Africa Cup krijgt vorm: stuntman Saintfiet bij achttien deelnemers, Congo afwezig

Africa Cup krijgt vorm: stuntman Saintfiet bij achttien deelnemers, Congo afwezig

29-03-2021 11:00

Terwijl de Europese landen zich dezer dagen in een goede uitgangspositie trachten te manoeuvreren met het oog op het WK 2022 in Qatar, is Afrika in de ban van de tickets voor de komende Africa Cup of Nations. De voorbije dagen is het aantal gelukkigen opgelopen tot achttien landen, waardoor er nog maar zes plaatsjes over zijn. VoetbalPrimeur.be biedt een overzicht en schetst de mogelijke impact op de Jupiler Pro League.

Organisatie
Allereerst een boodschap van algemeen nut: laat u niet misleiden door de werktitel van het Afrikaanse kampioenschap. Officieel heet het toernooi nog steeds ‘Africa Cup of Nations 2021’, maar het vindt wel degelijk in januari 2022 plaats. Door de vervloekte coronapandemie werd Afrika’s belangrijkste landencompetitie al twee keer verschoven. Momenteel heerst er goede hoop dat het begin van volgend jaar haalbaar moet zijn. Vijfvoudig laureaat Kameroen zal de organisatie op zich nemen en was daardoor als eerste verzekerd van een stekje. Toch nam de grootmacht deel aan de voorrondes, waarin het overigens op groepswinst afstevent.

Het hoge woord is eruit: de voorrondes! Net als bij het EK of WK kent ook de Africa Cup natuurlijk een kwalificatiefase. In totaal heeft de CAF, de Afrikaanse voetbalbond, 24 plaatsbewijzen te verdelen over 48 kandidaten. Eén kans op twee, met andere woorden. De acht zwaksten onder hen moesten zelfs in een pre-voorronde aantreden, waarna de vier winnaars zich samen met de 40 andere landen onderverdeeld zagen worden in twaalf poules van telkens vier ploegen. Elk kregen zij zes duels de tijd om de kwalificatie voor het hoofdtoernooi veilig te stellen. Deze maandag en dinsdag staat de laatste speelronde op het programma.

Resultaten en deelnemers
In de interlandbreak van november 2020 mochten vier landen zich al rijk rekenen: Algerije, Mali, Senegal en Tunesië. Zij staken er met kop en schouders bovenuit in hun poule. De voorbije week schaarden nog eens dertien landen zich bij dat viertal én gastheer Kameroen. Burkina Faso, Egypte, Equatoriaal Guinea, Gabon, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Marokko, Nigeria, Soedan en Zimbabwe mogen volgend voorjaar hun koffers pakken, net als de Comoren en Gambia. Voor dat laatste duo wordt het een primeur: zij zijn er in Kameroen voor het allereerst bij.

En laat Gambia nu getraind worden door … een Belg! Globetrotter Tom Saintfiet verwezenlijkte een ware stunt met het West-Afrikaanse landje, dat hoop en al twee miljoen inwoners telt. Onze landgenoot schreef er meteen een record bij. Nooit eerder slaagde een deelnemer er namelijk in om via de pre-kwalificatie naar het grote toneel door te stoten. In die eerste fase hing het lot van Gambia overigens aan een zijden draadje, want na een dubbele 1-1 tegen Djibouti konden Saintfiet en co pas afstand nemen na een strafschoppenreeks. Een vogel voor de kat, zou je denken, maar in de groepsfase zetten zijn troepen zowaar een tien op vijftien neer, genoeg voor plaatsing. Die historische mijlpaal leverde doldwaze taferelen op in de Gambiaanse straten.

De achttien verzekerde deelnemers: Algerije, Burkina Faso, de Comoren, Egypte, Equatoriaal Guinea, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Mali, Marokko, Nigeria, Senegal, Soedan, Tunesië, Zimbabwe.

Overblijvende kandidaten
Achttien tickets uitgedeeld, nog zes te gaan. Binnen 48 uur zullen ook de laatste uitdagers van de Africa Cup 2021 eindelijk bekend zijn. In groepen B, I en L staan de zaken er helder voor, want op de slotspeeldag kijken twee kanshebbers elkaar in de ogen. Voor Malawi, Guinee-Bissau en Sierra Leone leidt slechts één pad richting de Africa Cup: de drie punten pakken tegen hun rechtstreekse rivaal, respectievelijk Oeganda, Congo Brazzaville en Benin. In alle andere scenario’s mogen die laatsten zich opmaken voor een plek tussen de grote jongens.

In groepen F en K hebben op het moment van schrijven Rwanda en Ethiopië de beste kaarten in handen, al is er een belangrijke ‘maar’ in het spel. Hen wacht immers nog een duel met het groepshoofd, respectievelijk Kameroen en Ivoorkust. Uitdagers Kaapverdië en Madagascar zullen hopen dat het daar mis loopt, zodat zij bij winst alsnog de champagne mogen ontkurken. Tot slot blijft nog poule E over, ongetwijfeld de spannendste! Daar resten nog drie kanshebbers. Zelfs hekkensluiter Centraal Afrikaanse Republiek mag nog dromen. Als het zelf wint van Mauretanië én nummer twee Burundi de boot in gaat bij het al geplaatste Marokko, sleept het nog een ticket in de wacht.

Hallo, België?
De werken van mirakelman Saintfiet zijn al aan bod gekomen, maar traditiegetrouw heeft de Africa Cup ook een impact op de Jupiler Pro League. Het toernooi zorgt zelfs geregeld voor wrevel bij Belgische (en  andere Europese) clubs, aangezien de organisatie samenvalt met de aanloop naar de laatste rechte lijn van de nationale competities. Eén grote troost: de Democratische Republiek Congo, dat vaak beroep doet op spelers uit de JPL, heeft zich deze keer niet kunnen plaatsen. Of de Afrikaanse exodus daardoor binnen de perken zal blijven, is echter zeer de vraag. Alleen al uit Ghana, Ivoorkust, Kameroen, Mali, Marokko en Nigeria zijn momenteel meer dan vijf afgezanten actief in het Belgische voetbal.

De bondscoaches van die grote naties houden de JPL nauwkeurig in het oog, zo bewijzen de recentste selecties. Denk maar aan Kameroen en Senegal, waar as we speak drie ‘Belgische’ jongens het mooie weer maken. Bij het gastland koesteren Martin Hongla (Royal Antwerp FC), Michael Ngadeu (KAA Gent) en Serge Tabekou (Royal Excel Moeskroen) gegronde hoop op een definitief stekje, terwijl de Senegalezen rekenen op Mamadou Fall (Sporting Charleroi), Franck Kanouté (Cercle Brugge) en Abdoulaye Seck (Antwerp). Verder kregen ook Selim Amallah (Marokko, Standard Luik), Osman Bukari (Mali, KAA Gent) en Paul Onuachu (Nigeria, KRC Genk) deze maand een oproepingsbrief in de bus.

Die huidige stand van zaken schept al een klaar licht op de mogelijke gang van zaken in januari 2022. Er liggen echter nog een slordige negen maanden tot aan de start van de Africa Cup en daartussen kan nog vanalles gebeuren. Uiteraard zal de zomerse mercato de spelerskernen in Eerste Klasse A overhoop gooien, maar even vanzelfsprekend liggen de huidige Afrikaanse selecties nog niet vast. Voor hetzelfde geld reizen begin volgend jaar nog enkele andere jongens richting het zuiden af. Denk pakweg aan de genaturaliseerde Cyriel Dessers (Nigeria, KRC Genk), losbol Didier Lamkel Zé (Kameroen, Antwerp), goudklomp Youssouph Badji (Senegal, Club Brugge) of de ontluikende Odilon Kossounou (Ivoorkust, Club Brugge).

Tot slot doen ook de kleinere Afrikaanse ploegen graag beroep op spelers uit onze contreien. Daardoor moesten zelfs clubs uit het rechterrijtje van het Belgische voetbal de voorbije week afscheid nemen van enkele belangrijke krachten. Mogelijk herhaalt die geschiedenis zich in het voorjaar van 2022, al zijn sommige clubs daar best trots op. Hieronder een overzicht van de landen die zich met Belgische inbreng wisten te plaatsen voor de Africa Cup, of op zijn minst nog in de running zijn:

Burkina Faso: Hervé Koffi (Royal Excel Moeskroen) en Issa Kaboré (KV Mechelen)
Comoren: Faïz Selemani (KV Kortrijk)
Gambia: Mohamed Badamosi (KV Kortrijk), Sulayman Marreh (KAA Gent), Abdoulie Sanyang (K. Beerschot VA)
Zimbabwe: Knowledge Musona (KAS Eupen)