Stabiele bestuurskamers doen het beter, donkergroen van Club en Genk valt op

"Stabiele bestuurskamers doen het beter, donkergroen van Club en Genk valt op"

09-04-2021 10:36
6

Hoewel het voetbal vrolijk doorloopt, hakt de coronacrisis er uiteraard ongenadig hard in. Al maandenlang werken de Belgische clubs wedstrijden af zonder publiek. Bovendien laat het beleid bij sommigen te wensen over ... Sporteconoom Wim Lagae deelt zijn rapport uit.

Lagae bestudeerde recent een heleboel boekhoudkundige cijfers uit Eerste Klasse A. "Zie ik hier een trend?", vraagt hij zich af in Het Laatste Nieuws. "Zou het kunnen dat clubs met een stabiele bestuurskamer het beter doen? Bestuurskamers met een beperkt aantal verlichte despoten die de lijnen uittekenen, keuzes maken en vlug kunnen schakelen: zij slagen er wél in om vooruitgang te boeken."

De econoom gaat dieper in op enkele voorbeelden. "Het donkergroen van Club Brugge en Racing Genk valt op. Club heeft al tien jaar dezelfde bestuursploeg. Bij Genk zijn er amper verschuivingen geweest", klinkt Lagae positief. "AA Gent zit in een veilige zone. Charleroi is een ander mooi verhaal. Zij groeien elk jaar stabiel. Onder Abbas Bayat was het chaotisch leiderschap. Nu zie je onder Mehdi Bayat vooral goed huisvaderschap."

"En dan is er nog Antwerp, dat wel verlies maakt maar zijn groei 'koopt' door kapitaalverhogingen van Paul Gheysens. Die buffert intussen het eigen vermogen van zijn club. Daarmee is Antwerp in staat om om te gaan met financiële tegenslagen", legt Lagae uit.

Slechte leerlingen ...
Zoals in elke klas zijn er ook in het Belgische topvoetbal leerlingen die minder sterk presteren. "Duiventillen zijn nefast voor de leefbaarheid van een club. Kijk naar wat er in Anderlecht gebeurd is. Het aantal wissels aan de top kan je daar niet eens meer bijhouden. Dat geldt - in mindere mate - ook voor Standard", is Lagae streng.