Queeste behoud: kelderclubs pakken zowaar 10 op 12, midweekse kraker in Beveren

Queeste behoud: kelderclubs pakken zowaar 10 op 12, midweekse kraker in Beveren

Gepubliceerd: dinsdag 6 april 2021 om 18:50di 06-04-2021 om 18:50

Met nog twee speeldagen voor de boeg belooft het niet alleen bovenaan, maar ook in de kelder van de Jupiler Pro League een zenuwslopend slot te worden. De recente corona-uitbraak bij Sint-Truiden heeft die spanning enkel doen toenemen. Het niveau ligt hoog, want afgelopen weekend boekten al de degradatiekandidaten samen een tien op twaalf! Hoe liggen de kaarten onder de laagvliegers? VoetbalPrimeur.be schat de kansen op lijfbehoud in.

Allereerst belangrijk om weten: aan het einde van dit seizoen zou het zomaar kunnen dat niet één, maar twee clubs uit Eerste Klasse A verdwijnen. De rode lantaarn degradeert uiteraard rechtstreeks. Ook de voorlaatste kan echter niet met een gerust gemoed de zomerbreak in. Voor die club wacht nog een barragewedstrijd tegen het nummer twee uit Eerste Klasse B. Op dit moment ziet de stand onderin er als volgt uit, waarbij STVV en Waasland-Beveren nog drie wedstrijden moeten afwerken in plaats van twee:

15. Sint-Truiden: 32 punten - acht keer gewonnen - doelpuntensaldo van -9
16. Royal Excel Moeskroen: 30 punten – zeven keer gewonnen – doelpuntensaldo van -19
17. Cercle Brugge: 29 punten - negen keer gewonnen - doelpuntensaldo van -15
18. Waasland-Beveren: 25 punten - zes keer gewonnen - doelpuntensaldo van -26

Om de huidige kansen in te schatten, drukt onze redactie de kans op behoud uit in een geschat percentage. Daarbij wordt gekeken naar de huidige vorm van de ploegen en de zwaarte van het programma dat zij nog voor de boeg hebben. Bij dat laatste criterium krijgt elke van de vier uitdagers een ‘moeilijkheidscoëfficiënt’, gebaseerd op de tegenstanders die hen resten in het seizoensslot. Die coëfficiënt telt simpelweg de huidige positie in de rangschikking op van de overblijvende tegenstanders, gedeeld door het aantal nog te spelen wedstrijden. Hoe hoger dat getal ligt, hoe eenvoudiger het programma dus op papier oogt.

Sint-Truiden - 90 procent
De hardbevochten, maar verdiende 2-1-zege tegen KV Mechelen heeft voor een noodzakelijke boost gezorgd in Haspengouwen. Ondanks de coronaperikelen leverde STVV een goede prestatie af, waardoor het nu zeven punten voorsprong telt op de rode lantaarn. Daar moet het dinsdagavond echter naar toe in het kader van een inhaalduel ... Die kraker in Beveren zal ook door de andere tegenstanders met argusogen gevolgd worden. Niet verliezen is hoogstwaarschijnlijk in Eerste Klasse A blijven!

Resterende programma: Waasland-Beveren uit, KRC Genk uit, RSC Anderlecht thuis
Moeilijkheidscoëfficiënt: 8,33

Cercle Brugge - 50 procent
Wat voor de concurrentie telt, telt natuurlijk ook voor de Vereniging. De volle buit van het voorbije weekend kan het verschil betekenen tussen een verlengd verblijf in Eerste Klasse A en het vagevuur van Eerste Klasse B. Cercle kijkt de komende weken nog bij twee subtoppers in de ogen, al heeft het al bewezen dat het die ook de baas kan. Als het één van die beide partijen wint, moet het al vreemd lopen mocht Groen-Zwart toch nog zakken.

Resterende programma: OH Leuven thuis, KV Oostende uit
Moeilijkheidscoëfficiënt: 4

Royal Excel Moeskroen - 20 procent
Het zal je maar overkomen: een mooi puntje halen op verplaatsing in een streekderby en toch een slechte zaak doen in de bodem van het klassement. Het overkwam Moeskroen na de 1-1 in Charleroi, aangezien de overige degradatiekandidaten zich naar de drie punten knokten. Zo blijft het bibberen op Le Canonnier. Het overgebleven programma kan niet zwaarder zijn. Als Waasland-Beveren op gelijke hoogte zou komen, is die laatste club bovendien in het voordeel wegens meer gewonnen wedstrijden. Code rood in Moeskroen!

Resterende programma: Royal Antwerp FC thuis, Club Brugge uit
Moeilijkheidscoëfficiënt: 1,5

Waasland-Beveren - 30 procent
De Beverse burger houdt de moed hoog, want de zege in Oostende had eigenlijk niemand echt zien aankomen. Het verhoogt de inzet van dinsdagavond enkel maar. Als Waasland-Beveren erin slaagt om STVV te vloeren, krijgen we pas écht een Russische roulette in de degradatiefinale. In vergelijking met bijvoorbeeld Moeskroen oogt het programma van de fusieclub een stuk eenvoudiger. Zo heeft KVK, dat volgend weekend langskomt, niets meer om voor te spelen. Maken Nicky Hayen en co daarvan gebruik om over Les Hurlus te wippen?

Resterende programma:  Sint-Truiden thuis, KV Kortrijk thuis, OH Leuven uit
Moeilijkheidscoëfficiënt: 12

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Welke club eindigt volgens jou als laatste?

(49 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws