Laatste rechte lijn in de Ligue 1: Spanning aan de top, Belgische stress onderin

Laatste rechte lijn in de Ligue 1: Spanning aan de top, Belgische stress onderin

01-04-2021 11:00 Laatste update: 19:47
3

April staat voor de deur en dat betekent ‘money time’ in de Europese competities! Niet alleen in de vaderlandse Jupiler Pro League dient zich een razendspannend slot aan, ook buiten onze landsgrenzen nadert de ontknoping. VoetbalPrimeur.be zet de belangrijkste tussenstanden op een rijtje. In deze aflevering: de stand van zaken in de Ligue 1.

Sinds lang nog eens spanning aan de top

Wie spanning aan de top van het klassement zoekt kijkt normaal gezien niet naar de Ligue 1. Geheel tegen de verwachtingen in is die spanning er dit seizoen wel degelijk. PSG staat na 30 speeldagen geen straatlengte voor op de concurrentie, in tegendeel. Vrijwel niemand had het zien aankomen, maar Lyon en Lille staan hun mannetje aan de top van het klassement. Momenteel staat Lille, met Jonathan David (ex-KAA Gent), gedeeld aan kop met de Parijzenaren. Lyon, waar Jason Denayer centraal achterin de dienst uitmaakt, achtervolgt op drie puntjes.

Het vernoemde drietal lijkt te gaan uitvechten wie zich op het eind van de rit de beste in Frankrijk mag noemen. Monaco en zelfs revelatie Lens mogen echter ook nog niet worden afgeschreven. Zij staan respectievelijk op slechts vier en vijf punten van een leidersplaats.

Aasgieren azen op Europese plekjes

De dichtbevolktheid aan de top maakt de race voor de Europese tickets er uiteraard ook niet minder spannend op. Lille en Lyon willen niet enkel PSG van de troon stoten, de top-2 mag ook rechtstreeks de CL-groepsfase in, de nummer drie moet via de kwalificatieronde daarheen. Ook Monaco denkt nog volop aan een CL-ticket, het beloven dus erg interessante weken te worden in Frankrijk.

Plekjes vier en vijf geven ook nog recht op Europees voetbal, het gaat om een ticket voor de Europa League en eentje voor de gloednieuwe Conference League. Lens wil zich uiteraard sinds lange tijd nog eens kwalificeren voor Europees voetbal en staat er goed voor. Met Marseille, Rennes en Montpellier liggen er echter nog voldoende kapers op de kust. Zeker het Rennes van basisspeler Jeremy Doku wil zich Europees weten te kwalificeren. Er werd niet voor niets stevig geïnvesteerd afgelopen zomer.

Belgische middenmoot

Waar iets minder te beleven valt in deze fase van het kampioenschap is de middenmoot. De Belgische liefhebber kan er echter zijn hart ophalen. Bij nummer negen Metz loopt er met Leya Iseka een landgenoot rond in de spits. Het broertje van Michy Batshuayi schippert wel tussen invaller en basisklant. Bij nummer twaalf Reims loopt er zelfs een heuse Belgische enclave rond. Wout Faes en Thomas Foket spelen een ijzersterk seizoen in de defensie. Thibault De Smet heeft het wat lastiger maar pakt af en toe wat speelminuten mee.

Belgische zorgen onderin

Onderin moeten Anthony Limbombe en Renaud Emond zich zorgen maken. Nantes staat momenteel voorlaatste, weliswaar op één puntje van een veiligere plaats. Het wordt echter kantje boordje. Rode lantaarn Dijon lijkt dan wel een vogel voor de kat. Om plekjes 17 (rechtstreekse degradatie) en 16 (barrages) te vermijden belooft er een hevige strijd los te barsten. De zenuwen zullen strak gespannen staan in Frankrijk, zowel onderin als bovenin.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie