Madrid boven in La Liga: opgeleefd Barça krijgt plots linkse directe in El Clásico

10-04-2021 22:53 Laatste update: 23:06
19

FC Barcelona was opeens de te kloppen ploeg in Spanje, maar Real Madrid heeft zijn Catalaanse aartsrivaal een linkse directe bezorgd in El Clásico. De Koninklijke liep voor rust uit naar een 2-0 voorsprong bij rust, hield die vervolgens vast en is in elk geval 24 uur lang de koploper van Spanje: de ploeg van Zinedine Zidane is nu qua onderling resultaat in het voordeel van Barça én Atlético Madrid.

De spanning had voorafgaand aan de titanenstrijd het kookpunt bereikt: Atlético speelt zondagavond pas tegen Real Betis, waardoor zowel Real Madrid als Barcelona de koppositie voor het grijpen had. Barcelona mocht het spel maken, maar het ultra-effectieve Real Madrid nam binnen een half uur een 2-0 voorsprong. Karim Benzema scoorde bij de eerste paal met een wonderschone hakbal, Toni Kroos schoot via Sergiño Dest een vrije trap binnen. De paal voorkwam bovendien de 3-0 voor de thuisploeg.

De grootste kans voor Barcelona kwam nota bene uit een corner: Lionel Messi probeerde het in één keer, maar zijn poging eindigde tegen de paal. Na rust – Ronald Koeman had Antoine Griezmann in laten vallen voor Dest – kwam de regen met bakken uit de lucht boven het Estadio Alfredo Di Stéfano, maar wist Barça zich wel terug in de wedstrijd te knokken. Jordi Alba brak door op links en zijn voorzet werd door Óscar Mingueza – met enig fortuin – achter Thibaut Courtois gewerkt: 2-1.

Vinícius Júnior kreeg direct daarna een kans om de marge weer naar twee goals te tillen: hij raakte echter de paal en hield de spanning in de wedstrijd. Hoewel de counters van de thuisploeg levensgevaarlijk bleven, joeg Barça uit alle macht op de gelijkmaker. Ilaix Moriba kreeg een kopkans, Barcelona claimde vergeefs een penalty en Real Madrid moest met zijn tienen verder, nadat Casemiro zijn tweede gele kaart kreeg.

Het slotoffensief leverde echter niets meer op: Barcelona heeft zijn eerste competitienederlaag sinds 5 december (!) geleden en staat één punt achter de eeuwige rivaal. Als Atlético zondagavond wint, kan het bovendien uitlopen naar vier punten.