Laatste rechte lijn in La Liga: Carrasco en co lieten van pluimen, alsnog Barça?

Laatste rechte lijn in La Liga: Carrasco en co lieten van pluimen, alsnog Barça?

01-04-2021 13:00 Laatste update: 21:45
0

April heeft zich op gang getrokken en dat betekent ‘money time’ in de Europese competities! Niet alleen in de vaderlandse Jupiler Pro League dient zich een razendspannend slot aan, ook buiten onze landsgrenzen nadert de ontknoping. VoetbalPrimeur.be zet de belangrijkste tussenstanden op een rijtje. In deze vierde aflevering: de stand van zaken in La Liga.

Titelkoorts
De ondermaatse prestaties van FC Barcelona en Real Madrid leken de baan wagenwijd vrij te maken voor een ongewone kampioen. In eerste instantie dook Real Sociedad in het gat, maar de Basken zakten vanaf november weg. Atlético Madrid nam het stokje over. Zeven jaar na zijn vorige titel stuwde Diego Simeone zijn manschappen weer naar hogere sferen. De pitbull-trainer deed dat zowaar met iets frivoler voetbal dan bij zijn gebruikelijke aanpak. Er de term ‘stijlbreuk’ op kleven gaat een brug te ver, maar feit is dat de fijnbesnaardere voetballers zich beter in hun sas voelen. Vraag dat maar aan Yannick Carrasco. De Rode Duivel speelde in de wintermaanden de pannen van het dak, al sloeg een coronapauze hem daarna even terug.

Niet toevallig liet Atlético in diezelfde periode van haar pluimen. Ergens tekent het de zwakte van eeuwige rivaal Real Madrid dat daar niet genadeloos van geprofiteerd werd. Na 28 speeldagen staat De Koninklijke op 60 uit 84 punten, een naar haar normen lage opbrengst. Nog pijnlijker: flitsend voetbal valt er nog zelden te bewonderen. In dat opzicht is de vervloekte afwezigheid van Eden Hazard natuurlijk een aderlating. Enkel dankzij de klasse van Thibaut Courtois draait Real nog enigszins bovenin mee. Terwijl het trekken en sleuren blijft bij de hoofdstedelingen, is Barça zowaar wél onder stoom gekomen. Na de pijnlijke Champions-League-nederlaag tegen Paris Saint-Germain (1-4) stevende het seizoen af op een rampspoedig einde. Maar kijk, in 2021 zitten de Blaugrana aan 37 op 39. De monsterlijke 1-6 bij Sociedad net voor de interlandbreak stuurde alvast een waarschuwing van jewelste richting Madrid.

Knokken voor Europa
De Champions-League-plekken lijken verdeeld, want tussen nummer vier Sevilla FC en haar eerste achtervolgers gaapt nu al een kloof van minstens tien punten. De Andalusiërs zijn ook simpelweg the best of the rest. In het seizoensbegin openbaarde Sociedad zich nog als een stevige kanshebber, maar rond de jaarwisseling is de club van Adnan Januzaj in een dip terecht geraakt. Onze landgenoot, die overigens blijft schipperen tussen bank en basis, zal nog hard moeten knokken om überhaupt Europa in te mogen. Voor de twee Europa-League-tickets die via de competitie te verkrijgen vallen, zijn naast Sociedad ook Real Betis en Villarreal CF in de running. Vooral de groen-witten zitten in een geweldige vorm, met vijf zeges in zes matchen.

Degradatievrees
Spanning in alle regionen van de rangschikking in Spanje, want ook onderin hangen nog verschillende scenario’s in de lucht. Op tien speeldagen van het einde beschikt SD Huesca over de slechtste kaarten. Toch gloort er nog steeds hoop aan de horizon. De afstand tot het nummer zestien, Real Valladolid, bedraagt slechts zes punten. Bovendien is Huesca een moeilijk te manoeuvreren tegenstander, want met twaalf gelijke spelen mag het zich de ‘Koning van de Draw’ noemen. Nee, Deportivo Alaves en SD Eibar, die amper twee puntjes meer tellen, rekenen zich zeker nog niet rijk. De vijfde kandidaat in het degradatiespel, Elche CF, krikte het geloof begin maart op met een stuntzege tegen Sevilla (2-1).

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie