Spanning troef op speeldag 32: Play-Off-1-koorts, degradatiestress en ... koers

Spanning troef op speeldag 32: Play-Off-1-koorts, degradatiestress en ... koers

03-04-2021 10:30 Laatste update: 16:59
0

Nog drie speeldagen voor de boeg in de Jupiler Pro League, aangevuld met twee inhaalwedstrijden. Terwijl buitenlandse competities vaak al in een beslissende plooi zitten, is dat naar goede gewoonte absoluut niet het geval in ons Belgenlandje. Speeldag 32 kan wel van doorslaggevend belang zijn. VoetbalPrimeur.be geeft je vijf redenen om op het puntje van jouw zetel te zitten tijdens dit paasweekend.

Alle matchen om de knikkers!
We haalden het al aan: eindeseizoenswedstrijden zijn er eigenlijk nauwelijks nog bij sinds de Play-Offs werden ingevoerd. Speeldag 32 is daar het beste bewijs van. In werkelijk elk van de negen duels komt minstens één elftal in actie dat nog ergens voor kan knokken. Of het nu om Play-Off 1, Play-Off 2 of het ontlopen van de degradatie gaat, elke uitslag zal een invloed hebben op de machtsverhoudingen in de rangschikking.

De aanleiding voor die spankracht ligt in de eerste plaats in de minimale marges in het klassement. Club Brugge mag er dan met kop en schouders bovenuit steken, de nummers twee tot dertien komen nog allemaal in aanmerking voor een Play-Off-ticket. En kunnen ook stuk voor stuk nog een kater oplopen … Onderin blijven dan weer vier degradatiekandidaten over. Eigenlijk heeft enkel KV Kortrijk, de veertiende met 36 punten, geen belangen meer te verdedigen. De Kerels ontvangen echter de koploper uit Brugge en zullen hun huid duur willen verkopen.

Krijgt Play-Off 1 eindelijk vorm?
De meest cruciale pot van allemaal staat waarschijnlijk maandagavond geprogrammeerd. In Royal Antwerp FC versus RSC Anderlecht zouden de kaarten voor de top-vier wel eens definitief geschud kunnen worden. Als The Great Old aan het langste eind trekt, is het zelf mathematisch zeker van Play-Off 1. Bovendien zou het ook KRC Genk en KV Oostende een enorm plezier doen, want een nederlaag kan het nekschot betekenen voor de ambities van Anderlecht.

Paars-wit heeft voorlopig nog alle kaarten in eigen hand, maar met een verplaatsing naar de Bosuil en een thuisduel met Club Brugge oogt de agenda aartsmoeilijk. Oostende daarentegen mag zich in de handen wrijven, te beginnen dit weekend, wanneer het hekkensluiter Waasland-Beveren ontvangt. Hoewel ze nu nog op gelijke hoogte staan, mag KVO dit stukje kaas eigenlijk niet meer van de boterham laten eten.

Spanning in aanloop naar kelderkraker
Ze kregen al een eervolle vermelding, de manschappen van Nicky Hayen. Ook in de bodem van het klassement zal de eerste helft van april klaarte scheppen. Waasland-Beveren staat er momenteel het slechtst voor: de achterstand op Cercle Brugge bedraagt al vier punten, nummer zestien Royal Excel Moeskroen heeft er zelfs nog eentje meer. De Waaslanders hebben dus dringend nood aan een overwinning, al belooft dat lastig te worden aan de kust.

Waarschijnlijk heeft de fusieclub haar blik stiekem al gericht op het inhaalduel van komende week. Dan komt het door corona geplaagde Sint-Truiden naar de Freethiel. Als Waasland-Beveren de hoop écht levend wil houden, is een driepunter vereist. Dat geldt eigenlijk ook voor STVV, want de zeventiende stek, die uitmondt in barrages om het behoud, komt angstvallig dichtbij. Daarom neemt de concurrentie van W-B best nu al wat voorsprong. De Kanaries ontvangen KV Mechelen, Cercle krijgt K. Beerschot VA over de vloer en Moeskroen reist af naar Sporting Charleroi. Voor geen van die drie garantie op puntenoogst, maar evenmin een onmogelijke opdracht.

Rode Duivels uit het hoofd zetten
Het is op een interlandbreak met verschillende emoties uitgedraaid. Met zeven op negen leverden de Rode Duivels een aanvaardbaar resultaat af, waarbij vooral de 8-0-uithaal tegen Wit-Rusland voor ontlading gezorgd zal hebben. Tegen Wales en Tsjechië liep het dan weer stroever. Dat geldt ook voor enkele afgezanten uit de Jupiler Pro League. Simon Mignolet en Hans Vanaken mochten zich afgelopen dinsdag weliswaar uitleven, maar de youngsters bleven verstoken van speelminuten.

Charles De Ketelaere, Brandon Mechele, Albert Sambi Lokonga en Yari Verschaeren hadden ongetwijfeld gehoopt op een kansje om zich te bewijzen. Dat is er niet van gekomen, waardoor een selectie voor het nakende Europees Kampioenschap stilaan wishful thinking lijkt. Hoe herpakken die jongens zich van die mentale opdoffer? Vooral in het geval van de Anderlecht-pupillen is die vraag pertinent, gezien het levensbelang van de verplaatsing naar Deurne-Noord.

Genieten van ... de Ronde
Eerlijk is eerlijk: ondanks de aantrekkelijke affiches moet Koning Voetbal dit weekend wijken voor Koning Koers. Zondagnamiddag gaat de aandacht in eerste instantie uit naar Julian Alaphilippe, Mathieu Van der Poel en uiteraard Wout Van Aert, die op zoek gaan naar eeuwige roem in de Ronde van Vlaanderen. Zelfs verstokte voetbalfans durven op zo’n hoogdag hun sportgeloof wel eens te verloochenen.

Toch hoeft het ene het andere niet in de weg te staan, want de laatste jaren beweegt de Pro League hemel en aarde om het voetbal uit het vaarwater van het wielrennen te houden. Zo staat er op het moment dat de finale in Vlaanderens Mooiste gereden wordt, geen enkele wedstrijd op de planning. De kalendermakers hebben daarentegen handig gebruik gemaakt van het paasweekend om drie duels op maandag te zetten. Zo komt iedereen ruimschoots aan zijn of haar trekken!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie