VP’s Brandmeter: Tandem De Bruyne-Lukaku in bloedvorm, Doku zet grote stap

VP’s Brandmeter: Tandem De Bruyne-Lukaku in bloedvorm, Doku zet grote stap

09-04-2021 11:45 Laatste update: 20:50
6

Met een jaar vertraging zal 2021 in het teken van het Europees Kampioenschap staan. Bij de Rode Duivels, één van de topfavorieten op eindwinst, worden de plaatsjes in de selectie van Roberto Martinez bijzonder duur. Daarom meet VoetbalPrimeur.be maandelijks de temperatuur op. Wie is voldoende ‘hot’ om een selectie af te dwingen? En bij welke Duivel dreigt het vuur te doven? Als uitgangspunt van onze Brandmeter nemen we de prestaties en gebeurtenissen van enkele opvallende Belgen tijdens de voorbije maand.

In vuur en vlam
Laten we beginnen met een geweldige vaststelling: zowel Kevin De Bruyne als Romelu Lukaku, twee steunpilaren in de aanvallende sector, verkeren in bloedvorm. De spelmaker van Manchester City bewees dat de voorbije week nog in duels met Leicester City en Borussia Dortmund, waar hij er met kop en schouders bovenuit stak. Bovendien zal zijn recente contractverbetering voor mentale rust zorgen. “Het beste moet nog komen”, verzekerde KDB bij het ondertekenen. Ook Lukaku blijft de straffe prestaties aan elkaar rijgen. De Scudetto kan Internazionale eigenlijk niet meer ontglippen, grotendeels dankzij de 21 seizoenstreffers van Big Rom.

Niet enkele Rode Duivels van de eerste lijn kunnen uitpakken met geweldige prestaties. Dat is Koen Casteels nu al maanden aan het bewijzen. Bij de nationale ploeg speelt de Limburger steevast derde viool, maar in dienst van VFL Wolfsburg speelt hij eerder de rol van dirigent. Dit seizoen hield Casteels al veertien keer zijn netten schoon in 26 Bundesliga-optredens. Met die knappe cijfers verpulverde hij zowat alle clubrecords. Het legt de Volkswagenclub overigens geen windeieren, want een Champions-League-ticket ligt binnen handbereik.

Heet
Ondanks zijn boerenjaar hoeft Casteels zich geen illusies te maken: Thibaut Courtois uit doel keepen zal hem niet lukken. Dat is hoegenaamd geen schande, want onze nationale nummer één blijft zelf gewoonweg op een torenhoog niveau acteren. Zijn wankele start bij Real Madrid zit inmiddels nog slechts in een erg klein hoekje van het collectieve geheugen opgeslagen. Als De Koninklijke toch nog droomt van eindwinst in La Liga of, wie weet, de Champions League, zal het grotendeels moeten steunen op de vele klassereddingen van Courtois.

Zijn medemaat Eden Hazard vergaat het minder goed, maar twee talentvolle vleugelflitsers gaven de Belgische burger moed. Jérémy Doku en Leandro Trossard zijn namelijk aan het groeien bij hun club, respectievelijk Stade Rennes en Brighton & Hove Albion. Waar de tiener in maart zijn eerste treffer lukte voor zijn Franse broodheer, lijkt Trossard dé troefkaart te zijn in de degradatiestrijd van The Seagulls. Beide technici leverden ook een knap staaltje van hun kunnen af in de weliswaar poepsimpele zege tegen Wit-Rusland (8-0).

Warm
Hoewel er hier en daar een kritische kanttekening werd geplaatst bij de optredens van Leander Dendoncker tijdens het voorbije drieluik, oogt zijn toekomst behoorlijk rooskleurig. Concurrent Axel Witsel blijft in revalidatie en bondscoach Roberto Martinez heeft zijn vertrouwen in diens vervanger bevestigd. Extra pluspuntje: de samenwerking met Youri Tielemans loopt vlot, aangezien ze elkaar nog kennen van bij RSC Anderlecht. Die laatste doet het zelf overigens nog steeds uitstekend bij Leicester City, waar hij meer en meer dé grote ster is. Dat geldt minder voor Dennis Praet, al maakte die tegen de Wit-Russen wel een goede beurt. Zijn polyvalentie op het middenveld is een interessante troef.

Wat de bondscoach ongetwijfeld deugd doet, is dat er ook in de schaduw van recordtopschutter Lukaku eindelijk progressie waar te nemen valt. Zowel Michy Batshuayi als Christian Benteke zetten de laatste weken immers zienderogen stappen vooruit bij Crystal Palace. Bij Benteke is dat al wat langer aan de gang, waardoor hij opnieuw in beeld komt voor een EK-selectie. Batsman maakt in feite het omgekeerde proces door: bij de Rode Duivels scoort hij altijd, maar nu lijkt hij die vorm ook in de valies terug meegenomen te hebben richting Londen. Vechten de twee ploeggenoten straks voor één stekje als back-up voor Lukaku?

Lauw
Opvallend veel aanvallende krachten bij de Belgische uitblinkers van de voorbije maand, dat impliceert dat er achterin wat meer kopzorgen rijzen. Niemand kan eromheen dat de Duivelse achterhoede op haar laatste benen loopt. Tegen Wales en Tsjechië zag Jan Vertonghen bij momenten sterretjes. De jaren wegen op de startsnelheid, al wordt ervan uitgegaan dat hij dat op het EK nog kan compenseren met zijn tonneloze ervaring. Toby Alderweireld daarentegen is er ‘slechts’ 32, maar de Antwerpenaar zit gewoonweg in een vertrouwensdip. De schimmige aanpak van José Mourinho lijkt hem daar niet meteen door te sleuren … Martinez legde zijn eieren dan maar in het mandje van Thomas Vermaelen. Na anderhalf jaar afwezigheid bleef het optreden van de linkspoot echter beperkt tot 45 minuutjes. Is de fitheid van Vermaelen wel voldoende betrouwbaar om mee af te reizen naar het EK?

Twijfels en ongemakken, bij topsporters is het van alle leeftijden. In Dortmund kunnen ze erover meespreken. Ook Thorgan Hazard en Thomas Meunier kregen deze jaargang al de nodige portie blessureleed over zich heen. Intussen zijn beide Walen weer wedstrijdfit, maar bij Borussia zijn ze volledig van het voorplan verdwenen. Het CL-bezoek aan Man City sprak boekdelen: Hazard bleef aan de bank gekluisterd, Meunier mocht slechts een handvol minuten invallen én was betrokken bij de ultieme tegengoal … Vooral de rechtsachter moet zich dringend herpakken. Gelukkig hebben de Duivels met Timothy Castagne een valabel alternatief achter de hand.

Smeulend
De Spaanse kranten openslaan staat stilaan synoniem voor een jojo-gevoel. Elke dag kan er een nieuwe wending in de saga rond Eden Hazard uit de bus vallen. Momenteel heeft de monsteraanwinst de trainingen voor de zoveelste keer hervat, al blijft het met een bang hartje afwachten op de opeenvolging van wedstrijden. Hoe dan ook zullen de vraagtekens rond Hazard blijven hangen, zelfs wanneer hij de EK-selectie haalt. Is iemand die al anderhalf jaar op de sukkel is in staat om een intens toptoernooi af te werken? Voor Axel Witsel brandt het vuur even zwakjes, hoewel zijn situatie totaal anders ligt. Als de Luikenaar herstelt van zijn enkelbreuk, twijfelt niemand aan zijn meerwaarde op het EK. Het woordje ‘als’ in de volgende zin is echter van cruciaal belang …

Andere bekende namen hebben zelfs geen blessure nodig om hun EK-kansen in rook te zien opgaan. Nacer Chadli mocht zich in Praag nog eens bewijzen, maar zijn basisplaats draaide uit op een fiasco. De flankspeler kon zijn gebrek aan ritme absoluut niet verbergen. Daarnaast voetbalt Chadli niet langer op hoog niveau, want broodheer Istanbul Basaksehir vecht in Turkije tegen de degradatie. Ook voor Adnan Januzaj was de voorbije interlandbreak een wake-up-call. De sierlijke linkspoot slaagt er maar niet in om zich helemaal door te zetten bij Real Sociedad en ziet zich in Duivelse hiërarchie voorbijgestoken worden door onder meer Doku en Trossard.

Gedoofd
Een viertal jongeren uit  de Jupiler Pro League mocht zich verlekkeren op anderhalve week actie bij de crème de la crème van het wereldvoetbal. Charles De Ketelaere, Brandon Mechele, Albert Sambi Lokonga en Yari Verschaeren kregen een oproepingsbrief in de mailbox. Het bleef echter bij trainen voor hen. Zeker in het geval van dat eerste trio lijkt dat boeken toe richting het EK. Verschaeren mag eventueel nog hopen: niet alleen staat Martinez bekend als notoir fan van de dribbelaar van Anderlecht, daarnaast keert hij eigenlijk nog maar net terug uit een langdurige afwezigheid. Als de youngster zich in april kan tonen, zit er misschien nog een EK-selectie in.

Daar hoeven Ritchie De Laet en Mats Rits naar alle waarschijnlijkheid niet meer op te rekenen. Beide heren blinken nu al maanden uit in de vaderlandse competitie, maar om het geloof hoog te houden, hadden ze er eigenlijk moeten bij zijn bij de start van de WK-kwalificatiecampagne. De bondscoach liet hen daarentegen links liggen … Tot slot mag er een streep door de naam van Divock Origi. Ooit was de aanvaller het witte konijn uit de hoge WK-hoed van Marc Wilmots, nu zit hij helemaal op een zijspoor bij Liverpool FC. Jammer dat Origi niet voor een uitleenbeurt koos tijdens de voorbije wintermercato.

VP’s EK-selectie begin april:
Doelmannen: Koen Casteels - Thibaut Courtois – Simon Mignolet
Centrale verdedigers: Toby Alderweireld - Dedryck Boyata – Jason Denayer – Thomas Vermaelen - Jan Vertonghen
Vleugels: Yannick Carrasco - Timothy Castagne – Thorgan Hazard - Thomas Meunier
Middenvelders: Kevin De Bruyne – Leander Dendoncker – Dennis Praet – Youri Tielemans - Hans Vanaken
Aanvallers: Michy Batshuayi – Jérémy Doku - Eden Hazard (?) –  Romelu Lukaku - Dries Mertens – Leandro Trossard