Ajax lijdt totaal onnodige nederlaag en moet in de achtervolging in Europa League

08-04-2021 23:05
5

Ajax heeft is donderdagavond tegen een nederlaag aangelopen in de eerste Europa League-kwartfinale tegen AS Roma. De Italianen leken kanonnenvoer te worden, maar na een gemiste penalty van Dusan Tadic liep het helemaal anders: doelman Kjell Scherpen blunderde, Roger Ibañez werd matchwinner: 1-2.

Scherpen werd in Amsterdam voor de leeuwen gegooid door trainer Erik ten Hag, die niet kon beschikken over de geschorste Andre Onana en geblesseerde Maarten Stekelenburg. De doelman had aanvankelijk weinig te doen tijdens zijn derde optreden in de hoofdmacht. Ajax maakte het spel, maar moest opletten voor de scherpe Roma-counter.

Voordeel voor Ajax was het vroege uitvallen van Oranje-nachtmerrie Leonardo Spinazzola, die niet verder kon door een hamstringblessure. Even later kreeg Tadic de eerste grote kans van de wedstrijd en dat bleek de voorbode voor de openingsgoal. Tadic en Klaassen profiteerden na 38 minuten optimaal van miscommunicatie in de Romeinse verdediging: 1-0.

Meteen daarna kreeg Ajax een uitgelezen mogelijkheid op de tweede goal, maar Antony kreeg de bal niet langs Pau López. De Spaanse doelman speelde een opmerkelijke wedstrijd: met de bal aan zijn voet ging het meerdere keren mis, maar in de tweede helft zou hij uitgroeien tot één van de plaaggeesten van Ajax.

Dat begon in de 53ste minuut: Tadic werd in het penaltygebied gevloerd door Roma-verdediger Ibañez en ging zelf achter de bal staan. Normaal gesproken een koud kunstje, maar de zwakke strafschop van de Ajax-aanvoerder werd gestopt door López.

In plaats van 2-0, werd het amper vier minuten later 1-1: Lorenzo Pellegrini schoot de vrije trap recht op Scherpen af, maar de 21-jarige doelman ging gruwelijk in de fout bij zijn Europa League-debuut. Vervolgens kwam Brian Brobbey in het veld voor de tegenvallende David Neres.