Rits laat zich uit over Rode Duivels: Natuurlijk was ik teleurgesteld

Rits laat zich uit over Rode Duivels: "Natuurlijk was ik teleurgesteld"

11-04-2021 11:00
14

Bij Club Brugge wordt er vooral gekeken naar Hans Vanaken en Ruud Vormer, maar in hun schaduw speelt ook Mats Rits een belangrijke rol. De 'kuisvrouw' van dienst schikt zich heel graag in die rol en spiegelt zich aan Timmy Simons.

"Voor een verdedigende middenvelder blijft Timmy de referentie", geeft Rits aan bij Sport/Voetbalmagazine. "Ik had het grote geluk dat hij zich over mij ontfermde in mijn eerste seizoen bij Club. Timmy leerde me voetballen 'in functie van'. Dat gaat om kleinigheden, zoals hoe je door slim positie te kiezen altijd beschikbaar bent als aanspeelpunt. Ik moest leren om het voetbal als het ware te lezen."

Paul Van Himst noemde hem dan ook de kuisvrouw van Club Brugge. "De positie van verdedigende middenvelder is niet de meest glamoureuze. Van Himst noemde mij de kuisvrouw, maar dat zie ik niet als een belediging. Een nummer zes knapt het vuile werk op. Dat is mijn taak, en ik ben trots als ik daarin slaag."

Helaas voor Rits kon hij dat niet verzilveren met een plaats bij de nationale ploeg. "Ik was natuurlijk teleurgesteld. Het leek de volgende stap. Eerst droom je ervan profvoetballer te worden, daarna hoop je terecht te komen bij een topclub. Het logische, volgende doel is de nationale ploeg. Het was fijn om genoemd te worden als mogelijke Rode Duivel. Een aantal jaren geleden had niemand dat geloofd."