De ontboezeming van Lang (Club Brugge) heeft mij ontroerd

"De ontboezeming van Lang (Club Brugge) heeft mij ontroerd"

18-04-2021 11:45
3

Noa Lang gaf eerder deze week een spraakmakend interview. Bij Robin van Persie gaf hij toe dat hij regelmatig een psycholoog bezoekt. Een heel moedige bekentenis, weet columnist Nico Dijkshoorn. 

"Een voetballer heeft toegegeven dat hij huilt. Het gaat om Noa Lang, de Nederlandse aanvaller in dienst van Club Brugge. Hij vertelt in een interview met oud-voetballer Robin van Persie dat hij regelmatig met een psycholoog praat. Die ontboezeming ontroert mij. Niet omdat ik zo blij ben dat hij met een psycholoog praat, maar omdat hij het durft te vertellen. Dat hij die hele man-mag-niet-huilencultuur eindelijk eens op zijn kop zet", vertelt Dijkshoorn aan Het Nieuwsblad.

Voorlopig is dat nog altijd een groot taboe. "Voetballers en mentale gezondheid, daar hing altijd een wat rare sfeer omheen", gaat Dijkshoorn voort. "Zoals Noa over zijn gesprekken met de psycholoog praat, lijkt het alsof hij daaraan moest wennen. Dat er iemand tegenover hem zat die niets van hem wilde en die hem niet beoordeelde op zijn voetbalgedrag. Een verademing."

Dijkshoorn weet dan ook dat Lang het niet makkelijk heeft gehad. "Hij heeft die sfeer al een leven lang om zich heen en iedereen vindt iets van zijn gedrag. Een heel belangrijk detail: hij praat met een psycholoog die niet voor een club werkt. Het gaat helemaal over Noa en niet over de invloed van zijn gedrag op de transfersom. Daarom raak ik steeds meer in de ban van Noa Lang. Hij neemt beslissingen die niemand anders durft te nemen."