Laatste rechte lijn in de PL: Trossard moet oppassen, geen CL voor Liverpool?

Laatste rechte lijn in de PL: Trossard moet oppassen, geen CL voor Liverpool?

31-03-2021 09:30

April staat voor de deur en dat betekent ‘money time’ in de Europese competities! Niet alleen in de vaderlandse Jupiler Pro League dient zich een razendspannend slot aan, ook buiten onze landsgrenzen nadert de ontknoping. VoetbalPrimeur.be zet de belangrijkste tussenstanden op een rijtje. In deze aflevering: de stand van zaken in de Premier League.

City is heer en meester

Pep Guardiola en Manchester City hadden wat recht te zetten nadat het vorig seizoen Liverpool de titel met een straatlengte voorsprong zag winnen. Een kunstje dat City dit seizoen zelf zal overdoen. Niemand twijfelt er namelijk nog aan dat City de titel nog kan kwijtspelen. Na 30 speeldagen telt City al veertien punten voorsprong op stadsgenoot United. Nee, een titelstrijd krijgen we dit seizoen niet meer te zien.

Wie spanning zoekt in de Premier League concentreert zich de volgende weken best op de strijd voor de Europese plaatsen. Een plek in de top vier geeft nog steeds rechtstreeks startrecht in de Champions League. Bij gebrek aan titelspanning is de CL-race dan ook waar mening topclub zich op concentreert. United en Leicester City, onder impuls van een sterke Youri Tielemans, staan er het best voor. Voor plek vier zijn er maar liefst vijf teams in een bitsige strijd verwikkeld.

Strijd om CL-voetbal

Huidige nummer vier Chelsea lijkt over de beste papieren te beschikken. Sinds Thomas Tuchel het roer overnam van Frank Lampard blaast er een nieuwe wind doorheen west-Londen. Als Chelsea effectief zijn vierde plek weet vast te houden betekent dat wel dat mastodonten als Tottenham en Liverpool  volgend jaar waarschijnlijk in de Europa League aan de slag gaan. Zeker voor titelhouder Liverpool zou dat een verrassing zijn, het team van Jurgen Klopp speelt echter ontzettend wisselvallig en is de laatste weken compleet uit vorm.

Ook enkele ‘kleinere’ clubs mengen zich nog volop in de debatten. West Ham doet het uitstekend en staat op slechts twee puntjes van CL-voetbal. Het zelfde kan gezegd worden voor Everton. De club uit Liverpool investeerde stevig en dat lijkt te renderen. Ook zij zijn nog in de running voor CL-voetbal, mogelijk eindigen ze zelfs boven hun stadsgenoot en eeuwige rivaal.

Trossard nog niet zeker van behoud

Onderaan het klassement lijkt Sheffield United een verlengd verblijf in de Premier League op zijn buik te mogen schrijven. De club van ex-Genk speler Sander Berge telt slechts 14 puntjes en staat allerlaatste. Ook West Brom, Fulham en Newcastle staan er niet al te best voor. Slechts één van de drie lijkt zich dit seizoen te zullen gaan redden. Ook Leandro Trossard en Brighton Hove Albion zijn nog niet uit de gevarenzone, hun recente vormcurve en spelniveau doen echter vermoeden dat zij zich zullen weten te redden.

Inzoomen op de Belgen

Als we inzoomen op de Belgen zien we dat Kevin De Bruyne en Youri Tielemans aan een topseizoen bezig zijn met hun club. Timothy Castagne en Dennis Praet konden zich nog niet helemaal bewijzen bij Leicester door blessureleed. Ook Leandro Trossard blinkt uit, weliswaar op een lager niveau. Bij Tottenham heeft Toby Alderweireld het dan weer lastig dit seizoen, onder Jose Mourinho schippert hij tussen bank en basis. Dendoncker doet dan weer zijn taak bij Wolverhampton in de middenmoot van de Premier League. Benteke is weer op het goede pad bij Crystal Palace, helaas kan ploegmaat Michy Batshuayi niet hetzelfde zeggen. Dennis Odoi (Fulham), Divock Origi (Liverpool) en Bjorn Engels (Aston Villa) komen dan weer bitter weinig aan spelen toe bij hun clubs.