIFA van haar kant spreekt ook haar afkeuring uit over de Super League. Het is een tegen een afgelsloten Europese competitie.

9. Moeten de deelnemers van de Super League iets vrezen?
Ja, de UEFA en de nationale instanties en bonden van Italië, Spanje en Engeland hebben al laten weten dat zij zich niet willen laten doen. 'We zullen alle maatregelen nemen die we kunnen nemen, zowel op gerechtelijk als sportief vlak om de Super League te voorkomen', staat er te lezen in een persbericht.

Concreet dreigt men alle deelnemende clubs uit te sluiten van alle andere competities. De Super League-clubs mogen dus niet deelnemen aan de landelijke competities (zoals de Premier League of LaLiga) en de Europese competities (zoals de Europa League en de Champions League). Als de UEFA meteen ingrijpt en de clubs uit de Champions League zet, dan blijft enkel PSG over in het Kampioenenbal dit seizoen. 

Daar stopt het niet mee. Ook op Europees en wereldniveau dreigt men met een ban voor de spelers van de deelnemende clubs. Dat betekent dus geen Europees Kampioenschap of Wereldkampioenschap voor de spelers.

10. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische clubs?
Zolang Belgische clubs niet deelnemen aan de Super League, is er niets aan de hand voor onze clubs. Het enige wat kan gebeuren is dat de Champions League, de Europa League en Europa Conference League met minder grote namen wordt gespeeld.


Als de huidige 15 stichtende clubs niet langer meer mogen deelnemen aan de Europese competities georganiseerd door de UEFA stijgen de Belgische clubs heel wat plaatsen op de UEFA-ranking van clubs. Die plaatsen zijn belangrijk bij de loting van de Europese bekers.

De huidige Europese ranking van Belgische clubs
41. Club Brugge - 35.500
55. KRC Genk - 30.000
61. KAA Gent - 26.500
62. RSC Anderlecht - 25.000
65. Standard - 22.000
125. Antwerp - 10.500

Bij een mogelijke nieuwe ranking is Club Brugge dus plots de 27e best presterende club van Europa volgens de UEFA. Op de huidige UEFA-ranking van clubs staat AC Milan momenteel achter Blauw-Zwart in de stand. Momenteel staan de Milanezen op de 53e plaats met 31.000 punten. Dus nipt voor KRC Genk.

11. Wat zijn de gevolgen voor de Rode Duivels?
Voor de Rode Duivels zouden de gevolgen een pak groter zijn. Als Roberto Martinez niet meer mag rekenen op de Belgen van de Super League-clubs kan hij niet langer meer een beroep doen op:
Toby Alderweireld (Tottenham)
Kevin De Bruyne (Manchester City)
Divock Origi (Liverpool)
Yannick Carrasco (Atlético Madrid)
Thibaut Courtois (Real Madrid)
Eden Hazard (Real Madrid)
Romelu Lukaku (Inter)
Alexis Saelemaekers (AC Milan)

Michy Batshuayi wordt momenteel uitgeleend door Chelsea aan Crystal Palace. Het is nog niet duidelijk wat het gevolg is voor huurspelers.

Wat is jouw mening over de Super League? Geef je mening in de comments!